Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία : Χιλιάδες φορτηγά αποκλεισμένα - Ανοίγει σταδιακά το λιμάνι του Ντόβερ

Βρετανία : Χιλιάδες φορτηγά αποκλεισμένα – Ανοίγει σταδιακά το λιμάνι του Ντόβερ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 8.000 με 10.000 φορτηγά βρίσκονται μπλοκαρισμένα στο Κεντ και τις γύρω περιοχές περιμένοντας να ξανανοίξουν τα σύνορα Βρετανίας – Γαλλίας για να περάσουν στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η οργή των οδηγών ξεχειλίζει.

Μετά από ένα χαοτικό 48ωρο που ακολούθησε το κλείσιμο των συνόρων Γαλλίας – Βρετανίας, το λιμάνι του Ντόβερ στην Αγγλία, το σημαντικότερο για τη μεταφορά εμπορευμάτων στις απέναντι ακτές, άνοιξε και πάλι από τη μία τα χαράματα της Τετάρτης.

Είχε προηγηθεί η συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον με τον Εμανουέλ Μακρόν για άνοιγμα των εμπορικών μεταφορών μεταξύ των δύο χωρών. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μπει σε καραντίνα από πολλές χώρες του κόσμου εξαιτίας της εμφάνισης του νέου στελέχους του κοροναϊού.

Η ταλαιπωρία των οδηγών είναι αφάνταστη: χιλιάδες φορτηγά είχαν αποκλειστεί έξω από το βρετανικό λιμάνι, σχηματίζοντας «ουρά» χιλιομέτρων.

Με βάση τη συμφωνία Βρετανίας – Γαλλίας, οι οδηγοί θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών, ενώ θα τους γίνεται rapid test και στα σύνορα με το αποτέλεσμα να βγαίνει μετά από 30 λεπτά. Όσοι βγαίνουν θετικοί στα rapid test θα αποστέλλονται σε ξενοδοχεία για να μπουν σε καραντίνα.

«Το πρωτόκολλο αυτό θα επανεξεταστεί την 31η Δεκεμβρίου, πάντως «μπορεί να παραμείνει σε ισχύ ως την 6η Ιανουαρίου», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Μεταφορών των δύο χωρών.

Ειδικά κινητά συνεργεία του προγράμματος ιχνηλάτησης του εθνικού συστήματος υγείας NHS με τη συνδρομή 150 στρατιωτών θα υποβάλλουν έως και 6.000 οδηγούς σε διαγνωστικά τεστ ημερησίως στο μη χρησιμοποιούμενο αεροδρόμιο του Μάνστον, όπου έχουν παρκάρει χιλιάδες νταλίκες, ενώ θα γίνονται και τεστ στους οδηγούς των φορτηγών που είναι σταθμευμένα στους δρόμους προς το λιμάνι του Ντόβερ.

Στα όριά τους οι οδηγοί των φορτηγών

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ παραδέχονται, σύμφωνα με τη Daily Mail, ότι το πρόγραμμα «δεν θα είναι τέλειο» δεδομένων των προκλήσεων του εγχειρήματος και προειδοποιούν ότι ίσως χρειαστούν μέρες μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα με την τροφοδοσία, που είχε πυροδοτήσει έντονες ανησυχίες για ελλείψεις νωπών τροφίμων στη βρετανική αγορά με αποτέλεσμα ορδές πανικόβλητων καταναλωτών να πολιορκούν τα σούπερ μάρκετ και να αδειάζουν τα ράφια εν ριπή οφθαλμού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 8.000 με 10.000 φορτηγά βρίσκονται μπλοκαρισμένα στο Κεντ και τις γύρω περιοχές περιμένοντας να ξανανοίξουν τα σύνορα Βρετανίας – Γαλλίας για να περάσουν στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η οργή των οδηγών ξεχειλίζει.

Κάποιοι από αυτούς είναι αποκλεισμένοι εδώ και πάνω από 48 ώρες και έχουν φτάσει στο σημείο να μην έχουν φαγητό να φάνε.

Ο Νταν Ζίνκα από τη Ρουμανία γνωρίζει πως δεν θα είναι σπίτι εγκαίρως για τις γιορτές, επειδή η απόσταση που τον χωρίζει από την οικογένειά του είναι πολύ μεγάλη για να καλυφθεί μέσα σε δύο ημέρες. «Τώρα έγινε, τελείωσε. Από εδώ μέχρι το σπίτι είναι περίπου 3.200 χιλιόμετρα. Χρειάζονται 45 ώρες στο τιμόνι, χωρίς ύπνο, μόνο να οδηγώ. Δεν γίνεται», εξήγησε στο Reuters.

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024