Η προσεκτική και με χαμηλότερη ταχύτητα χρήση του οδοντιατρικού τροχού μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μετάδοσης του κοροναϊού μέσω σταγονιδίων στον αέρα, σύμφωνα με έρευνα από το Imperial College και το King’s College του Λονδίνου με επικεφαλής τον Κύπριο δρα Αντώνη Σέργη από το Τμήμα Μηχανολογικής Μηχανικής του Imperial.

Αυξημένος κίνδυνος

Οι οδοντιατρικές θεραπείες μπορούν να προκαλέσουν αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του ιού λόγω των σταγονιδίων σάλιου που εκλύονται στον αέρα από το στόμα του ασθενούς.

Αυτός είναι και ο λόγος των περιορισμών στις οδοντιατρικές δραστηριότητες σε όλες τις χώρες, οι οποίες γίνονται πλέον μόνο με ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και με νέα πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τροχών που χρησιμοποιούν μείγμα αέρα και νερού ως ψυκτικό της απόξεσης στην οδοντοστοιχία και αντίθετα να επιλέγονται και να λειτουργούν προσεκτικά τροχοί που χρησιμοποιούν μόνο νερό.

Μπόρεσαν επίσης να καθορίσουν παραμέτρους που επιτρέπουν ορισμένες θεραπείες, όπως τα σφραγίσματα, να γίνονται με έκλυση λιγότερων αεροσταγονιδίων κατά 60 φορές.

Δημοσίευση

Ο δρ Σέργης δήλωσε ότι ερευνήθηκε αυτή η γνωστή οδός μετάδοσης του κοροναϊού και ότι η ερευνητική ομάδα των δύο πανεπιστημίων βρήκε λύσεις που μειώνουν την έκλυση σταγονιδίων.

«Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του ρίσκου μετάδοσης κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών επεμβάσεων», πρόσθεσε ο κύπριος ερευνητής.

Το άρθρο με τα πορίσματα της έρευνας, η οποία συνεχίζεται, έχει ήδη δημοσιευθεί στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό οδοντιατρικής Journal of Dental Research.

Πηγή: philenews.com/ΚΥΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr