Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο: Επιστήμονες και ειδικοί ακυρώνουν τους συνωμοσιολόγους και τα fake news

Εμβόλιο: Επιστήμονες και ειδικοί ακυρώνουν τους συνωμοσιολόγους και τα fake news

Όλα τα επιχειρήματα και οι απαντήσεις σε όσους επιμένουν να διακινούν fake news

Την δική τους απάντηση σε συνωμοσιολόγους για την πανδημία, αλλά και όσους εκφράζουν τις αμφιβολίες τους με απίθανες θεωρίες, για το νέο εμβόλιο, έδωσαν όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εδώ και περίπου δέκα μήνες, παλεύοντας με τον κοροναϊό.

Νοσηλευτές, γιατροί, επαγγελματίες υγείας, επιστήμονες και καθηγητές εκείνους που τους τελευταίους μήνες παλεύουν με όλα τους τα όπλα τον φονικό ιό και έχουν αφιερώσει τις ζωές τους για να περιθάλψουν και να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους, δεν θα μπορούσαν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στα απίστευτα fake news που διακινούνται από την ώρα που άρχισε στη χώρα μας ο εμβολιασμός.

Και μπορεί την Κυριακή να γράψαμε Ιστορία με την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερία», ωστόσο δεν καταφέραμε να απαλλαχτούμε από όλους αυτούς τους ψεκασμένους και δήθεν γιατρούς των social media.

Έτσι μετά τους πρώτους εμβολιασμούς νοσηλευτών αλλά και πολιτικών προσώπων, δεν άργησε να ξεκινήσει ένα επικίνδυνο πάρτι συνωμοσιολογίας στο διαδίκτυο.

Κάποιοι είδαν φυσιολογικό ορό, αντί για εμβόλιο στη σύριγγα που «τσίμπησε» τον πρωθυπουργό, άλλοι ξεκίνησαν το γνωστό παραμύθι περί πλουτισμού των φαρμακοβιομηχανιών και οργανωμένου σχεδίου ελέγχου του κόσμου, ενώ φυσικά δεν έλειψαν και οι δηλώσεις για τσιπάκια… μέχρι και για νερό αντί για φάρμακο στους πρώτους εμβολιασμούς.

Με λίγα λόγια σε όσους ξημεροβραδιάζονται στα social media δεν φάνηκε αρκετό ούτε η έγκριση του εμβολίου από τους πιο κορυφαίους οργανισμούς του κόσμου, ούτε ο συμβολικός εμβολιασμός όσων γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πόσο ύπουλα και φονικά χτυπά ο κοροναϊός. Δηλαδή των γιατρών και των νοσηλευτών.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι ίδιοι άνοιξαν τον ασκό των fake news αραδιάζοντας χαιρέκακες «ευχές» σε όσους έκαναν το εμβόλιο και φυσικά «αναλύσεις μπαρούφας» για τις παρενέργειες του εμβολιασμού.

Αυτή τη φορά οι ειδικοί δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Ενώθηκαν και έβγαλαν knock out τους αρνητές των εμβολίων. Στο όνομα του ορθολογισμού και της πίστης στην επιστήμη που έχει σώσει εκατομμύρια ζωές τις τελευταίες δεκαετίες με την ανακάλυψη εμβολίων και φαρμάκων που «σκότωσαν» ασθένειες.

Από τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος επανέλαβε το πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο, μέχρι νοσηλευτές  της πρώτης γραμμής που έτυχε να πέσουν πάνω σε θλιβερές αναρτήσεις, όλοι οι ειδικοί απέδειξαν πως όσοι πιστεύουν τα παραπάνω έχουν μαύρα μεσάνυκτα. Με επιχειρήματα και όχι με λόγια του αέρα.

Λογικό να έχετε μαύρα μεσάνυκτα

Ηχηρό μήνυμα προς τους συνωμοσιολόγους έστειλε πρώτα μία νοσηλεύτρια, η οποία δεν δίστασε να εξηγήσει ακόμη και την μεθοδολογία διάλυσης και χορήγησης φαρμάκων προκειμένου να αποδείξει πως μερικοί έχουν… οφθαλμαπάτες.

Όλα ξεκίνησαν όταν μερικοί αρνητές του εμβολίου άρχισαν να διαδίδουν fake news πως ο πρωθυπουργός έκανε αντί για εμβόλιο… φυσιολογικό ορό.

Mε αφορμή το γεγονός ότι η νοσοκόμα κάνει αναρρόφηση από μια αμπούλα φυσιολογικού όρου με σύριγγα πριν να εμβολιάσει τον κ. Μητσοτάκη, η κ. Πέτρακα εξηγεί ότι «πολλά φάρμακα για να διαλυθούν και να αναμειχθούν πρέπει να προστεθεί στο φιαλίδιο διαλύτης ή αλλιώς φυσιολογικός όρος. Η τελική αναρρόφηση των ml είναι το αραιωμένο φάρμακο που θα γίνει υποδόρια ή ενδομυϊκά στους εμβολιαζοντες ανάλογα με τις οδηγίες των φαρμάκων».

«Άς ενημερωθούμε σωστά από τον οικογενειακό γιατρό μας. Τελικά πολλές φορές και η εικόνα για άλλους είναι 1000 λέξεις και για άλλους μια οφθαλμαπάτη. Στην προκειμένη περίπτωση όσοι δεν γνωρίζετε τη μεθοδολογία της διάλυσης και της χορήγησης φαρμάκων είναι απολύτως λογικό να έχετε μαύρα μεσάνυχτα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάζω και δε ξέρω πραγματικά από που να το ξεκινήσω….
«Έκανε ο πρωθυπουργός αντί για εμβόλιο φυσιολογικό ορο » λένε…

Δημοσιεύτηκε από Eleni Petraka στις Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2020

Αυτό που πιστεύουν οι συνωμοσιολόγοι με… ξεπερνά

Είναι τόσες πολλές άλλωστε οι τραγικές δηλώσεις των συνωμοσιολόγων που μερικοί ειδικοί νιώθουν πως όλο αυτό τους… ξεπερνά.

Αυτό ανέφερε και ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος απάντησε με τον καλύτερο τρόπο σε όσους πιστεύουν πως έχει στηθεί ένα ολόκληρο σχέδιο εξόντωσης του λαού.

«Το να πιστεύουμε ότι κάποιοι στήνουν μια ολόκληρη επιχείρηση να ξεγελάσουν τον ελληνικό λαό και να εμβολιάζονται με ψεύτικα εμβόλια με ξεπερνά», ανέφερε ο ίδιος λακωνικά μιλώντας στο Open.

Αβάσιμο το αντι-εμβολιαστικό κίνημα

Τα επιχειρήματα του αντιεμβολιαστικού κινήματος κατέρριψε ένα ένα και η διευθύντρια πνευμονολικής κλινικής του «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα, τονίζοντας πως δεν μπορεί να καταλάβει από ποιου υποκινείται όλο αυτό.

«Υπάρχει ένα πάρα πολύ έντονο αντιεμβολιαστικό κίνημα- που δεν έχω ιδέα από ποιους υποκινείται- που είναι εντελώς λάθος τη βάση του. Είναι αβάσιμο, παρακολουθούνται όλα τα στοιχεία από όλους τους σχετικούς οργανισμούς, βλέπουμε τις αντιδράσεις», είπε η γιατρός και συμπλήρωσε:

«Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια κόσμου, έχει αλλάξει η παιδική θνητότητα εντελώς και ξαφνικά βρίσκεται αρκετός κόσμος που πιστεύει αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας. Δεν υπάρχει επιστημονική βάση σε αυτές. Υπάρχουν άνθρωποι που δημοσιεύουν συνεχώς, αλλά τα δημοσιεύματα δεν είναι σε σοβαρά ιατρικά περιοδικά, δεν έχουν την επιστημονική βάση που χρειάζεται».

Οι ψεκασμένες απόψεις για τα εμβόλια θίγουν τους υγειονομικούς

Με μια οργισμένη ανακοίνωση απάντησε στους συνωμοσιολόγους και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή την έναρξη των εμβολιασμών χθες στην χώρα μας.

Όπως αναφέρει : «Οι ψεκασμένες απόψεις που διακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θίγουν τη τιμή και την υπόληψη των συναδέλφων μας που εμβολίασαν τους πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες. Θίγουν επίσης και όσους συναδέλφους εμβολιάστηκαν.

Ξαφνικά από ήρωες γίναμε απατεώνες. Αντί για εμβόλια κάνουμε φυσιολογικό ορό…

Ντροπή να διακινούνται τέτοιες απαίσιες απόψεις.

Στην πραγματικότητα βλέπουν οι αρνητές των εμβολίων να χάνουν έδαφος και άρχισαν τον πόλεμο λάσπης.

Θα κινηθούμε νομικά. Τέτοιες απόψεις θίγουν την επαγγελματική ευσυνειδησία μας.

Χθες μαζί με τους πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες εμβολιάστηκαν 60 συνάδελφοι στο Σωτηρία, 50 στο Αττικό και 45 στον Ευαγγελισμό.

Όλοι χαίρουν άκρας υγείας. Προς θλίψη των αρνητών….».

Τσιόδρας: Τα εμβόλια έχουν ελεγχθεί

Φυσικά την δική του απάντηση σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις έδωσε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος εμβολιάστηκε χτες.

Ο καθηγητής έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή που όλοι την περιμέναμε και επιτέλους ήρθε», ενώ τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας όμως ότι τα εμβόλια έχουν ελεγχθεί πρώτα στο εργαστήριο και μετά σε κλινικές δοκιμές που αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας και ήδη έχουν εμβολιαστεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

H Pfizer απαντά στους συνωμοσιολόγους δίνοντας στην δημοσιότητα τα συστατικά του εμβολίου

Τέλος δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε μέχρι και την απάντηση της ίδιας της Pfizer η οποία έδωσε στη δημοσιότητα, και τα 10 συστατικά που συνθέτουν το εμβόλιο.

Η εταιρεία, με αυτόν τον τρόπο απαντά σε όλους εκείνους που κάνουν λόγο (κυρίως με αναρτήσεις κειμένων και βίντεο στο διαδίκτυο) για θεωρίες συνωμοσίας.

Ειδικότερα στο σχετικό δημοσίευμα των New York Times επισημαίνεται ότι καμία κυβέρνηση, κανένας κακόβουλος επιχειρηματίας – μεγιστάνας του πλούτου (ούτε ο πολυσυζητημένος για τον ρόλο του σε σχέση με την κρίση της πανδημίας, Bill Gates) δεν έχουν «φυτέψει» κάποιο τσιπάκι στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech ή σε άλλο εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2.

Σύμφωνα και με το ίδιο δημοσίευμα το μόριο που ονομάζεται αγγελιοφόρο RNA (mRNA) είναι ένα ενεργό συστατικό του εμβολίου που περιέχει γενετικές οδηγίες, έτσι ώστε ο οργανισμός του εμβολιαζόμενου να παράγει την προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα  στην επιφάνεια του κοροναϊού , με την οποία ο SARS-CoV-2 μολύνει τα κύτταρα του ανθρώπου. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου εμβολίου, ο οργανισμός εκτίθεται σκόπιμα στο –δημιουργημένο με τεχνητό τρόπο- αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό του ιού, ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε αυτό να παράγει αντισώματα και κύτταρα μνήμης.

Πέντε ακόμη από τα συστατικά (δέκα συνολικά) του εμβολίου των Pfizer/BioNTech είναι λιπίδια -(4-ydroxybutyl)azanediyl)bis(hexane-6,1-diyl)bis (ALC-3015), (2-hexyldecanoate),2-[(polyethylene glycol)-2000]-N,N-ditetradecylacetamide (ALC-0159), 1,2-distearoyl-snglycero-3-phosphocholine (DPSC)- και χοληστερόλη.

Ο ρόλος των λιπιδίων είναι σημαντικός για τον σχηματισμό ενός προστατευτικού περιβλήματος γύρω από το mRNA, το οποίο είναι ιδιαίτερα εύθραυστο και αν εισαγόταν στον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς προστασία θα διαλυόταν γρήγορα. Αντίθετα, μέσα στο λιπώδες σφαιρίδιο οι γενετικές οδηγίες έχουν περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στα κύτταρα, επιτυγχάνοντας έτσι τον στόχο τους.

Το σάκχαρο σουκρόζη περιέχεται επίσης στα συστατικά του εμβολίου, εμποδίζοντας τα παραπάνω νανοσωματίδια να συγκολληθούν όταν το εμβόλιο συντηρείται στην ψύξη. Τα επιπλέον συστατικά του εμβολίου είναι τέσσερα άλατα (μονοβασικό φωσφορικό κάλιο, χλωριούχο κάλιο,  χλωριούχο νάτριο, βασικό διένυδρο φωσφορικό νάτριο).

Τα άλατα βοηθούν τα άλλα συστατικά να «προσαρμοσθούν» στο περιβάλλον του σώματος, το οποίο περιέχει το δικό του μείγμα φυσικών αλάτων. Πριν εισαχθεί στο σώμα με ένεση, το εμβόλιο αραιώνεται με νερό και αλάτι.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024