Μείωση ενοικίων : Τον Ιανουάριο οι χρηματικές αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες
Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια
Τον ερχόμενο Ιανουάριο θα καταβληθούν οι χρηματικές αποζημιώσεις σε όσους υποχρεώθηκαν σε μείωση ενοικίου κατά 40% τον Νοέμβριο.
Τα αντίστοιχα ποσά που αφορούν στη μείωση ενοικίων του μηνός Δεκεμβρίου θα καταβληθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτήτων.
Οι καθυστερημένες πληρωμές οφείλονται στο ότι πρόσφατα δόθηκε παράταση μέχρι το τέλος κάθε μήνα για την υποβολή των δηλώσεων COVID-19, δηλαδή των δηλώσεων όπου καταγράφεται η απώλεια που υφίστανται οι ιδιοκτήτες των ακινήτων από την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων.
Συγκεκριμένα, οι δηλώσεις COVID-19 με τις απώλειες Νοεμβρίου θα μπορούν να υποβληθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου στην ΑΑΔΕ, άρα οι εκταμιεύσεις των αποζημιώσεων θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο. Αντίστοιχα, οι μειώσεις ενοικίων για τον μήνα Δεκέμβριο θα δηλωθούν μέχρι τέλος Ιανουαρίου, άρα οι εκταμιεύσεις θα γίνουν μέσα στον Φεβρουάριο.
Η μείωση ενοικίων
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης Covid είναι:
- Εκμισθωτές ακινήτων, των οποίων το μίσθωμα έχει μειωθεί κατά 40% με βάση τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κοροναϊού COVID-19, προκειμένου να υλοποιηθούν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις.
- Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, η δήλωση Covid υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη που έχει υποβάλει τη «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».
- Υπάρχουν περιπτώσεις που έχει υποβληθεί «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» από όλους τους συνιδιοκτήτες . Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η δήλωση, επίσης, θα πρέπει να υποβληθεί μόνο από έναν εκ των συνιδιοκτητών.
Όταν η δήλωση υποβάλλεται για λογαριασμό του εκμισθωτή, από κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστή κληρονομιάς διορισμένο από το δικαστήριο, εκτελεστή διαθήκης που διορίστηκε από το δικαστήριο ή από τη Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων, σύνδικο πτώχευσης σε περίπτωση πτώχευσης, προσωρινό διαχειριστή σε περίπτωση επιδικίας, μεσεγγυούχο σε περίπτωση μεσεγγύησης, επίτροπο ή κηδεμόνα ή δικαστικό συμπαραστάτη σε περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτου είναι ανήλικο τέκνο ή άτομο σε δικαστική συμπαράσταση, η υποβολή της γίνεται χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του εκμισθωτή.
- ΕΕ: Σχέδια έκτακτης ανάγκης από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για επάρκεια στα καύσιμα – Πιθανό δελτίο
- Το NBA στον… αστερισμό του Αντετοκούνμπο: Οι Χιτ φαβορί για την απόκτησή του (pic)
- Θεσσαλονίκη: Αναστέλλονται δρομολόγια για τρένα από και προς Σέρρες – Πώς θα εξυπηρετούνται οι επιβάτες
- Κίνηση: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός και το λιμάνι του Πειραιά
- «Γάτες με φράντζες»: Μια διαφορετική performance στο Red Jasper Cabaret Theatre
- Απαγόρευση social media σε ανηλίκους: Η βασική «φωνή» αντίθεσης απέναντι στις καθολικές απαγορεύσεις
- ΣΥΡΙΖΑ καλεί ΠΑΣΟΚ για μομφή στον Μητσοτάκη – Το τριήμερο σφυροκόπημα και το ρίσκο της γαλάζιας συσπείρωσης
- Αποκαλυπτική έρευνα για το σχολείο και την κοινωνία – Στην οικογένεια (των άλλων) χρεώνουμε τη νεανική βία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442