Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γώγος : Δεν είναι δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων στις 7/1 - Με το παραμικρό μπορεί να υπάρξει τρίτη επιδείνωση

Γώγος : Δεν είναι δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων στις 7/1 – Με το παραμικρό μπορεί να υπάρξει τρίτη επιδείνωση

Για τις εκκλησίες, ο κ. Γώγος ξεκαθάρισε ότι δε γίνεται να ανοίξουν πλήρως.

Την θέση ότι δεν μπορούμε να πάμε σε χαλάρωση καθώς η πανδημία μπορεί να ξαναφουντώσει εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας,  Χαράλαμπος Γώγος.

Προειδοποιώντας ότι με το παραμικρό «μπορεί να έχουμε τρίτη επιδείνωση», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία στις 7 Ιανουαρίου, ενώ απέκλεισε και το πλήρες άνοιγμα των εκκλησιών.

Σημειώνοντας ότι ακόμη είναι δύσκολα τα πράγματα στα νοσοκομεία, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα, χαρακτήρισε ως καλό «μαξιλάρι» να υπάρξουν τουλάχιστον 30 – 40% ελεύθερες κλίνες στο ΕΣΥ, ενώ απηύθυνε έκκληση τήρησης των μέτρων.

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο»

Ειδικότερα ο κ. Γώγος, μιλώντας στον Σκάι, σημείωσε ότι «τίποτα δεν είναι δεδομένο… Εξαρτάται από το τι θα βλέπουμε για τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου. Πάμε εβδομάδα – εβδομάδα, μέρα – μέρα. Υπάρχει καμπύλη, αλλά φαίνεται ότι θα είναι μια βασανιστική πορεία».

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας πρέπει να συνεχιστεί μετά τις 9 το βράδυ ακόμα και στις γιορτές.

Για τις εκκλησίες, σημείωσε ότι δεν γίνεται να ανοίξουν πλήρως. «Με κανέναν τρόπο δεν γίνεται να διακυβευτεί η δημόσια υγεία θα περιμένουμε, είναι νωρίς, αν χρειαστούν κάποιες παραχωρήσεις θα το δούμε» τόνισε ο καθηγητής.

«Με δεδομένη τη διασπορά στην κοινότητα δεν μπορούμε να πάμε σε χαλάρωση. (Η πανδημία) μπορεί να ξαναφουντώσει. Η εισήγησή μας ήταν να μην αυξηθεί η κινητικότητα μπορούν να ανοίξουν μικροπράγματα, με επιτήρηση, όπως  μικρά βιβλιοπωλεία με ηλεκτρονικές παραγγελίες. Ανοιχτή πόρτα μαγαζιού με τίποτα. Δεν είναι δυνατό να δούμε τέτοιες σκηνές» υπογράμμισε ο κ. Γώγος.

Το καλό «μαξιλάρι»

«Υπάρχει ακόμα διασπορά, θα είναι παρά πολύ δύσκολο με εξαντλημένο προσωπικό γεμάτα νοσοκομεία και κουρασμένο κόσμο» να υπάρχει τρίτη επιδείνωση εξήγησε. «Το ποτήρι είναι γεμάτο, το δεύτερο ξεχείλισμα δε θα γίνει ανεκτό».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «μετά τις γιορτές, πιστεύω ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα μπορούμε να δούμε καλύτερα νούμερα… Τουλάχιστον 30 – 40% ελεύθερες κλίνες στο ΕΣΥ αυτό είναι κάλο «μαξιλάρι»».

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη μη περαιτέρω αύξηση της κινητικότητας, είναι προβληματική ακόμα η κατάσταση, υπάρχει σημαντική βελτίωση στους αριθμούς των νοσούντων και στις εισαγωγές, 20% με 30% αλλά στη Βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα, υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία» ξεκαθάρισε ο καθηγητής.

«Να τηρηθούν τα μέτρα»

Ο Χαράλαμπος Γώγος απηύθυνε νέα δραματική έκκληση στους πολίτες: «ο κόσμος έχει χαλαρώσει πρέπει να καταλάβει ότι κινδυνεύει.  Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι κινδυνεύει κι ο ίδιος κι οι γύρω του να υποστούν σοβαρό χτύπημα υγείας από τον ιό… Όλοι να δουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και να προφυλαχτούν οι ίδιοι».

«Υπάρχουν συμπληγάδες, μια δύσκολη ισορροπία, κουρασμένος κόσμος, επιχειρήσεις που φυτοζωούν, εμείς προσπαθούμε να σώσουμε υγειονομικά το θέμα η κυβέρνηση να αφήσει κάποιες χαραμάδες οικονομικά» παραδέχθηκε.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024