Το αρχιτεκτονικό γραφείο της Zaha Hadid σε συνεργασία με το Leigh & Orange (L&O) παρουσίασαν ένα νέο σχέδιο για την δημιουργία συγκροτήματος φοιτητικών κατοικιών στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης & Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ (HKUST).

Τοποθετημένη σε επικλινές σημείο νοτιοανατολικά του πανεπιστημίου, η φοιτητική εστία ξεχωρίζει για την διάβαση πεζών που βρίσκεται στην οροφή εξυπηρετώντας τη κυκλοφορία των κατοίκων ανάμεσα στα κτίρια.

Τα νέα κτίσματα του πανεπιστημίου θα φιλοξενήσουν περισσότερους από 1.500 μαθητές, ενώ το έργο είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί μέχρι το 2023.

Ανάμεσα στα κτίρια που θα χτιστούν στην απότομη πλαγιά θα υπάρχει διαφορά ύψους έως και 25 μέτρων. Η οροφή που είναι το βασικό μέσο κυκλοφορίας μεταξύ των κτιρίων περιλαμβάνει σκιασμένους εξωτερικούς χώρους όπου μαθητές και προσωπικό θα μπορούν να συναντώνται και να χαλαρώνουν.

Το συγκρότημα είναι οργανωμένο σε σχήμα εξαγώνου φιλοξενώντας τέσσερις εσωτερικές αυλές.

Όλα τα δωμάτια βλέπουν σε ανοιχτούς χώρους ενώ στα 35.500 τ.μ. όπου απλώνονται τα καταλύματα περιλαμβάνονται και κοινόχρηστοι χώροι για μάθηση, αναψυχή και χαλάρωση. Οι εσωτερικές αυλές έχουν σχεδιαστεί ώστε να προσφέρουν ένα πιο ήσυχο περιβάλλον για ξεκούραση.

Οι κατοικίες χωρίζονται σε τρεις διαφορετικές ομάδες που συνδυάζουν κοινόχρηστους χώρους διαβίωσης με διαφορετικό αριθμό μονόκλινων και δίκλινων δωματίων.

Τα διαμερίσματα του συμπλέγματος «Υ» μπορούν να φιλοξενήσουν 27 μαθητές και περιλαμβάνουν χώρους μελέτης, σαλόνι χαλάρωσης και κουζίνα, ενώ στα κτίρα του συμπλέγματος «V» θα στεγάζονται από 36 μαθητές. Τα διαμερίσματα εκεί θα καταλαμβάνουν δύο ορόφους και θα έχουν σκάλες που θα συνδέουν το ήσυχο δωμάτιο μελέτης στον επάνω όροφο με τη τραπεζαρία-κουζίνα στο χαμηλότερο επίπεδο.

Τέλος, το «γραμμικό» σύμπλεγμα θα φιλοξενεί 18 μαθητές σε κάθε μονάδα και θα περιλαμβάνει έναν ενιαίο χώρο καθιστικού με κουζίνα η οποία θα μπορεί να διαιρείται σε μικρότερους χώρους με τη χρήση χωρισμάτων, όταν χρειάζεται.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο