Γεφύρι Κόνιτσας : Η αισθητική, το μεράκι και η άρτια τεχνική των μαστόρων της Ηπείρου
Μάρτυρας της ιστορίας και του πολιτισμού της ένδοξης ηπειρώτικης γης, το μονότοξο λιθόχτιστο γεφύρι της Κόνιτσας οικοδομήθηκε κατά τα έτη 1870-1871 από πολυμελές συνεργείο μαστόρων με επικεφαλής τον ξακουστό πυρσογιαννίτη πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο
Σε μικρή απόσταση έξω από την Κόνιτσα, στην είσοδο της χαράδρας του Αώου, υψώνεται ένα από τα πλέον επιβλητικά γεφύρια της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου, το πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Κόνιτσας.


Απόλυτα εναρμονισμένο με το σπάνιο φυσικό περιβάλλον, το αριστούργημα αυτό της λαϊκής αρχιτεκτονικής φανερώνει την αισθητική, το μεράκι και την άρτια τεχνική που κατείχαν οι ξακουστοί σε όλη την Ελλάδα και τη Βαλκανική πρωτομάστορες της Ηπείρου.

Μάρτυρας της ιστορίας και του πολιτισμού της ένδοξης ηπειρώτικης γης, το λιθόχτιστο γεφύρι της Κόνιτσας οικοδομήθηκε κατά τα έτη 1870-1871 από πολυμελές συνεργείο μαστόρων με επικεφαλής τον ξακουστό πυρσογιαννίτη πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο.

Εξ όσων γνωρίζουμε, το εντυπωσιακό μονότοξο γεφύρι χτίστηκε χάρη στις δωρεές κατοίκων της Κόνιτσας, προπάντων δε του γιαννιώτη Ιωάννη Λούλη, ο οποίος κάλυψε ένα μεγάλο μέρος των δαπανών που απαιτήθηκαν για την κατασκευή του και ανήλθαν σε 120.000 γρόσια.

Στην ίδια θέση είχε κατασκευαστεί παλαιότερα ένα ξύλινο γεφύρι, που είχε καταστραφεί όμως εντός σχετικά σύντομου χρονικού διαστήματος λόγω της ορμητικότητας των νερών του Αώου.

Το γεφύρι της Κόνιτσας έχει άνοιγμα τόξου που προσεγγίζει τα 36 μέτρα, ενώ το ύψος της καμάρας υπερβαίνει τα 19 μέτρα.

Μια μικρή καμπάνα τοποθετημένη κάτω από την καμάρα του γεφυριού προειδοποιούσε τους περαστικούς να μη διαβούν το γεφύρι όταν φυσούσε δυνατός άνεμος στη χαράδρα του Αώου και υπήρχε κίνδυνος να παρασυρθούν και να πέσουν.

Από το γεφύρι της Κόνιτσας ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί στη μονή Στομίου, η οποία είναι χτισμένη σε υπέροχη τοποθεσία, στον εθνικό δρυμό Βίκου – Αώου.

*Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προέρχονται στο σύνολό τους από το διαδικτυακό τόπο του Δήμου Κόνιτσας.
- ΗΠΑ: Τραμπ, ICE και ακροδεξιά στρέφουν τους προοδευτικούς Αμερικανούς στα όπλα
- Super League: Must win παιχνίδι για τον Άρη και «τελικός» στην Κρήτη – Τα τρία κομβικά ματς των play out
- Μία αγορά εργασίας που απαιτεί τα πάντα, αλλά προσφέρει ψίχουλα: Η αλήθεια πίσω από την «απρόθυμη» Gen Z
- Παρά τα θετικά σημάδια για συνομιλίες ο Τραμπ ζητά συμφωνία μέχρι την Τετάρτη – «Αλλιώς μπορεί να ρίξουμε βόμβες»
- Γιώργος Μυλωνάκης: Συνεχίζει να νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ
- Το… παράπονο του Φρανσίσκο: «Εγώ πρέπει να πάρω το βραβείο του MVP, όχι ο Βεζένκοφ»
- Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν την «μάχη» με την εφορία
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/daniel-olah-enaFJelpNxY-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442