Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
To 5G μπαίνει στη ζωή μας

To 5G μπαίνει στη ζωή μας

Τα δίκτυα και οι εφαρμογές 5ης γενιάς στις κινητές επικοινωνίες συνοδεύονται από μια σειρά καταλυτικών αλλαγών από την οικονομία και την αγορά μέχρι τα νέα διευρυμένα προσωπικά και συλλογικά πολιτικά δικαιώματα

Ας μην μείνουμε στα τεχνικά, τις ραδιοσυχνότητες και τις ζώνες. Ούτε καν στο τίμημα της δημοπρασίας. Στο ζεστό χρήμα που θα έρθει να ενισχύσει σε μια εξαιρετικά απαιτητική περίοδο το δημόσιο ταμείο. Βεβαίως, όλα έχουν το ρόλο τους, την ιδιαίτερη σημασία και αξία τους. Αλλά, ας μου επιτραπεί να ισχυρισθώ ότι το project 5G είναι το κάτι παραπάνω, είναι εκείνος ο απόλυτος καταλύτης ενός ευρύτερου μετασχηματισμού που από την οικονομία, την αγορά και τις επιχειρήσεις θα περάσει στη κοινωνία και θα φθάσει μέσα από μια πληθώρα νέων εφαρμογών  και υπηρεσιών στο καθιστικό του αστικού νοικοκυριού και το γραφείο του ελεύθερου επαγγελματία– ακόμη περισσότερο, στις τάξεις του σχολείου ενός ορεινού χωριού και το αγροτικό ιατρείο ενός ακριτικού νησιού.

Το στοίχημα του 5G κερδήθηκε και αυτό το κέρδος αφορά ολόκληρη τη χώρα. Είναι ένα κέρδος που της ανήκει. Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εντός των προθεσμιών, δίχως αναβολές και… πισωγυρίσματα η αρμόδια αρχή, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz με σκοπό την ανάπτυξη δικτύων κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς. Οι 3 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας – Cosmote, Vodafone, Wind- κατέβαλαν ως συνολικό τίμημα για τις άδειες  το ποσό των 372 εκατομμυρίων ευρώ.

Και το κοντέρ δεν θα σταματήσει εδώ. Μετά το τίμημα για τις άδειες υπάρχει και το μακρύ ταξίδι των επενδύσεων σε δίκτυα και εφαρμογές. Και σε αυτόν τον τομέα το κοντέρ θα αρχίσει να τρέχει δυνατά. Οι εταιρείες άρχισαν ήδη να κάνουν λόγο για το ύψος των επενδύσεων. Η κάθε μια τον δικό της λογαριασμό. Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι σίγουρο. Το οικονομικό και κοινωνικό όφελος θα είναι μεγάλο. Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «έως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε θα έχουν δημιουργηθεί έως και 69.000 θέσεις εργασίας λόγω της μετάβασης στα δίκτυα πέμπτης γενιάς, ενώ η προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία από τις επενδύσεις σε τομείς όπως οι Μεταφορές, η Υγεία και η Εκπαίδευση μπορεί να ξεπεράσει τα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ».

Με άλλα λόγια, μια ανοικτή και καθαρή διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης ,που φέρνει σημαντικά έσοδα στο δημόσιο, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης μιας εξ ολοκλήρου καινούργιας αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών που θα υποστηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επενδυτικά κύματα που θα ακολουθούν την τεχνολογία και την εξέλιξη της. Επιπλέον, τα έσοδα της δημοπρασίας θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ξεχωριστού οικοσυστήματος καινοτομίας αποκλειστικά αφιερωμένο στο 5G. Πιο συγκεκριμένα, το 25 % των εσόδων θα κατευθυνθεί προς χρηματοδότηση του fund ΦΑΙΣΤΟΣ που θα έρθει με τη σειρά του να στηρίξει ένα «οικοσύστημα επιχειρήσεων 5G».

Για το τέλος, κράτησα μια σκέψη που μπορεί να ενοχλήσει ως αιρετική.

Για μένα, το project 5G μια μεγάλη και διαρκής άσκηση Δημοκρατίας που έχει να κάνει με ισότητα ευκαιριών και πολλαπλότητα επιλογών για την πλειοψηφία των πολιτών, ανεξαρτήτως της εισοδηματικής κατάστασης, του μορφωτικού επιπέδου, του τόπου κατοικίας τους.  Με άλλα λόγια, οι ευκαιρίες και οι επιλογές είναι τα νέα, διευρυμένα προσωπικά και συλλογικά πολιτικά δικαιώματα.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024