Την παραμονή των Χριστουγέννων, 24 Δεκεμβρίου, θα επιτρέπεται η κυκλοφορία μέχρι τις 11:00 το βράδυ και την παραμονή Πρωτοχρονιάς μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα. Παραμένει το όριο των δέκα ατόμων στις συναθροίσεις

Μικρή χαλάρωση στα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας αποφάσισε η κυβέρνηση της Κύπρου, για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, τα υφιστάμενα μέτρα παρατείνονται έως και τις 10 Ιανουαρίου 2021. Ωστόσο την παραμονή των Χριστουγέννων, 24 Δεκεμβρίου, θα επιτρέπεται η κυκλοφορία μέχρι τις 11:00 το βράδυ και την παραμονή Πρωτοχρονιάς μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα. Παραμένει το όριο των δέκα ατόμων στις συναθροίσεις.

Ανοίγουν οι εκκλησίες για τους πιστούς για τη θεία λειτουργία της 25ης Δεκεμβρίου και της 6ης Ιανουαρίου, με μέγιστο αριθμό τα 75 άτομα και τήρηση μέτρων (ένα άτομο ανά 3 τ.μ. και σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου). Αν επιβάλλεται, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες λειτουργίες τις ίδιες μέρες για αποφυγή συνωστισμού.

Η απόφαση ελήφθη παρά το γεγονός ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα της Κύπρου παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι παραμένει αυξημένος ο αριθμός των κρουσμάτων και η αύξηση του ποσοστού θετικότητας από τα τεστ ταχείας διάγνωσης, ενώ οι νοσηλευόμενοι κυμαίνονται μεταξύ 110-130 καθημερινά και είναι ψηλός ο αριθμός των διασωληνωμένων. Ανησυχία επικρατεί και για τους θανάτους.

Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί

Στην Κύπρο η πρώτη παρτίδα του εμβoλίου της Pfizer-BioNTech αναμένεται να παραδοθεί στις 26 Δεκεμβρίου και, σύμφωνα με το πλάνο, οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στις 27 Δεκεμβρίου.

Το κυπριακό Υπουργείου Υγείας χαιρετίζει τη χθεσινή έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κυκλοφορία του εμβολίου που ανέπτυξαν οι Pfizer-BioNTech στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εξέλιξη αυτή, αναφέρεται σε ανακοίνωση, είναι απόρροια της ευνοϊκής για όλα τα κράτη πρωτοβουλίας της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία Στέλλας Κυριακίδου, με την οποία διασφαλίστηκε η πρόσβαση όλων των μελών της Ένωσης στο εμβόλιο για τη νόσο COVID-19.

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις και την έγκριση που έλαβε το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech, αρχίζει άμεσα η διανομή των εμβολίων στα κράτη.

Διευκρινίζεται πως με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί από την παρασκευάστρια εταιρεία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα εμβόλια θα παραδίδονται τμηματικά σε εβδομαδιαία βάση και υπολογίζεται ότι η Κύπρος θα λάβει κατά το 1ο τρίμηνο του 2021 περίπου το 28% της συνολικής ποσότητας που έχει παραγγείλει και το 86% της αναμενόμενης ποσότητας εμβολίων, όπως είχε υποδειχθεί από την Επιτροπή στη βάση της συμφωνίας για το υπό αναφορά τρίμηνο.
Δεδομένης της ιεράρχησης των ομάδων πληθυσμού με προτεραιότητα για εμβολιασμό, με τις πρώτες παρτίδες εμβολίων θα εμβολιαστούν περίπου 8,000 άτομα με προτεραιότητα το προσωπικό και τους διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας και τους επαγγελματίες υγείας στο νοσοκομείο αναφοράς

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr