Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Σε αυστηρό lockdown ξαναμπαίνει η Αγγλία

Κοροναϊός : Σε αυστηρό lockdown ξαναμπαίνει η Αγγλία

Οι πολίτες καλούνται να μείνουν στο σπίτι, ενώ σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον, η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μόνο για περιορισμένους λόγους, όπως αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, μετακίνηση από και προς τον χώρο εργασίας όπου δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, σωματική άσκηση, ιατρική φροντίδα

Σε νέο πανεθνικό αυστηρό lockdown, όπως εκείνο που επιβλήθηκε τον Μάρτιο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, ξαναμπαίνει η Αγγλία, όπως ανακοίνωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Οι πολίτες καλούνται να μείνουν στο σπίτι, ενώ σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μόνο για περιορισμένους λόγους, όπως αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, μετακίνηση από και προς τον χώρο εργασίας όπου δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, σωματική άσκηση, ιατρική φροντίδα ή για να ξεφύγουν τα θύματα από μια κατάσταση ενδοοικογενειακής βίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έδωσε εντολή στους πολίτες να μείνουν σπίτι για τον περιορισμό της εξάπλωσης μιας ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης του νέου κοροναϊού.

«Πρέπει λοιπόν να εισέλθουμε σε ένα πανεθνικό lockdown, το οποίο είναι αρκετά σκληρό για να περιορίσει αυτήν την μετάλλαξη», δήλωσε ο Τζόνσον σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση σας δίνει ξανά εντολή να μείνετε σπίτι».

Τα νέα μέτρα, αν και θα ισχύσουν από σήμερα, Δευτέρα, τα μεσάνυχτα, θα ψηφιστούν την Πέμπτη στο κοινοβούλιο.

Ειδική αναφορά κάνει η βρετανική κυβέρνηση και στα άτομα που συγκαταλέγονται στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες συμβολεύοντας τα να αρχίσουν να προστατεύονται ξανά. Οι πολίτες θα λάβουν σύντομα μια επιστολή σχετικά με αυτό.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Τα δημοτικά σχολεία, τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα κολέγια σε όλη την Αγγλία θα αρχίσουν να λειτουργούν από αύριο μέσω τηλεκπαίδευσης, εκτός από τα παιδιά των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή και τα παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η κυβέρνηση θα παράσχει υποστήριξη για να διασφαλίσει ότι τα παιδιά που δικαιούνται δωρεάν σχολικά γεύματα θα συνεχίσουν να τα λαμβάνουν ενώ θα δώσουν και συσκευές σε όσους μαθητές χρειαστούν, ώστε να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση.

Ο Τζόνσον επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι τα σχολεία δεν είναι ασφαλή, αλλά το ότι μπορεί να «ενεργήσουν ως φορείς μετάδοσης». Πρόσθεσε πάντως ότι τα παιδιά εξακολουθούν να είναι απίθανο να επηρεαστούν από τη νέα μετάλλαξη

Από τα μέσα Φεβρουαρίου, «αν τα πράγματα πάνε καλά», ο Τζόνσον είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει να προσφέρει την πρώτη δόση σε όλους που ανήκουν στις πρώτες τέσσερις κατηγορίες βάση προτεραιότητας.

Εάν δώσουμε σε αυτές τις τέσσερις ομάδες την πρώτη δόση, θα έχουμε προστατέψει μεγάλο αριθμό ανθρώπων από τον ιό, σύμφωνα με τον Τζόνσον.

Εάν η κατανόησή μας για τον ιό δεν αλλάξει, η διάθεση του εμβολίου εξακολουθεί να είναι επιτυχής, εάν πέσει ο αριθμός των θανάτων και όλοι «διαδραματίζουν το ρόλο τους ακολουθώντας τους κανόνες», ο Τζόνσον ελπίζει ότι η χώρα θα μπορέσει να βγει από το lockdown μετά το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια, οι περιοχές θα αρχίσουν να «κινούνται προσεκτικά».

«Τώρα περισσότερο από ποτέ», είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθήσουμε τους κανόνες, λέει ο Τζόνσον.

Τι κλείνει – Τι θα επιστρέπεται

Όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα λιανικής καθώς και τα καταλύματα θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά.

Εστιατόρια και άλλοι χώροι μπορούν να συνεχίσουν τα delivery ή τις μεθόδους click and take, αλλά το αλκοόλ δεν θα επιτρέπεται πλέον να πωλείται εν μέσω ανησυχιών για άτομα που συγκεντρώνονται γύρω από παμπ και μπαρ με ποτά στο χέρι.

Οι χώροι λατρείας μπορούν να παραμείνουν ανοιχτοί, ακολουθώντας ωστόσο ορισμένα μέτρα όπως οι αποστάσεις, όπως το ίδιο θα γίνει και με τις παιδικές χαρές.

Κλείνουν ωστόσο οι υπαίθριοι αθλητικοί χώροι, γήπεδα τένις και γήπεδα γκολφ.

Τα υπαίθρια ομαδικά αθλήματα δεν επιτρέπονται, αλλά τα επαγγελματικά αθλήματα, συμπεριλαμβανομένης της Πρέμιερ Λιγκ, ενδέχεται να συνεχιστούν.

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024