Στο δήμο της Γλυφάδας άφησαν στους ποιητές τα λόγια και στους εαυτούς τους τα έργα.

Οι ποιητές περπάτησαν σε όλη την οικουμένη προκειμένου να κατανοήσουν πως λειτουργεί ο κόσμος και να τον αποτυπώσουν με τα δικά τους λόγια όπως εκείνοι τον αντιλαμβάνονται. Πολλοί διαβάζουν ποίηση λίγοι όμως την συναντάνε κυριολεκτικά στον δρόμο είτε περπατώντας είτε στεκόμενοι.

Στη Γλυφάδα μετέτρεψαν έναν δρόμο της πόλης σε ποιητική ραψωδία και τον ονόμασαν κιόλα ο «Ο δρόμος των ποιητών».

Όραμα, σχεδιασμός, οργάνωση, βουτιά μέσα στα βιβλία για την ανάδειξη των πιο αντιπροσωπευτικών στίχων, κατασκευή με βιοκλιματικά υλικά και δουλειά δημιούργησαν ένα αποτέλεσμα άξιο αναγνώρισης. Ο δρόμος των ποιητών άρχισε ήδη να περπατιέται.

«Η ανάπλαση της Λαμπράκη, που βλέπετε στις φωτογραφίες, δεν είναι σαν καμία άλλη που έχουμε κάνει ! Τι κάναμε αυτή τη φορά; Διώξαμε την ασχήμια που υπήρχε και βάλαμε στη θέση της την ποίηση. Ο περίπατος στο νέο αυτό χώρο – που πριν ήταν μια απροσπέλαστη ουσιαστικά για τους πεζούς και «ταλαιπωρημένη» νησίδα – μετατρέπεται σε μία εμπειρία μοναδική.»

» Εξηγούμαι αμέσως: Το πρώτο κομμάτι της ριζικής ανάπλασης της Λαμπράκη (από την Μεταξά μέχρι την Κύπρου) μόλις ολοκληρώθηκε. Τα αυτοκίνητα δεν σταθμεύουν πλέον στη μέση της νησίδας αλλά σε θέσεις που δημιουργήσαμε περιμετρικά. Έτσι στη μέση της νησίδας δημιουργείται ένας υπέροχος πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος.»

» Ένας πεζόδρομος, που όπως είχαμε υποσχεθεί όταν ολοκληρωθεί δεν θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει από άλλους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς, όπως η περίφημη Las Ramblas στη Βαρκελώνη. Στρωμένος με πρωτότυπους κυβόλιθους, με νέα δέντρα, καινούργια φωτιστικά με λάμπες LED τελευταίας γενιάς, καθιστικά και – κυρίως – στρωμένος με τον πλούτο και τη σοφία της ελληνικής ποίησης.»

» Όσοι τον περπατούν βλέπουν στο διάβα τους το μεγαλείο της ελληνικής ποίησης. Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος, Καβάφης, Σολωμός, Παλαμάς, Καρυωτάκης και άλλοι σπουδαίοι. Η κληρονομιά και η περηφάνεια μας. Με στίχους στα ελληνικά και στα αγγλικά, για να διαβάζουν και να μαθαίνουν όλοι. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται για αυτό το σπουδαίο έργο» δήλωσε ο Γιώργος Παπανικολάου δήμαρχος της πόλης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr