Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δένδιας στη Σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ : Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο

Δένδιας στη Σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ : Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Ν. Δένδιας αναφερόμενος στην τουρκική παραβατική και προκλητική συμπεριφορά, επανέλαβε τις σταθερές θέσεις της Ελλάδας και παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ξεκάθαρη θέση που διατύπωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ο οποίος υπογράμμισε και από πλευράς του τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας

Την ανάγκη προσήλωσης του συνόλου των συμμάχων στις βασικές αρχές του ΝΑΤΟ, όπως η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο σεβασμός των κανόνων δικαίου, τη στιγμή που αυταρχικά και αναθεωρητικά κράτη παραβιάζουν ανοιχτά το διεθνές δίκαιο, απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και τη διατλαντική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Καύκασο, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οποία έλαβε χώρα σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ανυπόστατα τα περί μαξιμαλισμού

Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών υποδέχθηκε την έκθεση της Επιτροπής Διαλογισμού για το «ΝΑΤΟ 2030», η οποία παρουσιάστηκε επίσημα κατά τη συνεδρίαση, τονίζοντας ότι το σύνολο των Συμμάχων ανεξαιρέτως έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τη διατλαντική συνοχή και να ενισχύουν την περιφερειακή σταθερότητα.

Αναφερόμενος στην τουρκική παραβατική και προκλητική συμπεριφορά, όπως γνωστοποιούν οι ίδιες πηγές, επανέλαβε τις σταθερές θέσεις της χώρας μας και παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ξεκάθαρη θέση που διατύπωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος υπογράμμισε και από πλευράς του τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

Ο κ. Δένδιας προσέθεσε ότι δεν σχολιάζει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί «μαξιμαλιστικών θέσεων», συμπληρώνοντας ότι αν η συμπεριφορά με βάση το Διεθνές Δίκαιο είναι μαξιμαλιστική, τότε το ΝΑΤΟ είναι μαξιμαλιστικό.

Απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα

Τόνισε, επίσης, ότι το σύνολο των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της Τουρκίας, πρέπει να δείξουν εμπράκτως την προσήλωση τους σε βασικές αρχές του ΝΑΤΟ, όπως η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και ο σεβασμός των κανόνων δικαίου. Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική τη στιγμή κατά την οποία αυταρχικά και αναθεωρητικά κράτη παραβιάζουν ανοιχτά το διεθνές δίκαιο, απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και τη διατλαντική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Καύκασο.

Κατέληξε επί του σημείου αυτού, όπως αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Έκθεση της Επιτροπής Διαλογισμού κάνει ειδική αναφορά στην ανάγκη επίλυσης των διαφορών με βάση των Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Συμπεριλήψη της Κύπρου

Αναφερόμενος στην ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ότι αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω τον διατλαντικό δεσμό και υπογράμμισε ότι η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ μπορεί και πρέπει να γίνει, αλλά με βασικό γνώμονα τη συμπερίληψη όλων των κρατών των δύο οργανισμών, αρχής γενομένης από την Κύπρο, και με πλήρη σεβασμό στην αυτονομία κάθε οργανισμού.

Τέλος, οι διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι δεδομένου ότι η εν λόγω συνάντηση ήταν η τελευταία παρουσία του απερχόμενου Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, o Νίκος Δένδιας τον ευχαρίστησε για την αξιέπαινη συνεισφορά του στην ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς και στην προώθηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

Πηγή ΑΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024