Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Η φύση εgreenει, η Alpha πραγματοποιεί

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Η φύση εgreenει, η Alpha πραγματοποιεί

Πώς η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας μας μπορεί να συμβάλει στην προστασία του πλανήτη

Ακραία καιρικά φαινόμενα, ανησυχία για το μέλλον του πλανήτη, επιδείνωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα. Και από την άλλη πλευρά, υψηλοί λογαριασμοί θέρμανσης και ρεύματος. Προβλήματα που με την πρώτη ματιά μοιάζουν εντελώς διακριτά, βρίσκουν την κοινή τους λύση μέσα από το πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ, με την Alpha Bank να αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στην όσο το δυνατόν ευκολότερη και αποδοτικότερη εφαρμογή του.

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, όμως μέσω των κατάλληλων, στοχευμένων παρεμβάσεων, ένα κτήριο μπορεί να επιτύχει σχεδόν μηδενική ή πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, καλύπτοντας τις ανάγκες του μέσα από ανανεώσιμες πηγές. Έτσι, θα υπάρχει κέρδος όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για τον οικιακό προϋπολογισμό.

Η διαδικασία της ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού μας καθίσταται ακόμη πιο δελεαστική, από τη στιγμή που μέσω της ένταξης στο πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ, καλύπτεται έως και το 85% του κόστους της, χωρίς καν να λαμβάνουμε υπόψη μας τις επιπλέον παροχές που μας εξασφαλίζει η δανειοδότηση μέσω της Alpha Bank. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τέτοιου είδους κινήσεις ανεβάζουν σημαντικά την αξία του ακινήτου μας, πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη.

Ενεργειακή αναβάθμιση: Τι είναι αυτό;

Αν υποθέσουμε ότι θέλουμε το σπίτι μας να διατηρεί μια συγκεκριμένη, σταθερή θερμοκρασία σε όλες τις εποχές του χρόνου χωρίς να επιφέρουμε τεράστιο πλήγμα προς το περιβάλλον, αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να επηρεάζεται όσο το δυνατόν λιγότερο από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, ενώ παράλληλα αξιοποιεί ένα σύστημα θέρμανσης/ψύξης που θα απαιτεί όσο το δυνατόν χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας για να επιφέρει το μέγιστο αποτέλεσμα.

Κομβικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι, επομένως, η θερμομόνωση, η αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων που «χάνουν» θερμότητα, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης/ψύξης ή ακόμη και η εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης (smart home) που μας επιτρέπουν τη μέγιστη θερμική άνεση με την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας. Και οι τέσσερις παραπάνω δυνατότητες παρέχονται μέσω του προγράμματος Εξοικονομώ-Αυτονομώ, το οποίο φέτος απευθύνεται και σε πολυκατοικίες.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται σημαντική επένδυση χρημάτων που μπορεί να είναι απαγορευτική για τους ιδιοκτήτες, αφού θα πρέπει να περιμένουν την ολοκλήρωση και την αξιολόγηση των εργασιών τους προκειμένου να λάβουν αποζημίωση, η οποία μπορεί να φτάσει έως και τα 50.000€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ ανά ιδιοκτησία και τα 80.000€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ ανά πολυκατοικία τύπου Β (δηλαδή χωρίς παρεμβάσεις σε μεμονωμένα διαμερίσματα).

Επιλέγοντας προγράμματα δανειοδότησης όπως αυτό που προσφέρει η Alpha Bank, εξασφαλίζουμε άτοκη χρηματοδότηση από 4 έως 6 έτη, με τα έξοδα εξέτασης αιτήματος να είναι μηδενικά και με τη δυνατότητα προκαταβολής του 70% του ποσού του δανείου πριν την ολοκλήρωση των εργασιών. Έτσι, καταφέρνουμε να επωφεληθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο από το πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αττική που θα επιλέξουν την Alpha Bank μπορούν να συμβουλευτούν την εταιρεία ZEB (Zero Energy Building) σε όποιο στάδιο ολοκλήρωσης των εργασιών και αν βρίσκονται. Η ΖΕΒ διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας κτηρίων, προσδιορίζοντας, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτηριακές εγκαταστάσεις και εγγυώμενη συγκεκριμένη εξοικονόμηση ενέργειας στο τέλος των εργασιών.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στη συνολική κατανάλωση ενέργειας του νοικοκυριού μας διαδραματίζει και η ποιότητα και η ηλικία των οικιακών συσκευών μας. Η αντικατάστασή τους από νεότερα και λιγότερο ενεργοβόρα μοντέλα, όμως, απαιτεί επίσης ένα σημαντικό κόστος που δεν καλύπτεται πάντα από τις επιλέξιμες εργασίες του Εξοικονομώ-Αυτονομώ. Χρησιμοποιώντας έξυπνα τους 35.000 πόντους που λαμβάνουμε στην κάρτα Alpha Bank Bonus, κατά την εκταμίευση του δανείου μας, μπορούμε να αποκτήσουμε τον αναγκαίο εξοπλισμό από αξιόπιστους συνεργάτες του Προγράμματος επιβράβευσης της Alpha Bank, όπως είναι για παράδειγμα τα καταστήματα Κωτσόβολος και ΙΚΕΑ.

Από την εξοικονόμηση στην αυτονομία

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη μείωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος, αν όμως θέλουμε αυτό να μηδενιστεί, είναι αναγκαία η ενεργειακή μας αυτονομία. Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή η συζήτηση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να συμπεριλάβει και το σπίτι μας. Από τη χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα, boiler ή αντλίας θερμότητας αέρα-νερού, μέχρι ακόμη και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού αυτοπαραγωγής ενέργειας, οι επιλέξιμες εργασίες του Εξοικονομώ-Αυτονομώ μπορούν πράγματι να μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στη μηδενική κατανάλωση ρεύματος -άρα και στους μηδενικούς λογαριασμούς- αυξάνοντας ταυτόχρονα σημαντικά την αξία του ακινήτου μας.

Ενεργειακή αναβάθμιση σημαίνει άνεση και υγεία

Δεν πρέπει να υποτιμούμε τη σημασία τέτοιου είδους παρεμβάσεων και για την ποιότητα της ζωής μας εντός του σπιτιού μας. Η σταθερότερη θερμοκρασία που επιτυγχάνουμε, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα, η μόνιμη διαθεσιμότητα ζεστού νερού και η απουσία υγρασίας, αναβαθμίζουν την καθημερινότητά μας και λειτουργούν ευεργετικά προς την υγεία μας, κάνοντας το σπίτι μας πιο «σπίτι» από ποτέ.

Μάθετε περισσότερα για την υλοποίηση του Προγράμματος Εξοικονομώ-Αυτονομώ με τη βοήθεια της Alpha Bank εδώ και υποβάλετε την αίτηση για ένταξή σας στο Πρόγραμμα εδώ.

Γραμμή Υποστήριξης Προγράμματος: 211 10 97000

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024