Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γεωργιάδης: Κλιμακωτά το άνοιγμα της αγοράς - Με ποια σειρά θα ανοίξουν τα καταστήματα

Γεωργιάδης: Κλιμακωτά το άνοιγμα της αγοράς – Με ποια σειρά θα ανοίξουν τα καταστήματα

Ο υπουργός περιέγραψε τον οδικό χάρτη του ανοίγματος της αγοράς εξηγώντας τι θα συμβεί αν υπάρξει συνωστισμός και ποιες είναι οι ποινές για τα καταστήματα που παραβιάζουν τα μέτρα.

Κλιμακωτά και με διαφορά 3 με 4 μέρες μεταξύ τους θα ανοίξουν τα καταστήματα, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη.

Ο υπουργός περιέγραψε τον οδικό χάρτη του ανοίγματος της αγοράς εξηγώντας τι θα συμβεί αν υπάρξει συνωστισμός και ποιες είναι οι ποινές για τα καταστήματα που παραβιάζουν τα μέτρα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός είπε ότι «τη Δευτέρα το πρωί ανοίγουν 110 εποχικά καταστήματα σε όλη την επικράτεια, αυτά που πουλάνε αμιγώς χριστουγεννιάτικα είδη. Έχουμε δεχτεί μια σφοδρή κριτική από τον κλάδο αυτό, γιατί δεν ανοίξαμε όλα τα καταστήματα που έχουν χριστουγεννιάτικα είδη και μόνο τα αμιγώς. Όλα τα καταστήματα αυτά είναι 19.000. Καταλαβαίνετε το ρίσκο που θα είχε μια τέτοια απόφαση, την ώρα που προσπαθούμε να ελέγξουμε την πανδημία. Όμως αυτά τα 110 καταστήματα είναι λίγα, μπορούμε να τα ελέγξουμε και πιστεύω ότι και οι ίδιοι θα τηρήσουν τα μέτρα».

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αν καταγραφούν σκηνές συνωστισμού, δε θα υπάρχει άλλη δυνατότητα και θα πρέπει να ξανακλείσουν. «Δε θα ρισκάρουμε τη διάδοση του κορωνοϊού στο κρισιμότερο σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τον τρόπο επαναλειτουργίας της αγοράς, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «στόχος μας είναι να ανοίξει η αγορά κλιμακωτά ώστε να αποφευχθεί πολύ μεγάλος συνωστισμός ταυτόχρονα, την ίδια μέρα. «Περιμένουμε το πράσινο φως από την Επιτροπή για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Δε βγαίνει ο χρόνος να ανοίξουν ανά εβδομάδα, ανά 3-4 ημέρες θα ανοίγουν», πρόσθεσε.

«Προφανώς τα κομμωτήρια είναι αυτά που θα προηγηθούν, τα παιχνίδια, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία. Στη συνέχεια, αν όλα πάνε καλά και δουλέψουμε 3-4 μέρες με αυτά ανοιχτά και δούμε ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο και κυρίως τηρούνται τα μέτρα, θα πάμε και στο υπόλοιπο λιανικό εμπόριο», υπογράμμισε. Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος ως υπουργός Ανάπτυξης σχεδιάζει να ανοίξει όλο το λιανικό εμπόριο μες στις γιορτές, «γιατί είναι μεγάλη η ζημιά για μια επιχείρηση να μη δουλέψει αυτό το διάστημα».

Όπως είπε, τα εμπορικά κέντρα στην κλιμακωτή σειρά είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν. Πρώτα θα ανοίξουν τα μικρότερα καταστήματα και μετά τα μεγάλα. «Πάντως και τα εμπορικά κέντρα πρέπει να ανοίξουν τις γιορτές», ξεκαθάρισε.

Ειδικά στα παιχνίδια, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι όταν θα επαναλειτουργήσουν, θα ανοίξουν όλα μαζί, μικρά και μεγάλα. «Τα μεγάλα καταστήματα παιχνιδιών έχουν τεράστιο όγκο εμπορεύματος που επίσης έχει εποχικά χαρακτηριστικά. Το μεγαλύτερο μέρος τους πωλείται κατά τη διάρκεια των εορτών», σημείωσε.

Τέλος, ανέφερε ότι όσοι θα παραβιάζουν τα μέτρα, δε θα έχουν μόνο πρόστιμο, αλλά θα κλείνουν αυτόματα και θα παραμένουν κλειστοί καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών.

Θα λειτουργήσουν από 7 Δεκεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου

Η διάρκεια ισχύος της λειτουργίας των καταστημάτων είναι από 7 Δεκεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου του 2021.

Επίσης επισήμανε ότι επιχειρήσεις που διαθέτουν συγκεκριμένους ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα εν λόγω προϊόντα.

Επιπλέον δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων

SMS στο 13033 – Ωράριο – Μέτρα ασφαλείας

Οι κανόνες λειτουργίας είναι προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις αποτροπής διάδοσης του κοροναϊού και ενταγμένοι στις διαδικασίες του lockdown, έχοντες ως εξής:

⇒ Για την μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση (για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).

⇒ Ωράριο λειτουργίας από 7 π.μ. έως 8:30 μ.μ.

Αποστάσεις και μάσκες

Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων ισχύουν τα κάτωθι: 

⇒ Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100

 Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.

⇒ Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.

⇒Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.

⇒ Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.

⇒ Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024