Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Προτεραιότητα εμβολιασμών σε οικιακούς βοηθούς ζητούν ευρωπαϊκές ομοσπονδίες

Κοροναϊός : Προτεραιότητα εμβολιασμών σε οικιακούς βοηθούς ζητούν ευρωπαϊκές ομοσπονδίες

Οι οργανώσεις ζητούν να προστατευθούν οι εργαζόμενοι αλλά και τα πρόσωπα που αυτοί φροντίζουν συμπεριλαμβάνοντας τους οικιακούς βοηθούς και φροντιστές υγείας στις κατηγορίες του πληθυσμού που κατά προτεραιότητα πρέπει να εμβολιαστούν.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους οικιακούς βοηθούς και φροντιστές υγείας κρούουν τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές ομοσπονδίες εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών, ζητώντας με επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει κατά γράμμα τις υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι οργανώσεις ζητούν να προστατευθούν οι εργαζόμενοι αλλά και τα πρόσωπα που αυτοί φροντίζουν συμπεριλαμβάνοντας τους οικιακούς βοηθούς και φροντιστές υγείας στις κατηγορίες του πληθυσμού που κατά προτεραιότητα πρέπει να εμβολιαστούν.

Αν και οι οργανώσεις εκφράζουν την κατ’ αρχήν ικανοποίησή τους για την ανακοίνωση της Ε.Ε. σχετικά με την απόκτηση μεγάλου αριθμού δόσεων εμβολίου κατά της Covid-19, το οποίο στη συνέχεια θα διανεμηθεί στα κράτη-μέλη, σημειώνουν, «η προτεραιότητα της Επιτροπής για ορισμένες ομάδες, όπως το προσωπικό στην υγειονομική περίθαλψη και στη μακροχρόνια φροντίδα, είναι σημαντική, αλλά δεν πληροί εντελώς τα ολοκληρωμένα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)», όπως αναφέρει ρεπορτάζ της efsyn.

«Για τον λόγο αυτό με μεγάλη ανησυχία παρατηρήσαμε ότι στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια συντονισμένη προσέγγιση για τη διανομή εμβολίων σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., που κυκλοφόρησε στις 15 Οκτωβρίου 2020, δεν υπάρχει ρητή αναφορά στους κατ’ οίκον εργαζόμενους -οικιακούς βοηθούς και φροντιστές- που πρέπει να ενταχθούν στις ομάδες προτεραιότητας στις οποίες τα κράτη-μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν την εύκολη πρόσβαση στο εμβόλιο Covid-19», αναφέρει η επιστολή.

3,2 εκατ. αδήλωτοι εργαζόμενοι

Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια υπολογίζονται οι νόμιμοι εργαζόμενοι φροντιστές και οικιακοί βοηθοί, οι οποίοι αποτελούν το 3,4% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ. Επιπλέον περίπου 3,2 εκατομμύρια εργάζονται χωρίς ασφάλιση, αδήλωτοι.

Το 60% των εργαζομένων αυτών είναι αυτοί που φροντίζουν παιδιά, ηλικιωμένους και ανθρώπους με αναπηρίες. Το υπόλοιπο 40% παρέχει οικιακές υπηρεσίες. «Είναι η κατηγορία εργαζομένων που φροντίζει εκείνους οι οποίοι είναι σε μεγάλο κίνδυνο από τον ιό» υπογραμμίζουν οι οργανώσεις.

«Από το ξέσπασμα της πανδημίας οι εργαζόμενοι στη φροντίδα ατόμων και νοικοκυριών (PHS) απέδειξαν τη δέσμευσή τους να παρέχουν φροντίδα και υποστήριξη παρά το γεγονός ότι συχνά εργάζονται χωρίς επαρκή ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό. Αντιμετωπίζουν σημαντικό φόρτο εργασίας, ενώ λειτουργούν σε δύσκολες και στρεσογόνες συνθήκες.

Οι οργανώσεις που υπογράφουν την επιστολή είναι οι: EFFAT (Ευρωπαϊκή Οργάνωση Εργαζομένων στους τομείς Τροφίμων, Γεωργίας και Τουρισμού, η οποία εκπροσωπεί 22 εκατομμύρια εργαζόμενους), Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Ομοσπονδία που εκπροσωπεί 120 εθνικά συνδικάτα από 35 ευρωπαϊκές χώρες, EFFE, (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Απασχόλησης σε Οικογένειες και Φροντίδα Σπιτιού), EFSI (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Υπηρεσιών Φροντίδας Ατόμων), UNI-Europa (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων για 7 εκατομμύρια εργαζόμενους, εκπροσωπεί 272 εθνικά συνδικάτα σε 50 χώρες). Η δήλωση υποστηρίζεται επίσης από την IDWF (Διεθνής Συνομοσπονδία Οικιακών Βοηθών) και την UNICARE Global.

Sports in

Η Next Generation της Μπαρτσελόνα: Ο Τσάβι διασφαλίζει το μέλλον των Καταλανών (pic+vids)

Ο Τσάβι έχει αναδείξει 16 ποδοσφαιριστές, οι οποίοι προέρχονται από την ακαδημία του καταλανικού συλλόγου – Ξεχωρίζουν οι Γιαμάλ, Φερμίν και Κουμπαρσί.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024