Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μέρκελ : Δεν υπήρξε εντατικός διάλογος ΕΕ  με Άγκυρα - «Μάχη» στην ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων

Μέρκελ : Δεν υπήρξε εντατικός διάλογος ΕΕ με Άγκυρα – «Μάχη» στην ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσει η γερμανίδα καγελάριος Άνγεκλα Μέρκελ καθώς το προηγούμενο διάστημα δεν είχε επιδείξει διάθεση για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, παρά το μπαράζ των προκλήσεων από την Άγκυρα, ακόμη και στο παρά πέντε της Συνόδου

Εν αναμονή της στάσης που θα κρατήσει η Γερμανία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει αύριο και θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων με τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και την επιβολή κυρώσεων που ζητούν όλο και περισσότεροι ηγέτες, βρίσκονται στην Ευρώπη.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσει η γερμανίδα καγελάριος Άνγεκλα Μέρκελ καθώς το προηγούμενο διάστημα δεν είχε επιδείξει διάθεση για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, παρά το μπαράζ των προκλήσεων από την Άγκυρα, ακόμη και στο παρά πέντε της Συνόδου.

Το παρασκήνιο λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου είναι έντονο, καθώς υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων που συζητείται σήμερα, αναφέρει ότι «η Ε.Ε θα επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα άτομα και εταιρείες από την Τουρκία που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο»

Σε ομιλία της το πρωί στη γερμανική βουλή πάντως, με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της για τη στάση που θα τηρήσει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Δυσαρέσκεια Μέρκελ

Αναφερομένη στο θέμα, όπως μεταδίδει η DW, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, επειδή δεν στάθηκε δυνατό να υλοποιηθεί στο βαθμό που θα ήθελε η πρόταση που έκανε στην αρχή της γερμανικής προεδρίας για τη διεξαγωγή ενός εντατικού διαλόγου ΕΕ-Αγκυρας:

«Οι δραστηριότητες συνεχίζονται» στην Ανατολική Μεσόγειο και «ιδιαίτερα η Κύπρος πλήττεται από αυτές». «Συνεπώς», πρόσθεσε, «θα πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα ενεργήσουμε περαιτέρω».

Σε αντίθεση με προηγούμενες φορές πάντως, σήμερα η κ. Μέρκελ δεν τόνισε, όπως συνηθίζει, τη σημασία της Τουρκίας για την ΕΕ σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και την ασφάλεια της ΕΕ. Ενδεχομένως αυτό να είναι μια ένδειξη, ένα σήμα ότι  η καγκελάριος αυτή τη φορά δεν πρόκειται να απορρίψει κάθε είδους κυρώσεων.

Έντονο παρασκήνιο για το προσχέδιο της ΕΕ

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σχετικά με το προσχέδιο των ηγετών της ΕΕ είναι έντονες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων που συζητείται σήμερα, αναφέρει ότι «η Ε.Ε θα επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα άτομα και εταιρείες από την Τουρκία που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Εφόσον καταλήξουν σε συμφωνία, η Ε.Ε. θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» στη βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου κυρώσεων και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής, σύμφωνα με το προσχέδιο δήλωσης.

Προκαλεί ο Ερντογάν στο παρά πέντε της Συνόδου

Την ώρα πάντως η Ευρώπη ετοιμάζεται να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε στο παρά πέντε της Συνόδου Κορυφής για μία ακόμη φορά προκλητικός, δείχνοντας ότι αγνοεί κάθε έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τόνισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να φέρει το θέμα των διαφορών με την Τουρκία στην Ε.Ε.

«Στην πραγματικότητα αυτοί προσπαθούν συνεχώς να αποφύγουν να καθίσουν στο τραπέζι. Όπως έκαναν και με το κάλεσμα του κυρίου Στόλτενμπεργκ. Για παράδειγμα, υπήρχε περίπτωση να γίνει ένα βήμα μεταξύ της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Αλβανίας και δυστυχώς πάλι δεν ήρθαν στο τραπέζι. Κάνουν πολιτική όλο με το ψέμα».

Η συνέντευξη του Τούρκου πρόεδρου πραγματοποιήθηκε λίγο πριν αναχωρήσει για την επίσημη επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν. Ο Ερντογάν σχολίασε την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο λέγοντας: «Εμείς στεκόμαστε όρθιοι. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όσα δικαιώματα έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως θα κάνουμε και με τη βόρεια Κύπρο. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στα ζητήματα αυτά. Όμως αν η Ελλάδα ως γείτονας συμπεριφερθεί έντιμα θα συνεχίσουμε να είμαστε στο τραπέζι».

Ο Ερντογάν επιτέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας πως «δεν έχει ποτέ φερθεί με εντιμότητα ούτε έχει κρατήσει τις υποσχέσεις της. Οι τίμιοι και ειλικρινείς ηγέτες της ΕΕ είναι εναντίον των κυρώσεων» είπε και προσπάθησε να καθησυχάσει τους Τούρκους πολίτες ισχυριζόμενος πως «οποιουδήποτε είδους κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα».

Τα δύο «στρατόπεδα» στη Σύνοδο Κορυφής

Λίγες ώρες πάντως, πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρος ετοιμάζονται για σκληρή μάχη καθώς θα επιδιώξουν, με ατού τις αποφάσεις του προηγούμενου Ευρωπαϊκού συμβουλίου, να επιβληθούν κυρώσεις στην γειτονική χώρα η οποία ενεργεί έξω από τα όρια της διεθνούς νομιμότητας, και έχει καταστεί ο ταραχοποιός της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  θα επαναφέρει το αίτημα για εμπάργκο στην πώληση όπλων από χώρες της ΕΕ στην Τουρκία υπογραμμίζοντας πως κρίνεται πλέον η αξιοπιστία της Ευρώπης και πολλά θα κριθούν στις δια ζώσης συζητήσεις και στο δείπνο των «27» ηγετών στις Βρυξέλλες.

Στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου είναι σταθερά Γαλλία, Αυστρία, Σλοβενία και Σλοβακία. Κομβικό ρόλο όμως αναμένεται να παίξει η Γερμανία που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, και εμφανίζεται απρόθυμη για σκληρές κυρώσεις στην γείτονα. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα περιμένει να μπουν κάποιες light κυρώσεις, όπως πχ γίνεται στην περίπτωση της Κύπρου που επιβάλλονται κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες για τις παράνομες γεωτρήσεις.

Επιφυλακτικές έως και αρνητικές για την επιβολή μέτρων και δη σοβαρών στην Τουρκία εμφανίζονται μέχρι σήμερα η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ουγγαρία και η Πολωνία, έστω και αν αναγνωρίζουν τις προκλήσεις. Ελλάδα, Κυπριακή Δημοκρατία, Γαλλία και Αυστρία από την άλλη απαιτούν σκληρά μέτρα από τις Βρυξέλλες, ενώ στο ίδιο στρατόπεδο δηλώνουν το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Δανία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, οι χώρες της Βαλτικής και η Σλοβακία. Το τρίτο στρατόπεδο είναι των «αδιάφορων» ή ουδέτερων κρατών, που θεωρούν ότι δεν τις αγγίζει το θέμα.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024