Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πανηγύρια και ειρωνείες στην Κίνα για το χάος στις ΗΠΑ

Πανηγύρια και ειρωνείες στην Κίνα για το χάος στις ΗΠΑ

Το Πεκίνο αισθάνθηκε ότι όλα όσα συνέβησαν στο Καπιτώλιο αποτελούν την καλύτερη ρεβάνς για την κριτική που έχει δεχθεί για τον μη σεβασμό της δημοκρατίας και την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ.

Ανάμεσα σε όσους χάρηκαν με τις χθεσινές εικόνες από την Ουάσιγκτον και το Καπιτώλιο βρίσκεται η ηγεσία της Κίνας και τα ελεγχόμενα από αυτήν ΜΜΕ. Το γεγονός αυτό δεν είναι παράδοξο – το αντίθετο, μάλιστα, καθώς το Πεκίνο άδραξε την ευκαιρία που του έδωσαν οι Αμερικανοί για να τους… πληρώσει με το ίδιο νόμισμα.

«Ευχόμαστε στον λαό των ΗΠΑ να απολαύσουν το συντομότερο δυνατό ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια», δήλωσε – εμφανώς ειρωνικά – ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, για να προσθέσει: «Η απάντηση που δόθηκε και τα σχόλια που έγιναν από ορισμένους στις ΗΠΑ αναφορικά με τα όσα συνέβησαν στο Χονγκ Κονγκ το 2019 ήταν εντελώς διαφορετικά σε σύγκριση με όσα λέγονται για τα εν εξελίξει γεγονότα στις ΗΠΑ».

Ανάλογη ήταν η αιχμή που άφησε ένα viral σχόλιο στο Weibo – το κινεζικό Twitter – που επίσης παρομοίασε τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον με εκείνες στο Χονγκ Κονγκ (όπου επίσης οι διαδηλωτές είχαν εισβάλει στο κοινοβούλιο), ενώ κατηγόρησε του Ευρωπαίους για «δύο μέτρα και σταθμά». «Γιατί δεν βγήκε ο Μπόρις Τζόνσον να δηλώσει ότι στηρίζει τους μαχητές της ελευθερίας και του δικαίου, όπως ακριβώς έκανε και με τους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ;», έγραψε άλλος χρήστης.

«Απολαύστε το θέαμα κ. Πελόζι!»

«Η πρόεδρος (της Βουλής) Πελόζι κάποτε αναφέρθηκε στις ταραχές στο Χονγκ Κονγκ χαρακτηρίζοντάς τις ένα όμορφο θέαμα. Μένει να δούμε εάν θα πει το ίδιο για τα πρόσφατα γεγονότα στο Καπιτώλιο», ανέφερε ένα μήνυμα στο Twitter της κρατικά ελεγχόμενης αγγλόφωνης εφημερίδας Global Times.

«Η Πελόζι μπορεί να απολαύσει το όμορφο θέαμα – ακόμη και από το γραφείο της! Επί τόσο διάστημα, πολιτικοί των ΗΠΑ αποκαλούσαν τους διαδηλωτές σε άλλες χώρες μαχητές της ελευθερίας. Τώρα, επιτέλους, μπορούν να λάβουν την ανταπόδοση!», ανέφερε ένα άλλο σχόλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με εκατοντάδες χιλιάδες likes.

Το «χάος στις ΗΠΑ» ήταν κάτι σαν εκδίκηση, όπως έγραψαν πολλοί άλλοι χρήστες του Διαδικτύου στην Κίνα. Υπογράμμιζαν δε ότι αφού έχουν προκαλέσει τόσο χάος σε ολόκληρο τον πλανήτη, υπό το πρόσχημα της «ελευθερίας και της δημοκρατίας», οι ΗΠΑ επιτέλους γεύονται το «κάρμα» των διπλών στάνταρ.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και το σχόλιο που αναπαρήγαγε η Κεντρική Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου του ΚΚ Κίνας. Σύμφωνα με αυτό, η εικόνα των ΗΠΑ «ως φάρου της ελευθερίας και της δημοκρατίας» έχει πληγεί. «Αυτή η όμορφη εικόνα είναι απλώς ένα από τα πολλά φαινόμενα που εκδηλώνονται και έχουν τη ρίζα τους στις βαθιές εσωτερικές διαμάχες στην Αμερική», υπογράμμισε.

Προφανώς, βεβαίως, στο Πεκίνο δεν αρκούνται στις ειρωνείες, τα καυστικά σχόλια και τις εντυπώσεις. Διότι γνωρίζουν πως η σοβαρή πλευρά των εξελίξεων στις ΗΠΑ είναι αυτή που θα επιταχύνει την αποκαθήλωσή τους από τη θέση της μοναδικής και αδιαμφισβήτητης παγκόσμιας υπερδύναμης, αφήνοντας πεδίο δόξης λαμπρό για την Κίνα.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024