Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Σκέψου το μέλλον σου»: Η Greenpeace εξηγεί τι είναι το δικό της «Μανιφέστο»

«Σκέψου το μέλλον σου»: Η Greenpeace εξηγεί τι είναι το δικό της «Μανιφέστο»

To μεσημέρι της Παρασκευή λάβαμε στο μειλ μας ένα διαφορετικό μανιφέστο. Οικολογικό, διεκδικητικό, με κοινωνική συνείδηση και έντονα χρώματα

To μεσημέρι της Παρασκευή λάβαμε στο μειλ μας ένα διαφορετικό μανιφέστο. Οικολογικό, διεκδικητικό, με κοινωνική συνείδηση και έντονα χρώματα.

«Είναι η στιγμή μας. Συνεχίζουμε όρθιοι, με πείσμα, και δεν σταματάμε να διεκδικούμε υγιές περιβάλλον και κοινωνική δικαιοσύνη. Το θυμίζουμε και στην κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία: οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να δοθούν για να χτίσουμε ένα πράσινο, βιώσιμο και ειρηνικό μέλλον! Χιλιάδες πολίτες ήδη συμφωνούν με τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει στην κυβέρνηση. Έλα μαζί μας!» έγραφε το κάλεσμα της Greenpeace και αμέσως έψαξα περισσότερες διευκρινίσεις.

Αφού διάβασα της προτάσεις της Οργάνωσης για μια πράσινη και δίκαιη ανάκαμψη και υπέγραψα ζήτησα περισσότερες διευκρινίσεις από την Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της συγκεκριμένης εκστρατείας.

«To Μανιφέστο συνοδεύει τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει στην ελληνική κυβέρνηση για την επόμενη μέρα της πανδημίας. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και δεν μπορούμε να γυρίσουμε στο παρελθόν. Είναι λάθος να γυρίσουμε στην προηγούμενη κανονικότητα. Το αύριο θα είναι διαφορετικό και πρέπει να βασίζεται στην προστασία του περιβάλλοντος και της κοινωνικής δικαιοσύνης» εξηγεί η κ. Τσιγαρίδου.

Όσον αφορά στο στόχο της κινητοποίησης αυτό που ζητά η οργάνωση είναι η στήριξη των πολιτών με την υπογραφή τους στις διεκδικήσεις της απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Μεγάλη σημασία στις αρχές της Greenpeace έχουν οι θεματικές που έχει θέσει. Εκτός από περιβαλλοντικά ζητήματα η οργάνωση διεκδικεί:

  1. Κλιματική κρίση
  2. Αγροδιατροφικό μοντέλο
  3. Προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας
  4. Καταναλωτικό μοντέλο και κυκλική οικονομία
  5. Πλανητική υγεία
  6. Κοινωνική δικαιοσύνη
  7. Πακέτο ανάκαμψης

Σύμφωνα με την κ. Τσιγαρίδου οι Έλληνες ενδιαφέρονται για την περιβαλλοντικά προβλήματα παρόλο την πανδημία. Έρευνα που έκανε η οργάνωση το καλοκαίρι έδειξε ότι σε μεγάλη βαθμό οι πολίτες θεωρούν πολύ σημαντικά τα θέματα που έχουμε θέσει. «Ο κόσμος αντιλαμβάνεται τη στενή σύνδεση προστασίας του περιβάλλοντος και προστασίας της ανθρώπινης υγείας. Αυτή είναι η έννοια της πλανητικής υγείας. Υγιές πλανήτης  σημαίνει και υγιείς πολίτες» τονίζει η ίδια.

«Το Μανιφέστο βγαίνει με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσό που θα έρθει στην Ελλάδα το οποίο πρέπει να δοθεί στη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον που θα μας προστατέψει από μελλοντικές κλιματικές κρίσεις» σημειώνει η εκπρόσωπος της Greenpeace.

Αναρωτιέμαι αν η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά το κλίμα αλλά όπως αναφέρει η κ. Τσιγαρίδου υπάρχουν δύο πλευρές σε αυτό το ζήτημα. «Από τη μια αυξάνεται η χρήση προϊόντων μιας χρήσης, μάσκες και γάντια, όμως από πολύ νωρίς υπήρξαν φωνές που μιλούσαν για προστασία του περιβάλλοντος αυτή την δύσκολη συνθήκη. «Θα ήταν εύκολο να μας αποσπάσει η πανδημία αλλά φάνηκε ότι υπήρξε η δυνατότητα να κοιτάξουμε τα πράγματα από ψηλά».

«Η κλιματική κρίση οδηγεί σε πανδημία. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι πολύ πιθανό να το ξαναζήσουμε» κατέληξε η κ. Τσιγαρίδου δίνοντας με τον πιο άμεσο τρόπο την ανάγκη για εισακουστεί η φωνή της Greenpeace, η φωνή όλων μας.

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024