Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Lockdown : Σκέψεις για μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου

Lockdown : Σκέψεις για μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου

Μερική άρση του lockdown, ώστε να χαλαρώσει και το λιανεμπόριο, εξετάζει η κυβέρνηση

Τελευταίο «crash test» για μερική άρση του lockdown καθώς και άνοιγμα του λιανεμπορίου θα αποτελέσουν οι επόμενες ημέρες.

Οι καταναλωτές συνεχίζουν να κάνουν τις αγορές τους για τα τελευταία δώρα του έτους με τη μέθοδο του click away, καθώς το λιανεμπόριο παραμένει σε αναστολή.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι στις αρχές του νέου έτους θα γίνουν συζητήσεις με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Σχέδιο για άρση του lockdown εφόσον…

«Εφόσον συνεχίσει η εικόνα της πανδημίας να έχει πτωτική πορεία, ασφαλώς θα χαλαρώσουμε κάποια μέτρα», είπε ο υπουργός, ωστόσο, δεν διευκρίνισε αν αυτό θα συμβεί από τις 8 Ιανουαρίου.

Όπως εξήγησε, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται και σύμφωνα με αυτό, με τα στοιχεία της πανδημίας και με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής, θα παρουσιάσει την πρότασή του.

Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου τόνισε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο ΣΚΑΙ, «θα προχωρήσουμε σε μερική λειτουργία του λιανικού εμπορίου», είπε ο κ. Γεωργιάδης και τόνισε πως «σίγουρα θα υπάρχουν κανόνες».

Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, με τα δεδομένα που έχουμε για την επιδημία, θα μπορούσαμε να μιλάμε για οριζόντιο μερικό άνοιγμα του λιανικού εμπορίου με κανόνες.

«Με το click away θα λειτουργούν ούτως ή άλλως», επεσήμανε.

Μειωμένος ο τζίρος της χριστουγεννιάτικης αγοράς

Μειωμένος κατά περίπου 60% εκτιμάται ότι θα είναι φέτος σε σύγκριση με πέρυσι ο χριστουγεννιάτικος τζίρος, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο και το μοντέλο click away μέρος μόνο των απωλειών από τη μη κανονική λειτουργία των φυσικών καταστημάτων μπορούν να υποκαταστήσουν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου, ο εορταστικός τζίρος αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ έναντι 3,5 δισ. ευρώ το 2019.

Υπολογίζεται πως περίπου τρεις στους δέκα καταναλωτές έκαναν αγορές αυτές τις ημέρες με αυτό τον τρόπο, προτιμώντας δηλαδή το click away από το να περιμένουν πότε θα παραδοθεί η παραγγελία τους από μια εταιρεία ταχυμεταφορών.

Ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις

Όπως προβλέπει ο νόμος 4177/2013 οι τακτικές εκπτώσεις κατά την χειμερινή περίοδο είναι από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Επομένως, οι χειμερινές εκπτώσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου.

Στις προθέσεις των εμπόρων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να προτείνουν τη λειτουργία των φυσικών καταστημάτων τουλάχιστον στις περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο ή την καθολική επαναλειτουργία των καταστημάτων ακόμη και με πολύ αυστηρότερα μέτρα, ειδικά σε ό,τι αφορά τον μέγιστο αριθμό ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα ταυτόχρονα.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024