Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία : Άγρια επεισόδια στο Παρίσι - Δακρυγόνα κατά διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία

Γαλλία : Άγρια επεισόδια στο Παρίσι – Δακρυγόνα κατά διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία

Χιλιάδες Γάλλοι ένωσαν τις φωνές τους μαζί με τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ, κατά της ασφυκτικής αστυνομικής πίεσης των τελευταίων χρόνων που ασκείται στη χώρα, με τα επεισόδια να εκτυλίσσονται αρκετά γρήγορα και την αστυνομία να προβαίνει σε χρήση χημικών.

Ημέρες «κίτρινων γιλέκων» θύμισαν οι διαδηλώσεις του Σαββάτου στη Γαλλία, όπου χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους κατά του νόμου της «συνολικής ασφάλειας».

Χιλιάδες Γάλλοι ένωσαν τις φωνές τους μαζί με τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ, κατά της ασφυκτικής αστυνομικής πίεσης των τελευταίων χρόνων που ασκείται στη χώρα, με τα επεισόδια να εκτυλίσσονται αρκετά γρήγορα και την αστυνομία να προβαίνει σε χρήση χημικών.

Οι αύρες εμφανίστηκαν στο κέντρο του Παρισιού για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος ενώ σοκαριστικά είναι τα βίντεο όπου αποτυπώνεται η βία της αστυνομίας κατά των διαδηλωτών.

Η κοινωνική πίεση ήταν τόση που η γαλλική κυβέρνηση έδωσε εντολή να επανεξεταστεί ο νόμος «συνολικής ασφάλειας».

Εκτός από το Παρίσι, διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στη Λίλ, τη Ρεν, το Στρασβούργο και άλλες πόλεις με χιλιάδες κόσμου να κατεβαίνουν στους δρόμους υπό το σύνθημα «Ελευθερία, Ισότητα, Βιντεοσκόπηση»

Πολλοί έφεραν πλακάτ με συνθήματα όπως: «Ποιος θα μας προστατεύσει από την αστυνομία;» και «Σταματήστε τη βία της αστυνομίας».

Τραυματίας εμπόλεμος ανταποκριτής

Μια ομάδα ελευθερίας του Τύπου έχει καταγγείλει τον «απαράδεκτο» τραυματισμό ενός βραβευμένου φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, όπως μεταδίδει το βρετανικός Guardian.

Ο Ameer Alhalbi, ένας freelancer φωτογράφος που έχει συνεργαστεί με το περιοδικό Polka Magazine και το AFP και έχει καλύψει τον πόλεμο στη Συρία, κάλυπτε τις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και τον νέο νόμο της κυβέρνησης που περιόριζε την κοινή χρήση εικόνων αξιωματικών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου όταν τραυματίστηκε.

Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι το πρόσωπο του Alhalbi φαίνεται μελανιασμένο με μεγάλο μέρος του κεφαλιού του καλυμμένο με επιδέσμους.

Οι σφοδρές αντιδράσεις έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ετοιμάζεται να οπισθοχωρήσει. Σε πρόσφατη μάλιστα δήλωσή του, μετά από εικόνες αστυνομικής βίας, ο ίδιος ο πρόεδρος είπε πως προκαλούν «ντροπή».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, Κριστόφ Ντελουάρ, για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε συνάντηση με τον γάλλο πρωθυπουργό, Ζαν Καστέξ, ενώ το πρωθυπουργικό γραφείο επιβεβαίωσε, με ανακοίνωση του, ότι πρόθεσή της γαλλικής κυβέρνησης είναι η ανεξάρτητη επιτροπή, που θα συσταθεί, να προτείνει μια νέα εκδοχή του νομοσχεδίου.

Όπως αναφέρει η πρωθυπουργική ανακοίνωση, στην επιτροπή θα συμμετάσχουν δικαστές και «εγνωσμένης αξίας προσωπικότητες» ,ενώ οι πρώτες της εισηγήσεις αναμένεται να δοθούν στα τέλη Δεκεμβρίου, ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου από την Γερουσία.

Sports in

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ 4-3 παρ. (2-2 κ.δ.): Επική πρόκριση με buzzer beater του Ντιαλό στο 120+1′!

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέκλεισε την Λίβερπουλ στην παράταση με γκολ του Ντιαλό στο 120+1' και πέρασε στα ημιτελικά του FA Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024