Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αργεί ακόμα το εμβόλιο της AstraZeneca – Πόσες δόσεις περιμένει η Ελλάδα

Αργεί ακόμα το εμβόλιο της AstraZeneca – Πόσες δόσεις περιμένει η Ελλάδα

H εταιρεία δεν έχει ακόμα υποβάλει αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τον Ιανουάριο, δήλωσε την Τρίτη ο εκτελεστικός διευθυντής της ρυθμιστικής αρχής.

«Δεν έχουν καν υποβάλει αίτηση» δήλωσε ο Νιοέλ Ουάθιον σε συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα Het Nieuwsblad.

Ο ΕΜΑ έχει λάβει περιορισμένες πληροφορίες για το εμβόλιο, είπε. «Δεν είναι καν αρκετές για αδειοδότηση υπό όρους» εξήγησε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΕΜΑ.

«Χρειαζόμαστε επιπλέον στοιχεία για την ποιότητα του εμβολίου. Και έπειτα από αυτό, η εταιρεία θα πρέπει να καταθέσει επίσημη αίτηση».

Αυτό σημαίνει ότι είναι «απίθανη» η έγκριση τον επόμενο μήνα, προειδοποίησε.

Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ, η εταιρεία έχει υποβάλει πλήρες πακέτο πληροφοριών στη βρετανική ρυθμιστική αρχή.

Το επιχειρησιακό σχέδιο που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί από την AstraZeneca «πιθανή ποσότητα» 7,1 εκατομμυρίων δόσεων.

Αν τελικά το εμβόλιο δεν καταφέρει να εξασφαλίσει άδεια, το έλλειμμα θα καλυφθεί από εμβόλια άλλων εταιρειών.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας, η Ελλάδα αναμένει συνολικά 28,13 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, αρκετές για τον εμβολιασμό τουλάχιστον 14 εκατ. ανθρώπων –αριθμός σημαντικά μεγαλύτερος από το μέγεθος του πληθυσμού.

Η AstraZeneca αναγκάστηκε να ξεκινήσει νέα κλινική μελέτη όταν διαπιστώθηκε ότι το εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό όταν χορηγείται πρώτα σε μικρή δόση και μετά σε κανονική. Σε αυτή την περίπτωση η αποτελεσματικότητα εκτιμάται σε 90%.

Το εμβόλιο περιέχει έναν ακίνδυνο αδενοϊό που αναγκάζει τα ανθρώπινα κύτταρα να παράγουν αντιγόνα του πανδημικού κοροναϊού.

Για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας η AstraZeneca πρόκειται να δοκιμάσει συνδυασμό του εμβολίου της με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, το οποίο βασίζεται σε διαφορετικούς αδενοϊούς.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024