Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Η πανδημία εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς παγκοσμίως

Κοροναϊός : Η πανδημία εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς παγκοσμίως

Η covid-19 έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο 1.507. 480 ανθρώπων σε σύνολο 65,2 εκατομμυρίων κρουσμάτων, σύμφωνα με χθεσινό απολογισμό του AFP.

Η πανδημία του κοροναϊού, που έχει μολύνει περισσότερους από 65 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερου από 1,5 εκατομμυρίου, έχει αρχίσει να επιταχύνεται και πάλι σε ένα μέρος του κόσμου, κάτι που όμως δεν εμπόδισε κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία, να είναι πιο αισιόδοξες χάρη στα νέα για τα εμβόλια κατά της covid-19.

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας εκτίμησαν την Παρασκευή “πιθανή” μια σημαντική υποχώρηση της πανδημίας “ως την άνοιξη” χάρη στον εμβολιασμό, καλώντας ωστόσο τους πολίτες να προετοιμαστούν για μια νέα άνοδο των κρουσμάτων μετά τα Χριστούγεννα.

Η χώρα της Ευρώπης με τους περισσότερους νεκρούς από την πανδημία (περισσότεροι από 60.000), η Βρετανία έγινε αυτή την εβδομάδα η πρώτη δυτική χώρα που ενέκρινε για χρήση ένα εμβόλιο κατά της covid-19, αυτό των εταιρειών Pfizer και BioNTech. Τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Ακολούθησε την  Παρασκευή το Μπαχρέιν, το οποίο επίσης έδωσε άδεια χρήσης στο ίδιο εμβόλιο.

Η covid-19 έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο 1.507. 480 ανθρώπων σε σύνολο 65,2 εκατομμυρίων κρουσμάτων, σύμφωνα με χθεσινό απολογισμό του AFP.

Από τις 24 Νοεμβρίου καταγράφονταν κάθε ημέρα περισσότεροι από 10.000 νέοι θάνατοι παγκοσμίως (12.658 την Πέμπτη), το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής.

Ο Καναδάς πέρασε χθες το όριο των 400.000 κρουσμάτων, μόλις δύο εβδομάδες αφού πέρασε το όριο των 300.000 κρουσμάτων, σηματοδοτώντας την επιτάχυνση της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα.

Με την άφιξη των εμβολίων «αρχίζουμε να βλέπουμε το τέλος της πανδημίας», εκτίμησε χθες ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεεσούς στη διάρκεια συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για την πανδημία.

Όμως «δεν μπορούμε απλώς να δεχθούμε έναν κόσμο στον οποίο οι φτωχοί και οι περιθωριοποιημένοι θα ποδοπατηθούν από τους πλούσιους και τους ισχυρούς στον δρόμο για τα εμβόλια», τόνισε ο Τέντρος.

Οι Γάλλοι αντιεμβολιαστές;

Στη Γαλλία, με 54.140 νεκρούς από τον κοροναϊό, όσο πλησιάζει ο εμβολιασμός κατά της covid-19 που σχεδιάζεται για τον Ιανουάριο, τόσο λιγότεροι Γάλλοι φαίνονται διατεθειμένοι να εμβολιαστούν: μόνο οι μισοί σκοπεύουν να το κάνουν, έναντι των δύο τρίτων τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Sante Publique France (SpF).

Οι γαλλικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν, με την εκστρατεία να ξεκινά τον Ιανουάριο για τους ηλικιωμένους που ζουν σε οίκους ευγηρίας και θα συνεχιστεί τον Φεβρουάριο με τους ευάλωτους ανθρώπους και στη συνέχεια την άνοιξη για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Αντίστοιχη στρατηγική έχει ανακοινώσει και η Ισπανία, η οποία ελπίζει να εμβολιάσει 15 με 20 εκατομμύρια ανθρώπους, σε σύνολο 47 εκατομμυρίων, ως τον Μάιο ή τον Ιούνιο. «Θα μπορούμε να ξεκινήσουμε την εκστρατεία του εμβολιασμού στις αρχές Ιανουαρίου», δήλωσε ο Σαλβαδόρ Ίγια, ο Ισπανός υπουργός Υγείας.

Η κατάσταση στη χώρα –μία από τις πλέον πληγείσες από την πανδημία στην Ευρώπη– έχει βελτιωθεί τις τελευταίες ημέρες, όμως η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης αποφάσισε να ακυρώσει τις καθιερωμένες εκδηλώσεις για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας.

Σκι με περιορισμούς στην Ελβετία

Η κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι συγκεχυμένη.

Αριθμός ρεκόρ 993 νεκρών σε διάστημα 24 ωρών καταγράφηκε την Πέμπτη στην Ιταλία. Η κυβέρνηση της χώρας αυστηροποίησε τους κανόνες για μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας ενόψει των Χριστουγέννων.

Στην Τσεχία τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα μουσεία άνοιξαν ξανά.

Στην Ελβετία οι πολίτες θα μπορέσουν να πάνε για σκι τα Χριστούγεννα, όμως με περιορισμούς στη χωρητικότητα των κλειστών μέσων μεταφοράς, όπως τα τρένα, ενώ υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας, όπως ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, έπειτα από τις πιέσεις της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας όπου τα χιονοδρομικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά.

Άνοδος μετά τη Γιορτή των Ευχαριστιών

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η κατάσταση κάθε άλλο παρά βελτιώνεται. Στις ΗΠΑ, όπου έχει καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών από κοροναϊό, με περισσότερους από 278.000 θανάτους, τα ταξίδια που έκαναν οι Αμερικανοί την προηγούμενη εβδομάδα για τη Γιορτή των Ευχαριστιών κινδυνεύουν να προκαλέσουν “μια άνοδο που θα προστεθεί στην άνοδο” των κρουσμάτων, προειδοποίησε ο επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες για δεύτερη συνεχή ημέρα αριθμό ρεκόρ νέων μολύνσεων, με 225.201 νέα κρούσματα, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Στη Βραζιλία τα εμπορικά κέντρα του Ρίο ντε Ζανέιρο θα παραμείνουν ανοικτά 24 ώρες το 24ωρο προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός για τις αγορές των Χριστουγέννων. Όμως η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις συστάσεις των ειδικών που ζητούν την επιβολή νέων περιορισμών λόγω της ανησυχητικής αύξησης του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των θανάτων λόγω covid-19 στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024