Τουρκία : Eίμαστε έτοιμοι να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με την Γαλλία λέει ο Τσαβούσογλου
Η Τουρκία είναι έτοιμη «να εξομαλύνει» τις σχέσεις της με τη Γαλλία, παρά τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών για σειρά θεμάτων, δήλωσε σήμερα από τη Λισαβόνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνοντας λόγο για έναν «οδικό χάρτη» που σχεδιάζεται σε συνεργασία με το Παρίσι.
Η Τουρκία είναι έτοιμη «να εξομαλύνει» τις σχέσεις της με τη Γαλλία, παρά τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών για σειρά θεμάτων, δήλωσε σήμερα από τη Λισαβόνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνοντας λόγο για έναν «οδικό χάρτη» που σχεδιάζεται σε συνεργασία με το Παρίσι.
«Αν η Γαλλία είναι ειλικρινής, η Τουρκία είναι έτοιμη να εξομαλύνει τη σχέση της με τη Γαλλία», είπε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πορτογάλο ομόλογό του, τον Αουγκούστο Σάντος Σίλβα. Η Πορτογαλία ανέλαβε, από την 1η του έτους, την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.
Η Τουρκία και η Γαλλία έχουν αντιπαρατεθεί το τελευταίο διάστημα για σειρά θεμάτων, όπως είναι η Συρία, η Λιβύη, η ανατολική Μεσόγειος, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και η δημοσίευση των σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ. Το Παρίσι πίεζε την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα.
Ο Τσαβούσοβλου είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Γαλλία, που είναι σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ, εφόσον το Παρίσι δείξει την ίδια διάθεση. Υποστήριξε ότι οι εντάσεις μεταξύ τους προήλθαν από το γεγονός ότι η Γαλλία αντιτίθεται «κατηγορηματικά» στην Τουρκία αφότου ξεκίνησε η τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, το 2019, εναντίον των Συροκουρδικών δυνάμεων των YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού). «Η Τουρκία δεν είναι κατηγορηματικά εναντίον της Γαλλίας, αλλά η Γαλλία είναι κατηγορηματικά εναντίον της Τουρκίας από την εποχή της Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης», είπε.
«Τελικά, είχαμε μια πολύ εποικοδομητική τηλεφωνική συζήτηση με τον Γάλλο ομόλογό μου, τον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, και συμφωνήσαμε ότι θα έπρεπε να επεξεργαστούμε έναν οδικό χάρτη για την εξομάλυνση των σχέσεων. Εργαζόμαστε σε ένα σχέδιο δράσης, έναν οδικό χάρτη, για να εξομαλύνουμε τις σχέσεις και πηγαίνει καλά… Αν η Γαλλία είναι ειλικρινής, η Τουρκία είναι έτοιμη να εξομαλύνει τις σχέσεις της επίσης», πρόσθεσε.
- Λιοσίων: Αποσωληνώθηκε η 16χρονη που παρασύρθηκε από μηχανή και εγκαταλείφθηκε αιμόφυρτη
- «Πάμε μια βόλτα;»: Όταν η μητέρα του Λαζόπουλου έψαχνε την προίκα της Τασούλας
- Επιστημονική Ημερίδα στην Ερμούπολη με αντικείμενο πρακτικά θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας
- Ημέρα της Γης – Η ΔΕΗ επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση με επίκεντρο την καθαρή ενέργεια
- Ανδρουλάκης: Προεκλογικά τα μέτρα Μητσοτάκη – Βλέπει τους πολίτες ως πελάτες
- Σοφία Μαριόλα: Το εξώδικό για τον χωρισμό της με τον Στράτο Τζώρτζογλου – Τι συνέβη
- Ινδία, η «βασίλισσα» του ντόπινγκ
- Πέραμα: Εκσκαφέας έπεσε στο πόδι 62χρονου εργάτη και τον τραυμάτισε σοβαρά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-113x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442