Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή : Το 2020 θα ήταν το έτος που ο άνθρωπος θα προστάτευε το περιβάλλον - Αυτό δεν έγινε ποτέ

Κλιματική αλλαγή : Το 2020 θα ήταν το έτος που ο άνθρωπος θα προστάτευε το περιβάλλον – Αυτό δεν έγινε ποτέ

Η περίοδος μεταξύ 2011 και 2020 θα είναι η θερμότερη δεκαετία. Αλλά η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μόνο μία πτυχή της κλιματικής κρίσης

Το 2020 έπρεπε να είναι η αιχμή της δράσης για την αλλαγή του κλίματος, τη χρονιά που ο κόσμος ξύπνησε απέναντι στην πρόκληση και άρχισε να την παίρνει στα σοβαρά. Αντ’ αυτού, έχει συμβολικά συμπληρώσει μια δεκαετία χαμένων κλιματικών υποσχέσεων.

Εμπνευσμένοι από ένα κύμα ακτιβισμού για το κλίμα, οι εθνικοί ηγέτες αναμένονταν να παρουσιάσουν νέα, πιο φιλόδοξα σχέδια για τον τρόπο μείωσης των εκπομπών κατά την επόμενη δεκαετία.

Η διάσκεψη COP26 για το κλίμα στη Γλασκώβη της Σκωτίας, θα ήταν η πρώτη πραγματική δοκιμασία της αποφασιστικότητάς τους να κάνουν ό,τι είχαν υποσχεθεί, σύμφωνα με τη Συμφωνία Παρισιού.

Επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής

Η πανδημία του κορανοϊού έχει εκτροχιάσει αυτά τα σχέδια, δίνοντας σε ορισμένες κυβερνήσεις μια νέα δικαιολογία για να σταματήσουν από την εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλων, μέτρων.

Αλλά ο Covid-19 σίγουρα δεν έχει σταματήσει την κλιματική αλλαγή. Το 2020 έφερε σχεδόν σταθερές υπενθυμίσεις για τη σοβαρότητα της κρίσης που αντιμετωπίζουμε: Μια περίοδο ρεκόρ από κυκλώνες στον Ατλαντικό ωκεανό, τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην πρόσφατη ιστορία και ξηρασίες, θανατηφόρες πλημμύρες και καύσωνα που έπληξαν τις κοινότητες παγκοσμίως, αφήνοντας τον θάνατο, την καταστροφή και την κατάθλιψη να πολλαπλασιάζεται.

Οι επόμενες κινήσεις

Η πανδημία έδειξε επίσης στον κόσμο ότι είναι δυνατές μεγάλες, προηγουμένως αδιανόητες αλλαγές.

Παρά την παγκόσμια αναταραχή, αρκετοί από τους μεγαλύτερους παράγοντες ρύπανσης στον κόσμο, αύξησαν τους μακροπρόθεσμους στόχους τους για το κλίμα, θέτοντας τον κόσμο σε εντυπωσιακή απόσταση από τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού: Να μειώσει τις εκπομπές και να περιορίσει έτσι την υπερθέρμανση του πλανήτη σε πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Οι ειδικοί είναι προσεκτικά αισιόδοξοι. «Υπάρχει τώρα μια αναγνώριση ότι όταν λαμβάνονται σοβαρά οι κύριες οικονομίες του κόσμου, μπορούν να παρέμβουν και να διορθώσουν αυτές τις αποτυχίες της αγοράς», δήλωσε ο Mike Davis, Διευθύνων Σύμβουλος της Global Witness, μιας ΜΚΟ που εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, το κλίμα και το περιβάλλον.

«Το έχουμε δει σε κάποιο βαθμό ως απάντηση στον Covid και ίσως αυτό έχει αρχίσει να αποδομεί τον μύθο ότι ουσιαστικά είμαστε όλοι σκλάβοι στην ελεύθερη αγορά, [και] δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε».

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν γίνει δυσκολότερο από ποτέ να αγνοηθούν το 2020

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), το 2020 βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει το τρίτο θερμότερο έτος σε σειρά ρεκόρ, μετά το 2016 και το 2019 – και αυτό παρά το δροσερό αποτέλεσμα του φαινομένου «La Niña».

Η περίοδος μεταξύ 2011 και 2020 θα είναι η θερμότερη δεκαετία. Αλλά η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μόνο μία πτυχή της κλιματικής κρίσης.

«Οι σημαντικότερες επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος έγιναν αισθητές μέσω της ξηρασίας, των πλημμυρών, της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, των ισχυρότερων τροπικών καταιγίδων, των τυφώνων και των κυκλώνων, καθώς επίσης και της τήξης των παγετώνων», δήλωσε ο Petteri Taalas, γενικός γραμματέας του WMO.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από καταστροφές που είτε προκλήθηκαν είτε επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικών Μετακινήσεων στη Γενεύη (IDMC). Για ορισμένους, η κίνηση ήταν προσωρινή, αλλά πολλοί αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμο εκτοπισμό.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024