Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επτά tips για μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης

Επτά tips για μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης

Στη διάρκεια του χειμώνα η κατανάλωση ρεύματος και καυσίμων εκτινάσσεται, βλάπτοντας όχι μόνο το budget μας, αλλά και το περιβάλλον

Υπάρχει άραγε έστω ένας ανάμεσα μας, που να μην έχει σοκαριστεί ούτε μια φορά από το ύψος του λογαριασμού του ρεύματος; Με τις θερμοκρασίες να πέφτουν και εμάς να περνάμε εκ των πραγμάτων τον περισσότερο χρόνο μας στο σπίτι, κάθε στιγμή ζεστασιάς απειλεί να μας κοστίσει πολύ ακριβά. Αν, όμως, σας λέγαμε ότι μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, αλλά και ουσιαστικές κινήσεις αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του σπιτιού μας μπορούν να κρατήσουν σταθερά χαμηλό το κόστος του ρεύματος και της θέρμανσης;

Ιδανική στιγμή για ουσιαστικές επενδύσεις

Πριν περάσουμε στις μικρές, καθημερινές αλλαγές, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι βρισκόμαστε στην πιο κατάλληλη στιγμή για ουσιαστικές κινήσεις ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού μας. Κινήσεις ικανές να αλλάξουν ριζικά την εικόνα των λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης, να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και να προσθέσουν επιπλέον αξία στο ακίνητό μας. Ο λόγος για τις επιλέξιμες εργασίες στο πλαίσιο του Προγράμματος Εξοικονομώ-Αυτονομώ, οι οποίες επιδοτούνται ακόμη και κατά 85% από το κράτος. Κέρδος που μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο επιλέγοντας την κατάλληλη τράπεζα για τη χρηματοδότηση του υπολειπόμενου ποσού, αλλά και την εξασφάλιση ρευστότητας, αφού η αποζημίωση για τις εκτελούμενες εργασίες αποδίδεται μετά την ολοκλήρωση και την αξιολόγησή τους από ενεργειακό επιθεωρητή.

Επιλέγοντας, για παράδειγμα, την Alpha Bank, έχουμε στη διάθεσή μας άτοκη χρηματοδότηση για τέσσερα έως έξι έτη, με τα έξοδα εξέτασης του αιτήματός μας να είναι μηδενικά και δυνατότητα προκαταβολής του 70% του δανείου πριν την ολοκλήρωση των εργασιών. Ταυτόχρονα, σε περίπτωση που το επιλέξουμε, μπορούμε σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας να αξιοποιήσουμε την υποστήριξη που μας παρέχει η εταιρεία ΖΕΒ (Zero Energy Buildings) σε συνεργασία με την Alpha Bank. Συγκεκριμένα, οι δανειολήπτες με ακίνητα εντός Αττικής έχουν τη δυνατότητα δωρεάν προ αξιολόγησης από έμπειρους μηχανικούς της ΖΕΒ, αλλά και παροχής προτάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, υποβολής της αίτησης στο Πρόγραμμα και υποστήριξης μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, με το προβλεπόμενο από το Πρόγραμμα κόστος Συμβούλου.

Με ποιους τρόπους, όμως, μας επιτρέπει το Εξοικονομώ-Αυτονομώ να εξοικονομήσουμε χρήματα από τους λογαριασμούς θέρμανσης και ρεύματος;

Ενισχύει την… ευφυΐα του σπιτιού μας

Όταν φτάνουμε στο σπίτι μετά τη δουλειά, παγωμένοι από τις ακούσιες βόλτες μας στον έξω κόσμο, δεν είναι απίθανο να ανοίξουμε το κλιματιστικό στο τέρμα των δυνατοτήτων του, προκειμένου να ζεστάνουμε τον χώρο όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Με αντίστοιχη ταχύτητα, όμως, εκτινάσσεται και ο λογαριασμός του ρεύματος. Αντιθέτως, εγκαθιστώντας έξυπνα συστήματα διαχείρισης (smart home) μέσω του Εξοικονομώ-Αυτονομώ, το σπίτι μας ρυθμίζει… από μόνο του τον κλιματισμό, εξασφαλίζοντας τέλεια θερμοκρασία με χαμηλό κόστος.

Αφήνει το κρύο στην απ’ έξω

Μια βασική «πληγή» των ελληνικών κτηρίων είναι η ελλιπής θερμομόνωσή τους, αφού στην εποχή της έξαρσης της οικοδομικής δραστηριότητας της χώρας και μέχρι το 1979, δεν απαιτούνταν σχετική μελέτη για την κατασκευή τους. Για αυτό και οι εξωτερικοί τοίχοι του σπιτιού μας είναι το σημείο από το οποίο «χάνουμε» την περισσότερη θερμότητα. Η αποτελεσματική μόνωσή τους, που περιλαμβάνεται στις αποζημιούμενες παροχές του Εξοικονομώ-Αυτονομώ, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση ή την ψύξη ακόμη και κατά 55% ανάλογα με το κτήριο και την περιοχή –επομένως και το κόστος τους αντίστοιχα.

Μας πηγαίνει στην πηγή και ζεσταίνει το νερό

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο σπίτι; Στην πραγματικότητα, η ιδέα δεν είναι όσο καινούργια ακούγεται, αφού εφαρμόζεται και μάλιστα με επιτυχία εδώ και δεκαετίες, με τη μορφή του… πατροπαράδοτου πια ηλιακού θερμοσίφωνα. Μαζί του, τώρα, στο πλαίσιο του προγράμματος Εξοικονομώ-Αυτονομώ, μπορούμε να εγκαταστήσουμε στην ταράτσα ή τη στέγη μας και φωτοβολταϊκό σταθμό αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγόμενη ενέργεια στη συνέχεια θα συμψηφίζεται με τη μηνιαία κατανάλωσή μας, οδηγώντας υπό συνθήκες ακόμη και σε μηδενικούς λογαριασμούς.

Κεντρική ανατροπή

Φυσικά, μια από τις επιλογές που παρέχονται από την ένταξη στο Εξοικονομώ-Αυτονομώ είναι και η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης/ψύξης, αντικαθιστώντας τους καυστήρες πετρελαίου και άλλα ενεργοβόρα συστήματα με σύγχρονες εναλλακτικές με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν φέτος και πολυκατοικίες, είτε σε συνδυασμό με μεμονωμένα διαμερίσματα, είτε μόνο για την ενεργειακή αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων. Όμως ακόμη και αν οι υπόλοιποι ένοικοι προτιμούν τις… χαμηλές θερμοκρασίες, μπορείτε να επωφεληθείτε ανεξάρτητα, εγκαθιστώντας για παράδειγμα αντλίες θερμότητας στο διαμέρισμά σας.

Μικρές κινήσεις με μεγάλο αντίκτυπο

Δεν αναφερόμαστε στα χριστουγεννιάτικα φωτάκια σας. Όμως σε περίπτωση που δεν αισθάνεστε έτοιμοι για ριζικές αλλαγές –ή ακόμη καλύτερα σε συνδυασμό με αυτές- μπορείτε να υιοθετήσετε καθημερινές συνήθειες που σωρευτικά θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των μηνιαίων λογαριασμών σας.

Ρομαντικός φωτισμός

Έχοντας ξεπεράσει πια κατά πολύ την ηλικία που φοβόμασταν το σκοτάδι, δεν έχουμε και πολλές δικαιολογίες για να μην σβήνουμε τα φώτα κάθε φορά που βγαίνουμε από ένα δωμάτιο. Μπορεί οι αναμμένες λάμπες να μην καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας, όμως σιγά-σιγά αυξάνουν το συνολικό κόστος. Επιπλέον, η απλή αντικατάσταση των απλών λαμπτήρων από λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας σίγουρα δεν πρόκειται να βλάψει τον ετήσιο οικογενειακό σας προϋπολογισμό.

Ξεκούραστες συσκευές

Σίγουρα έχετε ξανακούσει ότι οι συσκευές μας καταναλώνουν ενέργεια ακόμη και σε κατάσταση stand by. Γιατί, λοιπόν, δεν τις απενεργοποιείτε εντελώς –ή δεν τις βγάζετε από την πρίζα- τις στιγμές που δεν τις χρησιμοποιείτε; Άλλες απλές, καθημερινές κινήσεις που συνολικά θα κάνουν τη διαφορά, είναι να περιμένετε ο κάδος του πλυντηρίου να γεμίσει πριν βάλετε πλύση, να σιδερώνετε τα ρούχα σας όλα μαζί και όχι ένα-ένα, αλλά και να κάνετε τακτικά απόψυξη στο ψυγείο σας. Τέλος, είναι κρίμα και για το πορτοφόλι σας και για το περιβάλλον αν ανάβετε τον φούρνο κάθε φορά που θέλετε να ζεστάνετε το μεσημεριανό σας. Ένας φούρνος μικροκυμάτων ή ένα μικρό φουρνάκι θα έχει εξίσου νόστιμα αποτελέσματα, με πολύ μικρότερο κόστος.

Δώρο για το σπίτι

Όσο λελογισμένη χρήση τους και αν κάνετε, οι μεγάλες σε ηλικία οικιακές συσκευές, είτε πρόκειται για την κουζίνα και το πλυντήριο, είτε για το κλιματιστικό, αναπότρεπτα σπαταλούν περισσότερη ενέργεια. Και αν το κόστος αντικατάστασής τους σας φαίνεται απαγορευτικό, μπορείτε να αξιοποιήσετε τους 35.000 Bonus πόντους επιβράβευσης που λαμβάνετε κατά την εκταμίευση του δανείου της Alpha Bank για το πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ, για να προμηθευτείτε οικιακό εξοπλισμό από συνεργάτες του Προγράμματος, όπως τα καταστήματα Κωτσόβολος, ΙΚΕΑ, κ.ά. Πόσο μεγάλο θα είναι το όφελος; Οι καινούργιες λευκές συσκευές έχουν έως και 60% βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση, μια πληροφορία που αναγράφεται στην ενεργειακή τους σήμανση.

Μάθετε περισσότερα για την υλοποίηση του Προγράμματος Εξοικονομώ-Αυτονομώ με τη βοήθεια της Alpha Bank εδώ και υποβάλετε την αίτηση για ένταξή σας στο Πρόγραμμα εδώ.

Γραμμή Υποστήριξης Προγράμματος: 211 10 97000

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024