Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Καπιτώλιο : 200 και πλέον χρόνια από την τελευταία «άλωση» του ναού της Δημοκρατίας

Καπιτώλιο : 200 και πλέον χρόνια από την τελευταία «άλωση» του ναού της Δημοκρατίας

Το Καπιτώλιο, το οποίο πυρπολήθηκε από βρετανικά στρατεύματα το 1814, έχει αποτελέσει στόχο βομβιστικών επιθέσεων, ενώ έχει λάβει χώρα μια απόπειρα δολοφονίας προέδρου

Στα πάνω από 200 χρόνια της ιστορίας του, το Καπιτώλιο έχει αποτελέσει στόχο βομβιστικών επιθέσεων κι αναρίθμητων διαδηλώσεων, αλλά και τη σκηνή μιας απόπειρας δολοφονίας.

Για πρώτη φορά την Τετάρτη όμως -όπως επισημαίνει ο Guardian– βρέθηκε στο επίκεντρο ένοπλης σύγκρουσης που υποκίνησε ένας εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το κτίριο, το οποίο στεγάζει τα δύο νομοθετικά σώματα της χώρας, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, είναι προσβάσιμο στο κοινό, αφού όλοι οι πολίτες μπορούν να εισέλθουν αφού περάσουν προηγουμένως από τον έλεγχο ασφαλείας.

Διαδηλωτές συχνάζουν σε γραφεία γερουσιαστών και βουλευτών και κάνουν καθιστικές διαμαρτυρίες, ενώ δεν λείπουν και περιστατικά με πολίτες να διακόπτουν συνεδριάσεις, προτού τους απομακρύνει εκτός της αίθουσας η αστυνομία του Καπιτωλίου.

Οι ειρηνικές αυτές σκηνές, όμως, δεν έχουν καμία σχέση με τις χθεσινές εικόνες ντροπής, όταν ένας όχλος οργισμένων οπαδών του Τραμπ γκρέμισε τα οδοφράγματα και συγκρούστηκε με την αστυνομία για να εισβάλει στις αίθουσες και στα γραφεία βουλευτών και γερουσιαστών. Στη διάρκεια της εφόδου μια γυναίκα έπεσε νεκρή από πυρά, ενώ ακόμη τρεις κατέληξαν -χωρίς να γίνονται γνωστές οι συνθήκες θανάτου τους.

Παράλληλα, βουλευτές και γερουσιαστές απομακρύνθηκαν εσπευσμένα φορώντας μάσκες αερίου, ενώ οι ταραξίες σκαρφάλωναν στους τοίχους εντός και εκτός του κτιρίου.

Διαβάστε επίσης: Βίντεο ντοκουμέντο «καίνε» την Αστυνομία – Η selfie και η «διευκόλυνση» στους οπαδούς του Τραμπ

H πυρπόληση από τα βρετανικά στρατεύματα

Η τελευταία φορά που παραβιάστηκε η ασφάλεια του Καπιτωλίου ήταν το 1814, όταν βρετανικά στρατεύματα πυρπόλησαν το κτίριο στη διάρκεια επίθεσης στην Ουάσιγκτον.

Οι κάτοικοι της πόλης γνώριζαν ότι πλησίαζαν οι Βρετανοί κι οι περισσότεροι απομακρύνθηκαν προτού τα στρατεύματα βάλουν φωτιά σε κρατικά κτίρια και πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το Καπιτώλιο ήταν τότε υπό ανέγερση και, μολονότι ένα κομμάτι του καταστράφηκε, διατηρήθηκε το εξωτερικό του και πολλά εσωτερικά δωμάτια, επειδή είχαν χρησιμοποιηθεί πολλά πυράντοχα υλικά. Ωστόσο, η φωτιά ήταν τόσο δυνατή που κάηκαν ακόμη και αγάλματα, μαζί με έγγραφα.

Βομβιστικές επιθέσεις και απόπειρα δολοφονίας

Στους δύο αιώνες που πέρασαν, το Καπιτώλιο έχει γνωρίσει κι άλλες βίαιες επιθέσεις.

Τον Ιανουάριο του 1935, ένας άνεργος ζωγράφος, ο Ρίτσαρντ Λώρενς, αποπειράθηκε να πυροβολήσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Άντριου Τζάκσον, αλλά το όπλο του έπαθε αφλογιστία.

Επίσης, στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ένας καθηγητής, ονόματι Έρικ Μύντερ, τοποθέτησε βόμβα στο χώρο υποδοχής της Γερουσίας, η οποία εξερράγη βραδινές ώρες, χωρίς ευτυχώς να προκληθούν τραυματισμοί. Ο Μύντερ είχε δολοφονήσει κάποια χρόνια νωρίτερα τη γυναίκα του και αργότερα συνελήφθη για την απόπειρα δολοφονίας του τραπεζίτη Τζ. Π. Μόργκαν.

Το 1954, τέσσερις ένοπλοι πορτορικανοί αυτονομιστές εισέβαλαν στην αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων και άνοιξαν πυρ τραυματίζοντας πέντε βουλευτές.

Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 1971, η οργάνωση Weather Underground εξαπέλυσε βομβιστική επίθεση στο Καπιτώλιο διαμαρτυρόμενη για τη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ στο Λάος, προκαλώντας ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, αλλά ευτυχώς όχι θύματα.

Τέλος, βομβιστική επίθεση στο Καπιτώλιο έγινε και τον Νοέμβριο του 1983 με αφορμή τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γρενάδα και τον Λίβανο, ευτυχώς και πάλι χωρίς θύματα.

Sports in

Το Σαν Μαρίνο… τρολάρει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Παίξτε εναντίον μας, σας παρακαλώ» (pic)

Γέλιο προκαλεί πλέον η κατάσταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την οποία… γλέντησε και το Σαν Μαρίνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024