Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Lockdown : Το σχέδιο της κυβέρνησης για το λιανεμπόριο - Ανοίγουν τη Δευτέρα τα εποχικά καταστήματα

Lockdown : Το σχέδιο της κυβέρνησης για το λιανεμπόριο – Ανοίγουν τη Δευτέρα τα εποχικά καταστήματα

Το πρώτο βήμα για να αναθερμανθεί η αγορά εν όψει Χριστουγέννων επιχειρείται από την ερχόμενη Δευτέρα με το άνοιγμα των καταστημάτων που πωλούν εποχικά είδη

Το πρώτο βήμα για να αναθερμανθεί η αγορά εν όψει Χριστουγέννων επιχειρείται από την ερχόμενη Δευτέρα με το άνοιγμα των καταστημάτων που πωλούν εποχικά είδη. Υστερα από τέσσερις εβδομάδες με καθολικό lockdown  σε όλη τη χώρα, και χωρίς προοπτική να αναστηθεί η εστίαση, η κυβέρνηση προχωρά στην άρση των μέτρων για το λιανεμπόριο, επιλέγοντας σε πρώτη φάση τα εποχικά καταστήματα.

Θα ακολουθήσουν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα κομμωτήρια, τα καταστήματα παιχνιδιών, τα βιβλιοπωλεία για τα οποία υπήρξαν πολλές φωνές διαμαρτυρίας ήδη από την πρώτη μέρα του lockdown, τα ανθοπωλεία και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, λίγο αργότερα τα μικρά εμπορικά καταστήματα. Η μετάβαση από την ερχόμενη Δευτέρα στα καταστήματα εποχικών ειδών και μία εβδομάδα αργότερα, στα υπόλοιπα καταστήματα, θα γίνεται με ειδικό κωδικό αριθμό μέσω του γνωστού sms είτε με το έγγραφο μετακίνησης.

Με τη σταδιακή άρση λοιπόν των μέτρων στο λιανεμπόριο ελπίζει η κυβέρνηση να δώσει ανάσα στην οικονομία ενόψει των Χριστουγέννων. Την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξουν τα εποχικά καταστήματα προκειμένου να αναπτερωθεί η ψυχολογική διάθεση του κόσμου αυτές τις γιορτινές μέρες, και θα ακολουθήσουν τα κομμωτήρια, τα καταστήματα παιχνιδιών, τα ανθοπωλεία και τα βιβλιοπωλεία.

Προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ της κουρασμένης κοινωνίας και της καταπονημένης οικονομίας από το lockdown που επέβαλε η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού, η κυβέρνηση αναζητά τη χρυσή τομή για τους πολίτες ενόψει των Χριστουγέννων.

Το πρώτο βήμα θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα με το άνοιγμα των συνολικά 110 εποχικών καταστημάτων τα οποία θα λειτουργήσουν υπό αυστηρά μέτρα.  Λόγω του ιικού φορτίου που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο «Mega Σαββατοκύριακο» απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο χριστουγεννιάτικων αποδράσεων.

Πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες,  τη Δευτέρα 14 Δεκέμβριου θα ανοίξουν τα μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου.

Μέσα στις επόμενες μέρες της εβδομάδας εκείνης, ανάλογα με την κίνηση που θα παρατηρηθεί τις πρώτες μέρες ανοίγματος, θα ανοίξουν τα καταστήματα παιχνιδιών, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία. Όσον αφορά τα καταστήματα παιχνιδιών και τα βιβλιοπωλεία, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι μεγάλα, θα υπάρχουν διαφορετικοί όροι λειτουργίας.

Εξετάζεται η λύση του click away

Ενα σενάριο που εξετάζεται μέχρι στιγμής είναι το click away. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα μπορούν να παραγγέλνουν online, ή τηλεφωνικά τα παιχνίδια και τα βιβλία της επιλογής τους και στη συνέχεια, με ραντεβού, να πηγαίνουν να τα παραλάβουν.

Δηλαδή ο κόσμος δεν θα μπορεί να πηγαίνει στα καταστήματα και να ψάχνει στα ράφια, αυτά που θέλει να αγοράσει.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί, ότι το click away, δεν έχει ακόμα «κλειδώσει», αφού ενδέχεται εν τέλει τα καταστήματα να ανοίξουν με αυστηρά μέτρα και όριο πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα.

Σχετικές ανακοινώσεις κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε λίγες μέρες.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

00:00
02:51

 Ποιες εποχικές δραστηριότητες «ανοίγουν» τη Δευτέρα

Διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων με εποχικά είδη έδωσε ο γγ Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, ξεκαθαρίζοντας από την πρώτη στιγμή ότι αυτή θα είναι περιορισμένη και θα υπόκεται σε συγκεκριμένους κανόνες.

Ποια καταστήματα ανοίγουν

«Η Ελληνική Κυβέρνηση σε συνέχεια της εισηγήσεως του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αποφάσισε την περιορισμένη και σαφώς προσδιορισμένη, ως προς τη διάρκεια και τα είδη των αγαθών πώλησης διαδικασία λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται αμιγώς εποχικά και έχουν ως κύριες δραστηριότητες τις παρακάτω:

  • Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16
  • Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02
  • Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.06
  • Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07
  • Τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σουπερ μάρκετ).

Θα λειτουργήσουν από 7 Δεκεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου

Η διάρκεια ισχύος της λειτουργίας των καταστημάτων είναι από 7 Δεκεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου του 2021, τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης.

Επίσης επισήμανε ότι επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα εν λόγω προϊόντα.

Επιπλέον δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων

SMS στο 13033 – Ωράριο – Μέτρα ασφαλείας

Οι κανόνες λειτουργίας είναι προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις αποτροπής διάδοσης του κοροναϊού και ενταγμένοι στις διαδικασίες του lockdown, έχοντες ως εξής:

  • Για την μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση (για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).
  • Ωράριο λειτουργίας από 7 π.μ. έως 8:30 μ.μ.

Αποστάσεις και μάσκες

Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων ισχύουν τα κάτωθι: 

  • Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100
  • Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.
  • Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
  • Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.
  • Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι, η συμπεριφορά όλων μας ως προς την τήρηση των κανόνων κατά την λειτουργία των συγκεκριμένων ανωτέρω επιχειρήσεων θα κρίνει τα επόμενα βήματα μας. Είναι σημαντικό να τηρήσουμε απαρέγκλιτα τους κανόνες αυτοπεριορισμού και ατομικής υγιεινής για να πορευτούμε με ασφάλεια την επόμενη περίοδο» κατέληξε ο κ. Σταμπουλίδης.

Lockdown – Ποιοι κωδικοί ισχύουν

Οι υπόλοιποι κωδικοί μετακίνησης είναι οι εξής:

  • Κωδικός 1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Κωδικός 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα ή σε σημείο προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Κωδικός 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Κωδικός 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  • Κωδικός 5: Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Το SMS που θα αποσταλεί στο 13033, για να είναι έγκυρο, πρέπει να έχει την κάτωθι μορφή:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας (όπου «Χ» ο αντίστοιχος κωδικός).

Οι πολίτες, ακόμα, μπορούν να μετακινούνται έχοντας συμπληρώσει το σχετικό έντυπο ή με χειρόγραφη βεβαίωση, όπως αναφέρεται και στο forma.gov.gr.

Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο:

Χριστούγεννα… ολίγον οικογενειακά

Οι ειδικοί μιλούν για Χριστούγεννα με περιορισμούς στις οικογενειακές συναθροίσεις, συστάσεις για αποφυγή συγχρωτισμού καθώς και περιττών μετακινήσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για το αν θα επιτραπεί η μετακίνηση από σπίτι σε σπίτι την παραμονή των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σημείωσε πως «η γενική κατεύθυνση είναι να προσπαθήσουμε να έχουμε τις οικογένειες να γιορτάσουν στα σπίτια τους, ενδεχομένως μαζί με μία ακόμα οικογένεια».

Ωστόσο, ο κ. Πέτσας δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες τονίζοντας πως είναι δύσκολο να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

«Οι γιορτές θα είναι μοναχικές φέτος για να μην θρηνήσουμε θύματα» τόνισε ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Αναφορικά με το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων ο κ. Βατόπουλος σχολίασε ότι «μια παράμετρος που πρέπει να μετρηθεί είναι η κινητικότητα και αυτά τα πράγματα πρέπει να σταθμιστούν». «Μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα όταν πάει κάποιος να ψωνίσει. Εγώ θα έλεγα να μην ανοίξει τίποτα, αλλά εγώ έχω μια θεώρηση περισσότερο από πλευράς δημόσιας υγείας» σημείωσε, λέγοντας πως η απόφαση να ανοίξουν κάποια καταστήματα ήταν πολιτική για να κινηθεί λίγο η οικονομία.

Ερωτηθείς πότε θα μπορούσαν να ανοίξουν και άλλοι κλάδοι της οικονομίας εξηγεί: «Δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι η κατανομή τους αλλά και το πόσο αντέχει το σύστημα υγείας. Καλό είναι να μην αρρωσταίνει κάποιος. Αυτή τη στιγμή μας κατηγορούν δύο ομάδες ανθρώπων, εκείνοι που λένε ότι πήραμε υπερβολικές αποφάσεις και καταστρέψαμε την οικονομία και εκείνοι που μας κατηγορούν ότι δεν πήραμε υπερβολικές αποφάσεις και καταστρέψαμε την υγεία».

Όπως τόνισε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στο Open είναι σημαντικό να αντιληφθούν οι πολίτες ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα. «Η συνισταμένη των όσων βλέπουμε είναι ότι δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη τίποτα. Συνολικά η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Ακόμη όμως δεν έχει τελειώσει τίποτα και ο κόσμος πρέπει να το συνειδητοποιήσει».

Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, «βρισκόμαστε στη μέση μιας μάχης. Περάσαμε δύσκολα όλους αυτούς τους μήνες. Το Πάσχα το γιορτάσαμε μόνο με τις οικογένειές μας, το ίδιο νομίζω θα συμβεί και τα Χριστούγεννα».

Γιατί επιλέχθηκαν μόνο αυτά τα καταστήματα

«Μιλάμε για ανθρώπους που αν δεν πουλήσουν αυτές τις ημέρες, θα ξαναπουλήσουν του χρόνου. Η ανθρώπινη ζωή δεν είναι μόνο ο κοροναϊός. Αλλιώς θα ήταν όλα απλά. Ανθρώπινη ζωή είναι και τα ψυχικά θέματα, και τα οικονομικά, και να ζήσει η οικογένειά σου. Έχουμε εδώ ανθρώπους του μεροκάματου που πουλάνε μόνο τώρα και αν δεν πουλήσουν τώρα καταστρέφονται οικονομικά. Και είναι λίγοι. Θα παρακολουθούμε να λειτουργούν οι κανόνες. Πρέπει με κάποιο τρόπο να συμπαραταχτούμε και με αυτούς. Δεν είναι ίδιο το κριτήριο για την υπόλοιπη αγορά που και αυτή προφανώς έχει πρόβλημα. Η εστίαση θα έχει δουλειά όταν ανοίξει. Ο άλλος αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να τα πουλήσει την 1η Ιανουαρίου» εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις  Γεωργιάδης.

«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μαζικό άνοιγμα της αγοράς»

«Θέλω να κινηθούμε με ασφάλεια και να νικηθεί η πανδημία. Αλλιώς θα άνοιγαν όλα τα καταστήματα που πωλούν εποχικά είδη. Αλλά επειδή έχουμε την πανδημία, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μαζικό άνοιγμα. Αυτό θα μας το πουν οι ειδικοί. Αν μας πουν ξεκινάμε, έχουμε έτοιμο σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν οι κλάδοι, δε θα ανοίξουν όλα μαζί. Όταν με το καλό ανοίξουμε προς Θεού μη δούμε εικόνες Λονδίνου», πρόσθεσε.

«Με 2.000 κρούσματα την ημέρα είμαστε μακριά από το άνοιγμα της αγοράς»

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα ανοίγματος της αγοράς, ο ίδιος είπε ότι «Υπάρχει σαφές πλαίσιο με τα επόμενα βήματα και εισηγήσεις από ποια κρούσματα και κάτω και πόσες κατειλημμένες ΜΕΘ μπορούμε να ανοίξουμε. Αυτά αλλάζουν, δε θέλω να τα πως στην τηλεόραση. Με 2.000 κρούσματα την ημέρα είμαστε μακριά από το άνοιγμα της αγοράς. Το νούμερο των κρουσμάτων και των κατειλημμένων ΜΕΘ πρέπει να είναι τέτοιο που σε ένα τρίτο κύμα το σύστημα υγείας να μπορεί να αντέξει και να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

«Για αυτά τα καταστήματα θα έχουμε ελέγχους, και αν υπάρξει κίνδυνος, αμέσως θα ξανακλείσουν. Αντιλαμβανόμαστε το ανθρώπινο πρόβλημα για αυτούς τους ανθρώπους που είναι αντιμέτωποι με την ολοσχερή καταστροφή, και θα διαχειριστούμε το άνοιγμα μέσα στους κανόνες του κορωνοϊού. Δείχνουμε εμπιστοσύνη σε εμπόρους και καταναλωτές» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024