Διαφορετικά από κάθε άποψη θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα, αφού ο κοροναϊός έχει φέρει τα πάνω - κάτω στη ζωή μας και οι γιορτές δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση. Τα Χριστούγεννα θα θυμίζουν Πάσχα, με περιοριστικά μέτρα, απαγόρευση κυκλοφορίας και γιορτινά τραπέζια σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο. Οι κανόνες για ασφαλή ρεβεγιόν χωρίς θέση για... τον κοροναϊό

Διαφορετικά από κάθε άποψη θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα, αφού ο κοροναϊός έχει φέρει τα πάνω – κάτω στη ζωή μας και οι γιορτές δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση.

Τα Χριστούγεννα θα θυμίζουν Πάσχα, που γιορτάστηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, με περιοριστικά μέτρα, απαγόρευση κυκλοφορίας και γιορτινά τραπέζια σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση και οι ειδικοί δεν εξάντλησαν την αυστηρότητά τους, προφανώς λόγω της συσσωρευμένης κούρασης στην κοινωνία από τα περιοριστικά μέτρα, αλλά και την ανάγκη η οικονομία να μην ξαναμπεί στο γύψο.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι το δεύτερο κύμα έχει αποδειχθεί πολύ πιο ισχυρό και θανατηφόρο από το πρώτο, τα φετινά Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά θα εορταστούν μεν με αυστηρά μέτρα, στο κομμάτι των συναντήσεων και στις μετακινήσεις, θα επιτρέπεται δε το ρεβεγιόν με την παρουσία 9 ατόμων το μεσημέρι ή αλλιώς το βράδυ με… διανυκτέρευση των καλεσμένων.

Συγκεκριμένα, όπως έχει γνωστό εδώ και αρκετές ημέρες από κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, φέτος στα ρεβεγιόν θα πρέπει να βρίσκονται μέχρι και εννέα άτομα, αποτελούμενα από δύο οικογένειες και οι μετακινήσεις μας θα πραγματοποιούνται με την αποστολή SMS στο 13033 και τον κωδικό «6», ενώ θα βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ ως τις 05:00 το πρωί.

Παράλληλα, η αστυνομία θα βγει στους δρόμους για… αυστηρούς ελέγχους αναφορικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κοροναϊού, ενώ ουσιαστικά η συμμόρφωση ή όχι των πολιτών τα Χριστούγεννα θα αποτελέσει «πρόβα» και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα που θα εφαρμοστούν την Πρωτοχρονιά.

Όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων μέτρων την Πρωτοχρονιά είναι ορθάνοιχτο.

«Ναι» απάντησε λακωνικά χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας ο κ. Χαρδιαλιάς στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να αυστηροποιηθούν τα μέτρα την Πρωτοχρονιά σε περίπτωση που παρατηρηθουν φαινόμενα ανυπακοής και κατ’ επέκταση επικίνδυνα για τη μετάδοση του ιού.

«Ιδανικό θα ήταν να κάνουμε γιορτές με την οικογένειά μας»

Οδηγίες για ασφαλή οικογενειακά τραπέζια έδωσε για άλλη μια φορά ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.

Ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβε ότι το «ιδανικό θα ήταν να κάνουμε γιορτές με την οικογένειά μας μόνο και να αποφύγουμε τη συνάντηση διαφορετικών νοικοκυριών».

Ωστόσο, όπως όπως είπε «αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια, ιδανικό θα ήταν να είναι η ίδια σε όλες τις περιστάσεις, ώστε να διατηρήσουμε τη λεγόμενη κοινωνική «φούσκα» σε όλη τη διάρκεια των εορτών».

Στη συνέχεια, περιέγραψε τους κανόνες που πρέπει να τηρηθούν για τον ασφαλή εορτασμό των Χριστουγέννων, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως: «αν έχουμε συμπτώματα που ομοιάζουν με εκείνα της πανδημίας, δεν συμμετέχουμε στα ρεβεγιόν, φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν και αποφύγουμε φιλιά – αγκαλιές».

Οι κανόνες για ασφαλές χριστουγεννιάτικο τραπέζι

  • Καταρχάς, αν έχουμε συμπτώματα να μην συμμετέχουμε καθόλου, να φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν. Για παράδειγμα στις γιαγιάδες, στους παππούδες, πάμε με μάσκα και κυρίως αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά.
  • Να διατηρήσουμε έναν μικρό αριθμό ατόμων στις όποιες συναντήσεις. Να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές, ώστε να δημιουργήσουμε μια κοινωνική «φούσκα».
  • Να διατηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής και να υπάρχει πολύ καλός αερισμός του χώρου ή να βρισκόμαστε σε ανοιχτούς χώρους.

Το τελικό σχέδιο της αστυνομίας

Όπως έχει γνωστό εδώ και μέρες, οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και οι ειδικοί ανησυχούν για το κατά πόσο οι μετακινήσεις για το ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα ενδέχεται ευνοήσουν τη διασπορά του ιού.

Αυτός είναι και ο λόγος που από την αστυνομία βρίσκονται στο «πόδι» με σκοπό την τήρηση των μέτρων.

Το Star παρουσίασε το τελικό σχέδιο της Αστυνομίας, προκειμένου να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα τις μέρες των γιορτών. Παραμονή Χριστουγέννων και ανήμερα θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι από την αστυνομία σε όλους τους κεντρικούς άξονες των Αθηνών αλλά και τους μικρότερους δρόμους για τα… πήγαινε – έλα του ρεβεγιόν.

Μάλιστα θα δοθεί έμφαση στις γειτονιές των Βορείων Προαστίων όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τις τελευταίες μέρες έχουν παρατηρηθεί αυξημένοι αριθμοί κρουσμάτων.

Όσοι τηρήσουν πιστά τους κανόνες και πάνε για μεσημεριανό ρεβεγιόν με μια ακόμη οικογένεια θα χρησιμοποιήσουν τον κωδικό «6».

Όσοι θέλουν να κάνουν μια βόλτα με τα πόδια μέχρι το Σύνταγμα, σε λογικά πλαίσια και χωρίς συνωστισμό, θα επιτρέπεται αλλά μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Αυστηροί έλεγχοι και στα διόδια για τις μετακινήσεις του ρεβεγιόν

Οι έλεγχοι στα διόδια των Αφιδνών και της Ελευσίνας θα είναι εξονυχιστικοί ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν και στο ρεύμα της επιστροφής.

Έτσι όσοι αποδειχθεί ότι βρήκαν κάποιο τέχνασμα για Χριστούγεννα στο χωριό, θα επιβαρυνθούν με βαρύ πρόστιμο.

Εξετάζεται «μαχαίρι» στα εννιά άτομα την Πρωτοχρονιά

Μάλιστα, σύμφωνα με το MEGA, σε περίπτωση που παρατηρηθεί απειθαρχία στα μέτρα, το επόμενο μέτρο είναι να καταργηθεί ο αριθμός «εννέα» και άπαντες να κάνουμε μόνοι μας ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς.

Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, ο οποίος σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να αυστηροποιηθούν τα μέτρα, απάντησε λακωνικά, λέγοντας απλά «ναι».

Τα επιδημιολογικά δεδομένα στις πρώτες ημέρες του χρόνου θα καθορίσουν αν θα έχουμε χαλάρωση των μέτρων μετά τις 7 Ιανουαρίου, παράταση του lockdown ή περιορισμούς κατά περίπτωση σε τοπικό επίπεδο.

Σήμερα η κυβέρνηση δια μέσου του κ. Χαρδαλιά, υπογράμμισε ότι οι ημέρες των κοινωνικών επαφών είναι κρίσιμες, κι αν δεν προσέξουμε θα ανακοινωθούν νέα μέτρα ενόψει Πρωτοχρονιάς.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr