Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέτσας : Εντός της ημέρας νέα επικοινωνία Μητσοτάκη - Ιερώνυμου για τη λειτουργία των εκκλησιών

Πέτσας : Εντός της ημέρας νέα επικοινωνία Μητσοτάκη – Ιερώνυμου για τη λειτουργία των εκκλησιών

Ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πάντως πως δεν συζητείται να αλλάξει το όριο στον αριθμό των πιστών (9 άτομα σε εκκλησίες και 25 σε μητροπολιτικούς ναούς) που έχει αποφασιστεί

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία θα έχουν εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σχετικά με το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών με την παρουσία πιστών τις ημέρες των εορτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο θα εξεταστεί εάν υπάρχει περιθώριο μεγαλύτερης ευελιξίας για τις ημέρες των εορτών, σε ότι αφορά όμως στο να προστεθεί μία ακόμη ημέρα, κάτι που φαίνεται ότι θα ζητήσει επισήμως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στη συνεδρίασή της που ξεκινά αύριο.

Ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πάντως πως δεν συζητείται να αλλάξει το όριο στον αριθμό των πιστών (9 άτομα σε εκκλησίες και 25 σε μητροπολιτικούς ναούς) που έχει αποφασιστεί.

Αντιδράσεις από ιερείς

Υπενθυμίζεται ότι έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξει τους ιερούς ναούς για τους πιστούς ούτε κατά τις ημέρες των εορτών – με εξαίρεση ανήμερα Χριστουγέννων και των Φώτων όπου και θα υπάρξουν αυστηροί περιορισμοί όσο αφορά τον αριθμό τους  – με αρκετούς μητροπολίτες να προετοιμάζουν το δικό τους… αντάρτικο σε περίπτωση που δεν υπάρξει αλλαγή πλεύσης από την κυβέρνηση.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεδριάζει την Τρίτη και την Τετάρτη προκειμένου να τοποθετηθεί σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης που σχετίζονται με τη λειτουργία των εκκλησιών την περίοδο των εορτών.

Η ιεραρχία δεν φαίνεται να έχει ενιαία στάση στο ζήτημα, καθώς υπάρχουν οι μετριοπαθείς φωνές από τη μία πλευρά και οι μητροπολίτες που κρατούν σκληρή στάση απέναντι στις αποφάσεις της κυβέρνησης, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας το δικό τους… αντάρτικο.

«Αντάρτικο»

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε ο μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων Σεραφείμ, με φόντο τις κλειστές εκκλησίες και στη διάρκεια των εορτών.

«Θα λειτουργήσουμε τους ναούς, ας έρθουν να μας πιάσουν, το είπαμε αυτό. Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε το ποίμνιό μας, δεν μπορούμε να πούμε «θα έρθουν κάποιοι και κάποιοι θα μείνουν έξω». Μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα. Θα μπορούσαν να γίνουν προβλέψεις. Είναι οδυνηρό αυτό.

Στα Κύθηρα δεν υπάρχει πρόβλημα συνωστισμού. Δεν θα βάλουμε μέτρο. Να έχουμε λογική απόσταση και οι άνθρωποι να εκκλησιάζονται» είπε στον ΑΝΤ1 ο Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων, Σεραφείμ δίνοντας το στίγμα για όσα θα ειπωθούν στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας από ορισμένους μητροπολίτες.

«Είμεθα εν διωγμό. Στα Μέσα συνωστίζονται και εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα. Φοβάμαι ότι υπάρχει σκοπιμότητα. Μήπως τα μεγαλοποιούμε με τον ιό; Και πριν τον κοροναϊό δεν είχαμε τη γρίπη; Στον έξω χώρο μπορεί ο καθένας να προσβληθεί. Στις ΗΠΑ, στη Γαλλία δεν είναι μεγαλύτερο το κακό; […] Είναι αντικανονικό. Δεν μπορεί να λειτουργεί μόνος του ο ιερέας με τον ψάλτη. Θα μου το απαγορεύσουν αυτό το δικαίωμα; (να λειτουργήσω τον ναό)» ανέφερε.

«Έτσι προσβάλλουν τη θρησκευτική συνείδηση και φοβίζουν τους πιστούς ότι θα μολυνθούν» είπε για όσα λένε οι λοιμωξιολόγοι για τη μετάδοση μέσα στους ναούς. «Η ορθόδοξη πίστη απειλείται από τους ανθρώπους που δεν τη σέβονται. Πρώτη φορά έκλεισαν οι εκκλησίες με στυγνό τρόπο επί αυτής της κυβέρνησης […] Η χάρις του Θεού προστατεύει από τον κοροναϊό» είπε.

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024