Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Από τις παραδοσιακές τελετές των εγκαινίων με την κορδέλα στα... ψηφιακά πεπραγμένα

Από τις παραδοσιακές τελετές των εγκαινίων με την κορδέλα στα… ψηφιακά πεπραγμένα

Τι να σου κάνει μια κομμένη κορδέλα μπροστά στη δυνατότητα του πολίτη με τη χρήση της εφαρμογής του gov.gr για κινητά τηλέφωνα να έχει στη διάθεσή του μια σειρά από δυνατότητες όπου και αν βρίσκεται, χωρίς την ανάγκη να μεταφέρει έγγραφα ή άλλο εξοπλισμό ή ακόμη περισσότερο πρόσβαση στα ανοικτά δεδομένα του δημοσίου.

Η είσοδος στη ψηφιακή εποχή μας απάλλαξε από την παράδοση των εγκαινίων των νέων έργων – τα εγκαίνια με τις κορδέλες, τα «χρυσά» ψαλίδια, τα φλας των φωτογράφων, τις φιλαρμονικές, τους κάθε λογής επισήμους…

Στην ψηφιακή εποχή οι κορδέλες των εγκαινίων είναι απλώς μια παράθεση από δεδομένα που πιστοποιούν το νέο έργο. Η διαδρομή από τις κορδέλες στα δεδομένα δεν εκφράζει μόνο μια ριζική ποιοτική μεταβολή ως προς τις συμπεριφορές του πολιτικού προσωπικού αλλά και πιστοποιεί την δυνατότητα ύπαρξης και λειτουργίας ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης που βασίζεται σε στόχους, χρονοδιαγράμματα και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Πριν από λίγα 24ωρα ο καθένας εξ ημών που διαθέτει ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο μπορεί να έχει στο ένα του χέρι το… Δημόσιο. Για την ακρίβεια, μια σειρά από υπηρεσίες που προσφέρονται ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα του gov.gr. Σύμφωνα με τους εμπνευστές αυτής της πρωτοβουλίας «η εφαρμογή του gov.gr για κινητά τηλέφωνα συνιστά μια πρωτοβουλία ψηφιακής ενδυνάμωσης των πολιτών. Μέσω αυτής, κάθε πολίτης έχει στη διάθεσή του μια σειρά από δυνατότητες όπου και αν βρίσκεται, χωρίς την ανάγκη να μεταφέρει έγγραφα ή άλλο εξοπλισμό».

Την ίδια περίπου στιγμή σε λειτουργία τέθηκε το data.gov.gr για την παροχή των ανοιχτών δεδομένων του ελληνικού Δημοσίου. Όπως διαβάζω σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «πρόκειται για μια πλατφόρμα που ανασχεδιάστηκε ολικά με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και τη ριζική ανανέωση της έως τώρα υποδομής ανοιχτών δεδομένων του Δημοσίου, ώστε να παρέχονται με άμεσα αξιοποιήσιμο τρόπο για ερευνητικούς και επιχειρηματικούς σκοπούς.

Η νέα εκδοχή της πλατφόρμας διαθέτει δεδομένα του Δημοσίου από όλο το φάσμα της δημόσιας σφαίρας – από τις μετακινήσεις και τις βροχοπτώσεις μέχρι το δημογραφικό και την εγκληματικότητα – ανοιχτά και δωρεάν, συγκεντρωμένα σε 38 σειρές δεδομένων ενταγμένες σε 9 θεματικές κατηγορίες, στα πρότυπα του gov.gr. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται για πρώτη φορά ένα σημείο συγκέντρωσης (data lake) των δεδομένων του Δημοσίου που αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες, εναρμονίζοντας διαφορετικές κατηγορίες δεδομένων σε μια ενιαία αρχιτεκτονική για διαχείριση και κατανάλωση».

Τα παραπάνω έχουν την υπογραφή ενός υπουργού που γεννήθηκε μόλις το 1983 και τέλειωσε το Λύκειο ένα χρόνο μετά την υποδοχή του νέου αιώνα. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στις 12 Δεκεμβρίου 2020 στη Βουλή στη συνεδρίαση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό πέρυσι εδώ είχαμε μιλήσει για μία σειρά από προτεραιότητες. Και ειδικά σε αυτόν τον τομέα, λόγω του ότι η πανδημία κατέστησε τη ψηφιακή εκκρεμότητα της χώρας αναγκαιότητα, οι εκκρεμότητες αυτές όχι μόνο πραγματοποιήθηκαν, όχι μόνο ο προγραμματισμός επετεύχθη, αλλά στην πραγματικότητα επιταχύνθηκε.

Σταχυολογώντας πάρα πολύ γρήγορα: είχαμε μιλήσει για την πλατφόρμα gov.gr, για 501 υπηρεσίες με τις οποίες ξεκίνησε τον Μάρτιο και σήμερα βρισκόμαστε πάνω από 720 υπηρεσίες έχοντας προσθέσει σειρά υπηρεσιών που εξυπηρετούν τον εργαζόμενο Έλληνα, τον απόδημο Έλληνα, όλους μας. Έχουμε προσθέσει την υπεύθυνη δήλωση, την εξουσιοδότηση, την άυλη συνταγογράφηση, κάποια από τα ειδικά αιτήματα του ΕΟΠΥΥ.

Έχουμε εντάξει τις τηλεδιασκέψεις με τις δημόσιες υπηρεσίες στη ζωή μας: κάποιες της ΑΑΔΕ, του ΟΑΕΔ, τα ΚΕΠ τα οποία πλέον μπορούν να εξυπηρετήσουν ψηφιακά με τηλεδιάσκεψη. Και βέβαια τα βήματα αυτά είναι μόνο κάποια πρώτα βήματα.

Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε συντηρητικοί ως το προς το πώς τα περιγράφουμε. Είναι σημαντικά το ότι έχουν γίνει, έχουν γίνει σε πολύ πυκνό χρόνο, αλλά το γεγονός ότι φαίνονται πολλά κυρίως αντανακλά το μέγεθος της εκκρεμότητας που έχουμε να λύσουμε και σε κάποια πράγματα το μέγεθος της απόστασης που έχουμε να καλύψουμε – και πρέπει να την καλύψουμε πάρα πολύ γρήγορα.

Είχαμε μιλήσει για τα δίκτυα της πέμπτης γενιάς. Είχαμε πει από τις προγραμματικές δηλώσεις αυτής της κυβέρνησης ότι μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς θα έχει ολοκληρωθεί η δημοπρασία του 5G. Στις περισσότερες χώρες η δημοπρασία αυτή λόγω του κορωνοϊού, εάν δεν είχε γίνει, πήγε πίσω. Στην Ελλάδα δεν πήγε πίσω. Χρειάστηκαν περίπου 70 διοικητικές, νομοθετικές ενέργειες. Η δημοπρασία ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα. Αυτή την εβδομάδα η Ελλάδα μπαίνει στην εποχή των δικτύων πέμπτης γενιάς. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι καταφέραμε να επιταχύνουμε το χρονοδιάγραμμα και να τηρήσουμε απαρέγκλιτα αυτό το οποίο είχαμε πει.

Δημοπράτηση έργων

Είχαμε μιλήσει και για πολλά άλλα πράγματα. Είχαμε μιλήσει για τη δημοπράτηση μεγάλων έργων πληροφορικής, έργων εκκρεμότητας, είχαμε πει για το σύστημα ανθρωπίνου δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου: δημοπρατήθηκε. Πολλά άλλα συστήματα καθημερινά δημοπρατούνται μεγάλα έργα όχι μόνο μικρά και καθημερινά.

Είχαμε μιλήσει για απλούστευση διαδικασιών στα γεγονότα της ζωής μας. Από τη γέννηση ενός παιδιού, όπως απλουστεύθηκε η διαδικασία σε σχέση με τη γραφειοκρατική δήλωση της γέννησης, αλλά και πολλά άλλα γεγονότα που βρίσκονται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη.

Οι στόχοι αθροιστικά οι οποίοι ετέθησαν τώρα πρέπει να επιταχυνθούν. Το έτος ακόμη δεν έχει παρέλθει. Μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς το gov.gr θα είναι πλέον εφαρμογή στα κινητά μας τηλέφωνα. Θα είμαστε μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες η οποία θα έχει τέτοια εφαρμογή. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε εντάξει τις τηλεδιασκέψεις και στα προξενεία για να υπηρετήσουμε συνολικά τον απόδημο ελληνισμό.

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε δημιουργήσει και μία νέα πύλη ανοικτών δεδομένων του ελληνικού δημοσίου. Πύλη η οποία ανώνυμα δεδομένα θα τα παρέχει δωρεάν για όλους, για την επιχείρηση, για τον ερευνητή, για οποιονδήποτε Έλληνα θέλει να τα  επεξεργαστεί. Γιατί τα δεδομένα είναι πλούτος, είναι πλούτος του Ελληνικού λαού, πλούτος όλων μας και μας επιτρέπουν να λαμβάνουμε καλύτερα αποφάσεις. Αποφάσεις πολιτικές, σχεδιασμού, επιχειρησιακές και για αυτόν τον λόγο επιλέγουμε να επενδύσουμε και σε αυτό».

Δεδομένα, λοιπόν, που στηρίζονται σε αποτελέσματα και μόνο. Από την παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κρατώ το εξής: «Είναι σημαντικά το ότι έχουν γίνει, έχουν γίνει σε πολύ πυκνό χρόνο, αλλά το γεγονός ότι φαίνονται πολλά κυρίως αντανακλά το μέγεθος της εκκρεμότητας που έχουμε να λύσουμε και σε κάποια πράγματα το μέγεθος της απόστασης που έχουμε να καλύψουμε – και πρέπει να την καλύψουμε πάρα πολύ γρήγορα».

Με άλλα λόγια, άσε τα εγκαίνια με τις κορδέλες στη λησμονιά – στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας». Τι πιο χειροπιαστό από ένα …δημόσιο στα χέρια σου, στο κινητό σου!

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024