Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Το παρασκήνιο της απόφασης για πιο αυστηρό lockdown

Κοροναϊός : Το παρασκήνιο της απόφασης για πιο αυστηρό lockdown

Η απόφαση για επιβολή αυστηρού lockdown σε ολόκληρη τη χώρα, είναι πολιτική και ελήφθη προσωπικά από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη

Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε η είδηση των νέων έκτακτων και αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, που ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Τη στιγμή που «φούντωναν» οι συζητήσεις περί νέας χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, εφόσον περνούσαμε το τεστ των γιορτών, η χώρα μας όχι μόνο δεν έκανε βήμα μπροστά, αντιθέτως φάνηκε να πηγαίνει πίσω.

Κυβερνητικές πηγές εξήγησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, πως επρόκειτο «για προληπτικούς λόγους». «Στόχος να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από την χαλάρωση των γιορτών, ώστε να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου τα σχολεία μας όλων των βαθμίδων» υπογράμμιζαν.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το ρεπορτάζ του MEGA, η απόφαση για επιβολή αυστηρού lockdown σε ολόκληρη τη χώρα, είναι πολιτική και ελήφθη προσωπικά από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως διαμηνύεται από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης το τελευταίο 48ωρο είχε μιλήσει με πολλούς επιστήμονες, ενώ έβλεπε στοιχεία και έβλεπε και τη μεγάλη κινητικότητα στους δρόμους.

Για ποιο λόγο ελήφθη αυτή η απόφαση

Σύμφωνα με το MEGA, ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να προστεθεί η εβδομάδα των Θεοφανίων σε αυτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο λόγος είναι πως για να φανούν τα πεπραγμένα της εβδομάδας των Θεοφανίων, έπρεπε να φτάσουμε στα τέλη του Ιανουαρίου. Ωστόσο, ο κ, Μητσοτάκης ήθελε έως τις 14-15 Ιανουαρίου να έχει μια συνολική εικόνα για τις γιορτές, ώστε να μπορέσει να αποφασίσει -και εν συνεχεία να ανακοινώσει- τα βήματα που θα ακολουθήσει η χώρα μας στη συνέχεια.

Έτσι λοιπόν, αποφάσισε να «σταματήσει» εδώ τη γιορτινή περίοδο, ούτως ώστε να μπορεί στα μέσα Ιανουαρίου και να πάρει τις αποφάσεις για την επόμενη ημέρα.

Ακόμη πιο σκληρό lockdown για μία εβδομάδα σε όλη τη χώρα

Αυστηροποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας μία ημέρα μετά την Πρωτοχρονιά.

«Στόχος», όπως είπε από την πλευρά του ο Στέλιος Πέτσας, «είναι να φτάσουμε, με ασφάλεια, στις 11 Ιανουαρίου, στη βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση. Και έτσι, από 11 Ιανουαρίου να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας. Να αποκατασταθεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας να συναντηθούν ξανά με το λειτούργημά τους. Και οι μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν με ασφάλεια στα θρανία τους. Στον φυσικό τους χώρο. Στο δεύτερο σπίτι τους. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους».

Έτσι λοιπόν, από αύριο, Κυριακή και στις 06:00 αναστέλλεται η λειτουργία όλων των υπηρεσιών που είχαν ανοίξει κατά τη διάρκεια των εορτών.

Σταματά το click away, κλείνουν κομμωτήρια και εκκλησίες.

Ακόμα, η απαγόρευση κυκλοφορίας από αύριο θα ισχύει ξανά από τις 21:00 μέχρι τις 05:00 τα ξημερώματα με κάποιες εξαιρέσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων τη Δευτέρα 11/1, αν και αυτό θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Αναλυτικά τι θα ισχύσει από αύριο στις 6:00 το πρωί

  • Τέλος στο click away
  • Ξανακλείνουν βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, ΚΤΕΟ
  • Δεν επιτρέπεται το κυνήγι και το ψάρεμα
  • Δεν θα γίνει αγιασμός των υδάτων στα Θεοφάνεια
  • Από τις 9 μέχρι 5 το πρωί επανέρχεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών, με εξαίρεση εργαζομένους και μετακίνηση σε φαρμακείο ή νοσοκομείο.

Θα αξιολογηθεί η κατάσταση

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαμηνύεται από το Μέγαρο Μαξίμου, στο τέλος της 2ης εβδομάδας του Ιανουαρίου θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και με βάση αυτή την αξιολόγηση θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Ενδεικτικές της απόφασης για αυστηροποίηση των μέτρων είναι οι δηλώσεις της διευθύντριας της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝΘΑ «Σωτηρία», Μίνας Γκάγκα.

«Αυτό που φοβόμαστε είναι ότι τις γιορτές βγήκαμε κι είχαμε μεγαλύτερη μετάδοση, η Αττική χειροτέρεψε σε ορισμένα σημεία, κι αν ‘χαλάσει’ η Αττική τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, γιατί στην Αττική βρίσκεται ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας» προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΙ.

Όπως εξήγησε, η καθημερινή επιδημιολογική επιτήρηση αρκεί για να δούμε αν μια εβδομάδα lockdown αρκεί.

Η γιατρός ζήτησε τήρηση των μέτρων, καθώς αυτές τις μέρες έγιναν συγκεντρώσεις με περισσότερα άτομα. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για τους επομένους μήνες, Δεν θα χρειαστεί να κάνουμε υπομονή για πολύ ακόμα. Όλες οι χώρες παίρνουν χειρότερα μέτρα, δεν είμαστε εμείς, είναι όλη η Ευρώπη. Πρέπει να κρατήσουμε τα μέτρα μέχρι να είμαστε εμβολιασμένοι» επισήμανε.

Ξεχύθηκαν στους δρόμους μόλις άκουσαν για νέες απαγορεύσεις

Πάντως, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις για νέα σκληρά μέτρα από αύριο, Κυριακή, κοσμοσυρροή παρατηρείται στο Σύνταγμα.

Οικογένειες, ζευγάρια, ηλικιωμένοι περπατούν στους στολισμένους δρόμους του κέντρου της Αθήνας, με τους ειδικούς -και όχι μόνο- να παρατηρούν αυτές τις αντιδράσεις με κομμένη την ανάσα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Φαίνεται ότι η ανακοίνωση νέου σκληρού lockdown για μια βδομάδα από αύριο, 3 Ιανουαρίου έως 10 Ιανουαρίου 2021 αντί να προβληματίσει τους πολίτες, αφού αποτελεί απόδειξη ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αν δεν επιδεινώθηκε μέσα στις γιορτές, σίγουρα δεν παρουσιάζει την αναμενόμενη βελτίωση, τους… έβγαλε στους δρόμους.

Πιο σωστά δεν τους κράτησε στο σπίτι, αφού όλες τις ημέρες των γιορτών η πλατεία Συντάγματος και κεντρικά σημεία του κέντρου της Αθήνας κάθε άλλο παρά θύμιζαν έρημη πόλη, όπως θα έπρεπε με βάση τις συστάσεις των ειδικών και τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Οι selfies στο στολισμένο Σύνταγμα κατέκλυσαν τα social media, χωρίς να είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι για μια καλή φωτογραφία πρέπει να βγάλεις τη μάσκα και να εκμηδενίσεις την απόσταση από τον διπλανό σου.

Αδιάσειστο στοιχείο για τον πανικό που επικρατούσε τις μέρες των γιορτών στους δρόμους αποτελούν οι παρακάτω φωτογραφίες (από τις 30/12 η πρώτη και από το απόγευμα στις 24/12 η δεύτερη):

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024