Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιος θυμάται τον Θύμιο Λυμπερόπουλο;

Ποιος θυμάται τον Θύμιο Λυμπερόπουλο;

Το κείμενο του σχεδίου για πράσινες, έξυπνες και οικονομικά προσιτές αστικές μετακινήσεις που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει πως σήμερα υφίστανται στα κράτη μέλη «περιοριστικοί και παρωχημένοι κανόνες», που είχαν νόημα πριν μερικά χρόνια, αλλά με την εξέλιξη της τεχνολογίας, έχουν μετατραπεί σε εμπόδιο για καλύτερες υπηρεσίες προς όφελος του καταναλωτή

Ο Marc Berg, επικεφαλής της FREE NOW, του κοινοπρακτικού σχήματος που συγκρότησαν οι δύο μεγάλες Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, η BMW και η Daimler και το οποίο με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες του αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην αγορά των αστικών μετακινήσεων βρήκε γρήγορα – πολύ γρήγορα- δικαίωση όταν μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε πριν από λίγες ημέρες τόνισε: «Είναι δύσκολο να ενθαρρύνεις τους μηχανικούς, τους αναλυτές δεδομένων ή όλα τα άλλα στελέχη να αναπτύσσουν προϊόντα που είναι εξαιρετικά επιτυχημένα στη Λατινική Αμερική, αλλά οι ίδιοι δεν μπορούν να τα απολαύσουν στην Αθήνα όπου και δημιουργούνται, επειδή η νομοθεσία παραμένει παρωχημένη».

Η δικαίωση ήρθε από τις Βρυξέλλες, από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορούσε την επιλογή της να προχωρήσει στην εναρμόνιση των κανόνων γύρω από τις ψηφιακές μετακινήσεις. Μάλιστα, το κείμενο του σχεδίου για πράσινες, έξυπνες και οικονομικά προσιτές αστικές μετακινήσεις παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει πως σήμερα υφίστανται στα κράτη μέλη «περιοριστικοί και παρωχημένοι κανόνες», που είχαν νόημα πριν μερικά χρόνια, αλλά με την εξέλιξη της τεχνολογίας, έχουν μετατραπεί σε εμπόδιο για καλύτερες υπηρεσίες προς όφελος του καταναλωτή.

Οι «περιοριστικοί και παρωχημένοι κανόνες», τους οποίους υπερασπίζεται ακόμη και σήμερα ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού της χώρας, χέρι-χέρι με παράγοντες ενός παλαιομοδίτικου συντεχνιακού συνδικαλισμού της δεκαετίας του΄80 (τόσο τα πρόσωπα, όσο και οι συμπεριφορές τους είναι γνωστές στο πανελλήνιο) δεν μπορεί παρά να καταρρεύσουν μπροστά στο ορμητικό χείμαρρο της ψηφιακής τεχνολογίας και των εφαρμογών της.

Παραμένοντας, στο θεσμικό πεδίο ας δούμε τα  επόμενα βήματα της διαδικασίας: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τη μελέτη της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις αρχές του 2021 και στη συνέχεια να λάβει τις απαντήσεις τους. Στη βάση των παρατηρήσεων αυτών, η Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει την τελική εκδοχή της νομοθετικής κατεύθυνσης εντός του 2021 και να προσδιορίσει τα επόμενα νομοθετικά βήματα.

Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση αν δεν θέλει να είναι ουραγός των εξελίξεων οφείλει να εκκινήσει την διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, εδώ και τώρα, λαμβάνοντας υπόψη της τις επιλογές και κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση, το νέο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο για τις αστικές μετακινήσεις οφείλει και πρέπει να έχει ιδιοκτήτη. Δεν μπορεί μπροστά το φάντασμα του πολιτικού κόστους (γειά και χαρά Θύμιε Λυμπερόπουλε) να αφεθεί στο κενό των αλήστου μνήμης Μνημονίων.

Η πολιτική και οι πολιτικοί οφείλουν να έχουν αξίες που να αντιπροσωπεύουν το μέλλον  – ένα μέλλον που δεν μπορεί να είναι έξυπνο, πράσινο, βιώσιμο σε ένα πλαίσιο που στηρίζει και αναδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο της καινοτομίας. Το μέλλον μιας πόλης και των πολιτών της είναι ο νέος ψηφιακός κόσμος και η δυνατότητα της πλειοψηφίας των πολιτών να έχει επιλογές αλλά και τα κατάλληλα εργαλεία για να μπορεί να συμμετέχει.

Η smart city του μέλλοντος μας – του μέλλοντος των παιδιών μας- στηρίζεται πάνω στην επιτυχία των αστικών μετακινήσεων που συνδυάζονται με ψηφιακές πλατφόρμες συγκέντρωσης, αξιολόγησης και αξιοποίησης δεδομένων.

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024