Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Λιθουανία : Η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρότερο λοκντάουν

Κοροναϊός – Λιθουανία : Η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρότερο λοκντάουν

Η έξοδος από το σπίτι θα επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας, αγορών βασικών αγαθών, φροντίδας αρρώστων, κηδειών και περιπάτων μόνο με άτομα του ίδιου νοικοκυριού, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Ίνγκριντα Σιμονέτα. Τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν ενώ απαγορεύθηκαν οι συγκεντρώσεις μεταξύ διαφορετικών νοικοκυριών.

Η Λιθουανία έδωσε εντολή στους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους για τρεις εβδομάδες από την ερχόμενη Τετάρτη καθώς προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση του κοροναϊού που την έφερε από την 18η στην τρίτη θέση των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες.

Η έξοδος από το σπίτι θα επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας, αγορών βασικών αγαθών, φροντίδας αρρώστων, κηδειών και περιπάτων μόνο με άτομα του ίδιου νοικοκυριού, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Ίνγκριντα Σιμονέτα.

Τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν ενώ απαγορεύθηκαν οι συγκεντρώσεις μεταξύ διαφορετικών νοικοκυριών.

Επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας

Μέχρι σήμερα, η Λιθουανία καταγράφει 1.178 θετικές διαγνώσεις ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τριπλάσιες από τις 340 θετικές διαγνώσεις ανά 100.000 κατοίκους όταν ένα πιο ελαφρύ λοκντάουν είχε ανακοινωθεί στις 4 Νοεμβρίου.

Η χώρα είναι τώρα πίσω μόνο από την Κροατία και το Λουξεμβούργο στον κατάλογο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τις χειρότερα πληγείσες χώρες.

«Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Λιθουανία»

«Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Λιθουανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Σιμονέτα μετά την ανακοίνωση των περιορισμών κατά την πρώτη συνεδρίαση της κυβέρνησής της αφότου ανέλαβε καθήκοντα προχθές, Παρασκευή.

Η χώρα έχει κυριευθεί από τον γρήγορο ρυθμό εξάπλωσης του ιού και οι υγειονομικές αρχές δεν μπορούν πλέον να ιχνηλατήσουν τις κατευθύνσεις εξάπλωσης της μόλυνσης, ανέφερε η πρωθυπουργός.

«Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί και προκαλούν θλίψη. Δεν μπορούμε πλέον να δούμε ποιοι ειδικοί περιορισμοί θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα», είπε εξηγώντας τους νέους εκτεταμένους περιορισμούς.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης σήμερα της Γερμανίας, ενέτειναν τους περιορισμούς των κοινωνικών επαφών στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό των μολύνσεων πριν από την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων.

Η λιθουανική κυβέρνηση δήλωσε πως εκτός από το λοκντάουν των τριών εβδομάδων, άλλοι περιορισμοί όπως το κλείσιμο των εστιατορίων, των γυμναστηρίων, των σχολείων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα συνεχίσουν να ισχύουν έως τις 31 Ιανουαρίου.

Η Σιμονέτα και ο πρόεδρος Γκιτάνας Νουασέντα επέκριναν την απερχόμενη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαούλιους Σκβερνέλις για το ότι δεν επέβαλε νωρίτερα αυστηρότερα μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024