Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Lockdown : Φόβοι ειδικών για αναζωπύρωση του κοροναϊού μετά τις γιορτές

Lockdown : Φόβοι ειδικών για αναζωπύρωση του κοροναϊού μετά τις γιορτές

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μοιάζει με εφιάλτη για την κυβέρνηση και την επιτροπή εμπειρογνωμόνων καθώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία για πιθανή έξαρση των κρουσμάτων λόγω των επικείμενων συγκεντρώσεων σε σπίτια.

Με τα σκληρά επιδημιολογικά στοιχεία να παραμένουν ζοφερά – αν και η χώρα μας συμπληρώνει 7 εβδομάδες γενικού lockdown – και τα ημερήσια κρούσματα να μειώνονται με αργό ρυθμό, εντείνονται οι φόβοι για αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας μετά τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μοιάζει με εφιάλτη για την κυβέρνηση και την επιτροπή εμπειρογνωμόνων καθώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία για πιθανή έξαρση των κρουσμάτων λόγω των επικείμενων συγκεντρώσεων σε σπίτια.

Eιδικοί και κυβέρνηση φοβούνται ότι οι χριστουγεννιάτικες επισκέψεις, παρά τον περιορισμό των 9 ατόμων από δύο οικογένειες και την απαγόρευση μετακίνησης από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, μπορεί να αποτελέσουν την «εύφλεκτη ύλη», για φούντωμα του δεύτερου κύματος, το οποίο δεν έχει σβήσει.

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ανέφερε πως οι γιορτές θα έχουν λογικά μια αρνητική επίδραση στα επιδημιολογικά στοιχεία και πως τα αποτελέσματα θα φανούν έπειτα από 15 – 20 ημέρες.

Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ πως ο αριθμός των διασωληνωμένων πέφτει αργά αλλά βασανιστικά και πως οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή του ΕΣΥ έχουν αρχίσει να εξαντλούνται «γιατί δουλεύουν πολύ καιρό πάνω από τις δυνατότητές τους».

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης  εκτίμησε ότι σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αττική, αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα κοροναϊού τις επόμενες ημέρες.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι γύρω στις 7 Ιανουαρίου, τα κρούσματα θα κινηθούν κοντά στα 800.

«Είναι ένας αριθμός καλός, αλλά αυτή η πτώση θα είναι πιο αργή πανελλαδικά» ανέφερε.

Άλλωστε πριν λίγες ημέρες ο  λοιμωξιολόγος Νικόλαος Σύψας μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να αυτοσυγκρατηθούμε λίγο αυτές τις ημέρες, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα τον Ιανουάριο. Είναι κρίμα όλη αυτή η προσπάθεια που κάνουμε τόσο καιρό να πάει χαμένη».

Η κατάσταση στη χώρα

Με εξαιρετικά αργό ρυθμό μειώνεται και το φορτίο στην περιοχή της Αττικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ένα τρίτο των νέων κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική, ενώ συνεχίζεται η μείωση του φορτίου στη Θεσσαλονίκη.

Δεν είναι μόνο η Δυτική Αττική που παρουσιάζει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται αρκετά κρούσματα και στο κέντρο της Αθήνας, γεγονός που εξετάζεται με προσοχή από τους αρμόδιους.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 617 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, με το ποσοστό θετικότητας (στο σύνολο μοριακών και rapid test) να υποχωρεί στο 2,05%.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 134.852, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες. Τα 5.302 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 39.813 (29,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στους 470 ανέρχονται οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (476 χθες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 152 (32,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80,2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 851 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 50 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.507 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1819 (40.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024