Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αληθινό ή ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Αληθινό ή ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Ολοι συμφωνούμε ότι γιορτές χωρίς χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν γίνονται. Τι είναι καλύτερο όμως να έχουμε στο σαλόνι μας, ένα ψεύτικο ή ένα αληθινό;

Άραγε είμαστε περισσότερο οικολόγοι με την αγορά ενός πλαστικού δέντρου από ό, τι εάν επιλέγαμε ένα πραγματικό, μοσχοβολιστό ελατάκι; Μάλλον όχι. Τα ψεύτικα δέντρα δεν είναι ανακυκλώσιμα και όταν, μετά από χρόνια ίσως,  πεταχτούν θα καταλήξουν σε κάποια χωματερή όπου θα μολύνουν το περιβάλλον για χρόνια. Αντιθέτως, τα ζωντανά δέντρα ανακυκλώνονται και γίνονται πολτός.  Επίσης, η αγορά πραγματικών ελάτων από ειδικές καλλιέργειες συμβάλλει στην τόνωση της οικονομίας, αρκεί τα δέντρα μετά τη χρήση τους να ανακυκλώνονται όπως πρέπει, μειώνοντας έτσι τα απόβλητα των γιορτών.

Ω, έλατο, ω έλατο, ω έλατο, σε γλάστρα!

Αυτή είναι ίσως η ιδανική λύση, ειδικά για όσους ζουν σε πιο ψυχρές περιοχές της Ελλάδας ή σε μεγάλο υψόμετρο. Οταν το αγοράσετε, διαλέξτε ένα φυτό με καλά ενυδατωμένο φύλλωμα, χωρίς χτυπήματα και προσβολές. Επίσης, προτιμήστε ένα έλατο που βρίσκεται σε γλάστρα ανάλογη του μεγέθους του. Αν τοποθετήσετε το έλατο για τις ημέρες των γιορτών στο εσωτερικό του σπιτιού, επιλέξτε ένα σημείο κοντά σε παράθυρο, αλλά όχι εκτεθειμένο στο άμεσο ηλιακό φως. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το βάλετε δίπλα στα θερμαντικά σώματα.

Είναι σημαντικό επίσης να ανανεώνετε συχνά τον αέρα του δωματίου και να ψεκάζετε τα φύλλα του, ώστε να διατηρούνται ενυδατωμένα. Αποφύγετε να βάλετε πιατάκι κάτω από την γλάστρα, αν δεν έχετε τη δυνατότητα να το αδειάζετε. Η καλύτερη λύση είναι να τοποθετήσετε τη γλάστρα σε μια βάση και από κάτω να βάλετε το πιατάκι, ώστε να ποτίζετε όποτε πρέπει χωρίς να σας δημιουργεί πρόβλημα το νερό. Όταν αποφασίσετε να βγάλετε το έλατο στη βεράντα ή στον κήπο, επιλέξτε ένα σημείο ημισκιερό, όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί και να απλωθεί όμορφα. Θα πρέπει το έδαφος να έχει καλή στράγγιση, ενώ χρειάζεται συχνά ποτίσματα και αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το φυτώριο της γειτονιάς σας και να διαλέξτε, εκτός από έλατο, κάποιο άλλο δέντρο που να θυμίζει γιορτές, επιλέγοντας ανάμεσα σε τούγιες, κέδρους, γιουνίπερους και άλλα κυπαρισσοειδή.

Πόσο κοστίζουν τα δέντρα;

To 70% του ελάτου που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά είναι από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Σε διάφορα σημεία της Αθήνας (Γλυφάδα, Φάληρο, Ριζούπολη, Μαρούσι, Αγία Παρασκευή, Εκάλη, Κηφισιά) πωλούνται κάθε χρόνο, επισήμως και φέτος, έλατα για να στολιστούν και να φέρουν τα Χριστούγεννα μέσα στα σπίτια.

Οι παραγωγοί νοικιάζουν χώρους από τον δήμο και «στήνονται» για είκοσι μέρες από το πρωί μέχρι το βράδυ, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, ώστε να πουλήσουν και να βγάλουν και αυτοί το κέρδος τους. Υπάρχουν δέντρα μικρά και μεσαία από 20 και 25 ευρώ, μέχρι υπερπαραγωγές δέκα μέτρων που μπορεί να αγγίξουν ή να ξεπεράσουν τα 500 ευρώ. Αυτά φυσικά επιλέγονται συνήθως από μαγαζιά και εταιρείες. Οι πωλήσεις σε αυτά, τα μεγαλύτερα, φέτος αναμένονται μειωμένες, λόγω της εστίασης που παραμένει κλειστή.

Στα πλαστικά, οι τιμές κυμαίνονται στα 25-35 ευρώ για ένα δέντρο ύψους γύρω στο 1.80, το μέσο μέγεθος δηλαδή που έχει την περισσότερη ζήτηση από τα ελληνικά σπίτια.

Είτε αληθινό, είτε πλαστικό, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Το τεχνητό δέντρο πρέπει να φέρει πιστοποίηση ότι είναι κατασκευασμένο από βραδυφλεγή υλικά.

Επίσης, είτε  αληθινό είτε ψεύτικο, πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο από το τζάκι ή άλλες εστίες φωτιάς. Πρέπει να στηρίζεται γερά, να μην έρχεται σε επαφή με άλλα αντικείμενα του χώρου και να μη φράζει εξόδους του σπιτιού.

Ελέγξτε τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια σας για διαρροές, κοψίματα ή καμένες λάμπες και ελέγχετε αν το φις έχει καλή προσαρμογή με την πρίζα για την αποφυγή σπινθηρισμών προτού τα τοποθετήσετε στο δέντρο. Μην αφήνετε ποτέ τα φωτάκια του δέντρου αναμμένα όταν πηγαίνετε για ύπνο ή όταν βγαίνετε από το σπίτι.

Πάρτε ιδέες στολισμού για το δέντρο σας και, είτε ψεύτικο είτε πραγματικό, φροντίστε να το απολαύσετε. Καλές γιορτές!

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024