Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι πολιτικές προτεραιότητες Μητσοτάκη και κομμάτων για το 2021

Οι πολιτικές προτεραιότητες Μητσοτάκη και κομμάτων για το 2021

Οι πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναδεικνύονται στα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών δίνοντας έτσι μια πρόγευση για το πολιτικό σκηνικό της νέας χρονιάς

Οι πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναδεικνύονται στα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών δίνοντας έτσι μια πρόγευση για το πολιτικό σκηνικό της νέας χρονιάς.

Εθνική εξόρμηση για να κλείσουν οι πληγές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για το 2021 εστίασε στο ρόλο του εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας ενώ φαίνεται πως στο πλαίσιο της επιδίωξής του για τη διατήρηση της πολιτικής του κυριαρχίας κομβικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός μίλησε για «εθνική εξόρμηση» κατά το 2021 αναφερόμενος στους δύο αιώνες ανεξαρτησίας της Ελλάδας αλλά και των «40 χρόνων ευρωπαϊκής εμπειρίας», όπως ανέφερε σημειολογικά ο κ. Μητσοτάκης υπονοώντας την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1979.

Στο πλαίσιο αυτό το αφήγημα που θέτει σε πρώτο πλάνο ο πρωθυπουργός είναι πως το 2021 θα κλείσει παλιές πληγές και θ’ ανοίξει νέους ορίζοντες εγκαινιάζοντας όπως τόνισε μία καινούργια δεκαετία ευημερίας.

«Το 2021 είναι στο χέρι μας να γίνει η «Χρονιά των Ελλήνων». Ο κρίκος που θα ενώνει τις νίκες των προγόνων με τις επιτυχίες των απογόνων. Και ο δρόμος που θα μετατραπεί σε λεωφόρο για τη νέα Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος ουσιαστικά κάνοντας απολογισμό εμφάνισε την πανδημία ως παράγοντα που ανέκοψε την πορεία της χώρας και της κυβέρνησης.

«Αφήνουμε πίσω μια χρονιά γεμάτη πρωτόγνωρες δυσκολίες. Μέχρι τις αρχές της, η χώρα είχε ξεπεράσει την οικονομική και κοινωνική καθήλωση και προχωρούσε ενωμένη μπροστά» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η εμπειρία του 2020 θα πρέπει να γίνει δύναμη για το 2021.

Ν’ αφήσουμε πίσω όσους δεν πιστεύουν στο κοινωνικό κράτος

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά προαναγγέλλουν μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση για το 2021 και επί της ουσίας προσανατολίζονται σε ένα αφήγημα σύμφωνα με το οποίο είναι θέμα χρόνου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «αιτηθεί» πρόωρες εκλογές με αίτημα την «απαλλαγή» της χώρας από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Είναι χαρακτηριστικές οι ανακοινώσεις ενόψει της πρωτοχρονιάς και του νέου έτους τόσο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του κόμματος όπου ουσιαστικά το κεντρικό μήνυμά τους είναι πως η πανδημία έφερε στο προσκήνιο την αξία του κοινωνικού κράτους το οποίο η ΝΔ δεν μπορεί να υπηρετήσει.

Στο τιμόνι της χώρας βρέθηκαν άνθρωποι που δεν πίστεψαν ποτέ στην αξία του κοινωνικού κράτους και παρά την πανδημία δεν άλλαξαν προτεραιότητες σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για μια δύσκολη χρονιά με μεγάλες προκλήσεις.

Ιδιαίτερη δε, αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη ο οποίος απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά- για τους νεκρούς από την πανδημία, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να γίνει συνήθεια η «απώλεια» και ασκώντας  εμμέσως κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας.

Συμπεριλαμβάνοντας τα εθνικά θέματα και τις κοινωνικές ανισότητες, καθώς και την επέτειο του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, ο κ. Τσίπρας σε μια προεκλογικού τύπου δήλωση τονίζει ότι πρώτο βήμα για τη νέα αναγέννηση της πατρίδας μας είναι να αφήσουμε πίσω όσους μας καταδικάζουν στο σκοτάδι και την οπισθοδρόμηση.

Έχουμε δρόμο μπροστά μας

Λιτή ήταν στα πολιτικά της μηνύματα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ η οποία στη δική της δήλωση ευχήθηκε το 2021 «να είναι η χρονιά που θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω» και μαζί με το 2020 να τελειώσει η περιπέτεια της πανδημίας.

«Εύχομαι ολόψυχα το 2021 να είναι η χρονιά που θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Με υγεία, δύναμη και χαμόγελο. Με αισιοδοξία ότι αυτή η περιπέτεια θα τελειώσει εδώ» ανέφερε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά.

Πάντως δεν παρέλειψε στη συνομιλία που είχε με την χορωδία που της είπε τα κερκυραϊκά κάλαντα να επισημάνει ότι «έχουμε δρόμο μπροστά μας, άρα πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε». Η κα Γεννηματά έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ και των ανθρώπων του ενώ ζήτησε να προχωρήσουμε οργανωμένα, με σχέδιο, κάτι για την έλλειψη του οποίου έχει πολλάκοις κατηγορήσει τον κυβέρνηση της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα μαθήματα της πανδημίας να γίνουν αγώνας και αντεπίθεση

«Μαθαίνουμε από το «χτες», αντιμετωπίζουμε αγωνιστικά το «σήμερα», οργανώνουμε την αντεπίθεση παλεύοντας για το «αύριο»» τόνισε στο δικό του μήνυμα ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε ένα λακωνικό πρωτοχρονιάτικο μήνυμα.

Πάντως όπως γίνεται αντιληπτό και από το βίντεο της νεολαίας του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, ο Περισσός θέλει να επενδύσει σε μια σειρά από πολιτικές και συνδικαλιστικές πρωτοβουλίες που ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020 για να πραγματοποιήσει την «αντεπίθεση» για την οποία μίλησε ο κ. Κουτσούμπας στη δήλωσή του.

Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το σποτ της ΚΝΕ, το οποίο ανάρτησε στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter το ΚΚΕ τονίζεται ότι «το 2020 είχε και καλές στιγμές…» ενώ προσθέτει ότι «η αισιοδοξία βρίσκεται στη δύναμη του λαού!  Όταν σηκώνεις κεφάλι ανασαίνεις αληθινά!» και στο πλαίσιο αυτό εύχεται «καλή και αγωνιστική χρονιά!».

Η αρχή της ριζικής αλλαγής υπέρ των πολλών

Το 2020 εκτός από τα διαλυμένα όνειρα, το φόβο και τις ανοιχτές πληγές μας έκανε κι ένα μεγάλο δώρο. Μας αποκάλυψε το μέγα, το ελπιδοφόρο, μυστικό που η εξουσία δεν ήθελε να μάθουμε: Ότι τα πάντα μπορούν να είναι διαφορετικά τονίζει με νόημα στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Ευχαριστούμε το 2020 που μας το θύμισε. Τώρα, στο χέρι μας είναι το 2021 να γίνει η αρχή της ριζικής αλλαγής υπέρ των πολλών. Σε όλη την Ελλάδα. Σε όλα τα μήκη και σε όλα τα πλάτη της Γης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κάνοντας αναφορά στον εμβληματικό γερμανό μαρξιστή καλλιτέχνη Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει ότι το 2020 απέδειξε ότι «λεφτόδεντρο υπάρχει» και  ενώ παράλληλα κατά την πανδημία «οι νεοφιλελεύθεροι ασπάστηκαν τον κρατισμό κι οι φιλελεύθεροι αγκάλιασαν την απολυταρχία».

Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνει ότι το 2020 «αφήνει  μια ανέλπιστη ελπίδα. Ξεσκεπάζοντας μυστικά που μας καθήλωναν, η πανδημία που στιγμάτισε το 2020 μας άνοιξε τα μάτια σε δυνάμεις και δυνατότητες που είχαμε ξεχάσει ότι είχαμε».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024