Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γεωργιάδης : Λιανική πώληση με click away - Έρχονται και πρόστιμα

Γεωργιάδης : Λιανική πώληση με click away – Έρχονται και πρόστιμα

Ανοίγει το λιανεμπόριο από αυτή την Κυριακή αλλά όχι για πελάτες που θα μπορούν να βρίσκονται μέσα στα καταστήματα - Πώληση μόνο με click away

Τα ψώνια με τον τρόπο του click away είναι ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν τα φετινά Χριστούγεννα.

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για το κοροναϊό ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι δεν επιτρέπεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Έτσι, το μόνο που θα λειτουργήσει είναι η αγορά με click away, όπως ανέφερε, ενώ υπογράμμισε ότι τη Δευτέρα ανοίγουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία.

Τα καταστήματα, με τους αυστηρούς περιορισμούς, θα μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά από αυτή την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου (όσοι θέλουν δηλαδή θα μπορούν να ανοίξουν) αλλά ουσιαστικά από την Δευτέρα.

Αγορές με click away

Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή. Η απόφαση αυτή ελήφθη γιατί οι ταχυμεταφορές έχουν φτάσει στα όρια της λειτουργίας τους.

Αν παρατηρηθούν εικόνες μαζικού συνωστισμού τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, θα πάρουμε πίσω αυτή την λειτουργία.

Η μέθοδος αυτή έγκειται στο εξής χαρακτηριστικό: ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του μέσω e-shop ή μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας και πληρωμής μέσω POS έξω από το κατάστημα.

Ο πελάτης θα πρέπει να έχει είτε ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής είτε sms από την επιχείρηση με την ημερομηνία και ώρα παραλαβής.

Μόνο ένας θα παραλαμβάνει την παραγγελία. Η παραγγελία θα παραδίδεται σε έναν και θα παραλαμβάνεται από έναν.

Ο υπουργός κάλεσε να τηρηθούν οι όροι που ανέφερε και τόνισε ότι ουρές θα επιτρέπονται έως 9 άτομα. Και απόσταση 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον.

Αυτό θα λειτουργεί σε επιχειρήσεις που θα έχουν μόνο είσοδο έξοδο σε δρόμο.

Τι είναι το click away

Με τη μέθοδο του click away θα γίνεται παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον καταστηματάρχη και στη συνέχεια θα πηγαίνει στο κατάστημα για να παραλάβει την παραγγελία του. Με αυτό τον τρόπο θα μειώνεται στο ελάχιστο η ανθρώπινή επαφή ενώ θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό και ο συνωστισμός μέσα στα καταστήματα.

Πληροφορίες και καταγγελίες στο 1520 του υπουργείου Ανάπτυξης. Επιχείρηση που θα έχει μέσα πελάτη θα έχει και διοικητικό πρόστιμο και κλείσιμο της επιχείρησης, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Όποιος βάλει μέσα πελάτη θα έχει πρόστιμο από 2.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 ημέρες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τι θα ισχύσει

  • Έναρξη λειτουργίας από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου.
  • Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, τις Κυριακές 13-20 και 27 Δεκεμβρίου.
  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 9 μ.μ
  • Η εξ αποστάσεως υποχρεωτική προαγορά των αγαθών (ηλεκτρονική και τηλεφωνική παραγγελία) και παραλαβή από την είσοδο του καταστήματος από ένα (1) και μόνο άτομο.
  • Απαγορεύεται η είσοδος πελατών στο κατάστημα.
  • Η επιχείρηση καταχωρεί την παραγγελία και αποστέλλει στον πελάτη, είτε τιμολόγιο είτε μήνυμα, που θα φέρει τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία –Διεύθυνση –ΑΦΜ- Χρονικό διάστημα παραλαβής.
  • Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά και με POS.
  • Αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο- βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, πλέον δε της απόδειξης προαγοράς του προμηθευτή.
  • Δεν επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων σε κλειστά εμπορικά κέντρα και σε όσα λειτουργούν με συμφωνίες – συνεργασίας, όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop).

Το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των βιβλιοπωλείων

Το άνοιγμα των κομμωτηρίων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Σημειώνεται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Σε ότι αφορά τα βιβλιοπωλεία είπε ότι θα λειτουργήσουν μόνο όσα πουλούν μόνο βιβλία, συνολικά 1.784 καταστήματα.

Το χονδρεμπόριο

Υπήρξαν φαινόμενα καταστρατήγησης του μέτρου από επιχειρήσεις και είναι απαράδεκτο, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Η νέα υπουργική απόφαση θα προβλέπει ότι η μόνη περίπτωση που θα επιτρέπεται να βρίσκεται πελάτης εντός καταστήματος θα είναι μόνο για επαγγέλματα που σχετίζονται με οικοδομικές δραστηριότητες. Όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματίες θα λειτουργούν μόνο με click away.

Δείτε εδώ όλα τα μέτρα

Covid 19 -2η Φάση περιορισμένης επανεκκίνησης – 11.12. 20

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024