Βαρύς είναι και φέτος ο φόρος… αίματος στους δρόμους της Κρήτης καθώς κατά τη διάρκεια του 2020 καταγράφηκαν 38 νεκροί από τροχαία.

Δύο παιδιά

Ο αριθμός φαίνεται αρκετά μειωμένος σε σχέση με το 2019 (60 νεκροί), ωστόσο αν αναλογιστεί κανείς τα δύο lockdown – συνολικής διάρκειας τεσσάρων περίπου μηνών – καθώς και την έλλειψη τουριστών στο οδικό δίκτυο της Κρήτης, τότε οι 38 νεκροί είναι πάρα πολλοί.

Μάλιστα, ανάμεσα σε αυτούς τους νεκρούς υπάρχουν και δύο παιδιά ηλικίας 11 και 16 χρόνων.

Από ηλεκτρικό πατίνι

Ο πρώτος θάνατος από ηλεκτρικό πατίνι καταγράφηκε στην Κρήτη τον Σεπτέμβριο του 2020 με θύμα 11χρονο αγόρι.

Ολα συνέβησαν στις 21 Σεπτεμβρίου όταν ο 11χρονος την ώρα που πήγε να διασχίσει τον δρόμο της Χερσονήσου με το ηλεκτρικό του πατίνι παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα και τραυματίστηκε βαρύτατα.

Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ όπου εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ωστόσο υπέκυψε στα τραύματά του στις 25 Σεπτεμβρίου.

Ανήλικος «καρφώθηκε» σε ελιά

Ενα από τα θανατηφόρα τροχαία που συγκλόνισε όλη την Κρήτη ήταν εκείνο με θύμα 16χρονο.

Ηταν μεσημέρι της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου όταν ο 16χρονος την ώρα που οδηγούσε αγροτικό στην περιοχή Ατσιπάδων έχασε τον έλεγχο του οχήματος και «καρφώθηκε» σε ελιά. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.

Μάνα και κόρη

Σε οικογενειακή τραγωδία μετατράπηκε το τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στις 23 Ιουλίου στον ΒΟΑΚ, στο ύψος του Καλαμιού.

Δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν πλαγιομετωπικά τους με αποτέλεσμα 60χρονη να χάσει επί τόπου τη ζωή της.

Λίγες ώρες αργότερα, άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο και η 29χρονη κόρη της. Στο τροχαίο τραυματίστηκε και ο 69χρονος πατέρας, ο οποίος χρειάστηκε να διασωληνωθεί.

Δεν τράβηξε χειρόφρενο

Περίεργο τροχαίο δυστύχημα καταγράφηκε στις 24 Φεβρουαρίου, στη Σταλίδα Ηρακλείου.

Γυναίκα 48 ετών στάθμευσε το αυτοκίνητό της σε ανηφορικό δρόμο και ξέχασε να τραβήξει χειρόφρενο.

Οταν πήγε να πάρει κάτι από το πορτμπαγκάζ παρασύρθηκε από το όχημά της σε δέντρο με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Πιλότος της πολεμικής αεροπορίας

Στις 20 Ιουνίου, ο 33χρονος πιλότος της πολεμικής αεροπορίας, Μανώλης Γαρεφαλάκης, άφησε την τελευταία του πνοή σε τροχαίο.

Ο άτυχος άνδρας την ώρα που κινούνταν με την μοτοσικλέτα του στη λεωφόρο Σούδας έχασε τον έλεγχό της και έπεσε στο έδαφος με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Ο 33χρονος Μανώλης Γαρεφαλάκης ήταν μέλος της ομάδας επιδείξεων ΖΕΥΣ και υπηρετούσε στην 115 Πτέρυγα Μάχης.

Τα τροχαία δυστυχήματα σε αριθμούς

Συνολικά 37 είναι τα θανατηφόρα τροχαία που σημειώθηκαν από τον Ιανουάριο έως και σήμερα στα οποία χάθηκαν 38 ζωές.

Από τους 38 ανθρώπους οι 29 «έσβησαν» στην άσφαλτο ενώ οι 9 άφησαν την τελευταία τους πνοή στα νοσοκομεία της Κρήτης λίγες ώρες ή και μήνες μετά τα δυστυχήματα.

Από τους 38 νεκρούς οι 32 ήταν άνδρες και οι 6 γυναίκες.

Ηλικίες: Από τους 38 νεκρούς, οι 9 ήταν νέοι έως 30 χρόνων (ανάμεσά τους 11χρονος και 16χρονος), 8 ήταν από 41 έως 50 χρόνων, 7 ηλικιωμένοι, 5 ήταν από 34 έως 40 χρόνων, 5 από 51 έως 60 χρόνων και 4 από 61 έως 70 χρόνων.

Τοποθεσία: 21 τροχαία σημειώθηκαν στους δρόμους του Ηρακλείου, 6 στο Λασίθι και από πέντε τροχαία έγιναν σε Ρέθυμνο και Χανιά. Μάλιστα, τα περισσότερα από τα δυστυχήματα καταγράφηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο (21 στο σύνολο).

Οχημα: Από τα 37 δυστυχήματα, στα 16 ενεπλάκησαν αυτοκίνητα, στα 10 δίκυκλα, στα 6 καταπλακώθηκαν από τρακτέρ, τα δύο αναφέρονταν σε παράσυρση πεζού, ένα με ποδήλατο, ένα με γουρούνα και ένα με ηλεκτρικό πατίνι.

Πηγή: cretapost.gr