Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιαπωνικό σκάφος φέρνει στη Γη σπάνια δείγματα αστεροειδή

Ιαπωνικό σκάφος φέρνει στη Γη σπάνια δείγματα αστεροειδή

Η αποστολή Hayabusa2 επιστρέφει από τον μικρό αστεροειδή Ryugu. Τα δείγματα ίσως περιέχουν οργανικές ενώσεις.

Έξι χρόνια μετά την αναχώρησή του για τον μακρινό αστεροειδή Ryugu, η ιαπωνική αποστολή Hayabusa2 επιστρέφει για να παραδώσει πολύτιμα δείγματα του διαστημικού βράχου, τα οποία ίσως προσφέρουν απαντήσεις για τον σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος, ίσως και για την εμφάνιση ζωής.

Το θωρακισμένο κάνιστρο που περιέχει το εξωγήινο υλικό θα πέσει με αλεξίπτωτο στην έρημο της Αυστραλίας τη μεθεπόμενη Κυριακή 6 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε η

Το Hayabusa2 έρχεται ως συνέχεια της πρώτης αποστολης Hayabusa, η οποία επισκέφθηκε τον αστεροειδή Itokawa και έγραψε ιστορία το 2010 όταν έφερε στη Γη το 2010 τα πρώτα δείγματα ενός τέτοιου σώματος.

Η τελευταία αποστολή επισκέφθηκε τον αστεροειδή Ryugu, έναν ακανόνιστο βράχο με διάμετρο ενός χιλιομέτρου.

Ρέπλικα της κάψουλας μεταφοράς δειγμάτων στα κεντρικά γραφεία της JAXA στην Ιαπωνία

Οι περισσότεροι τέτοιοι βράχοι περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο στη λεγόμενη ζώνη των αστεροειδών, ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία. Ο Ryugu, όμως, κινείται σε ελαφρώς διαφορετική τροχιά και περιοδικά πλησιάζει τη Γη, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόσκρουσης στο μακρινό μέλλον.

Το Hayabusa2 πέρασε ενάμισι χρόνο σε τροχιά γύρω από τον Ryugu. Τον Φεβρουάριο του 2019 συνέλεξε τα πρώτα δείγματα επιφανειακής σκόνης, ενώ τον Ιούλιο του ίδιου έτους εκτόξευσε ένα χάλκινο βλήμα για να ανοίξει κρατήρα στην επιφάνεια και να συλλέξει υλικό από το υπέδαφος.

Το υλικό αυτό, το οποίο δεν έχει δεχθεί την επίδραση της ηλιακής και κοσμικής ακτινοβολίας, πιστεύεται ότι παραμένει αναλλοίωτο από την εποχή που σχηματίστηκε το Ηλιακό Σύστημα πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Μια από τις εικόνες που μετέδωσε το hayabusa2 από την βραχώδη επιφάνεια το Ryugu (JAXA)

Οι πλανητολόγοι γνωρίζουν σήμερα ότι ακόμα και αυτά τα αρχαία σώματα συχνά περιέχουν οργανικά υλικά, τα οποία επέτρεψαν την εμφάνιση ζωής στη Γη.

«Ελπίζουμε να ανακαλύψουμε νέα στοιχεία για την προέλευση της ζωής αναλύοντας τα οργανικά υλικά που φέρνει το Hayabusa» δήλωσε στο Associated Press o Μακότο Γιοσικάβα, επικεφαλής της αποστολής.

Το θωρακισμένο κάνιστρο με τα δείγματα θα απελευθερωθεί όταν το σκάφος βρίσκεται σε απόσταση 220.000 χιλιομέτρων από τη Γη. Προστατευμένη από μια θερμική ασπίδα, το δοχείο θα τυλιχτεί μέσα σε μια πύρινη σφαίρα κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα περίπου 200 χιλιόμετρα από το έδαφος. Όταν φτάσει σε ύψος 10 χιλιομέτρων θα ανοίξει αλεξίπτωτο και θα ενεργοποιήσει ραδιοπομπούς που θα ενημερώσουν τη JAXA για την ακριβή θέση του.

Για να μπορέσει να εντοπίσει και να ανακτήσει την κάψουλα, η υπηρεσία έχει εγκαταστήσει δορυφορικά πιάτα στην αυστραλιανή έρημο και θα αναπτύξει επίσης πλωτά ραντάρ, drone και ελικόπτερα.

Χωρίς αυτή τη βοήθεια, ο εντοπισμός της στρογγυλής κάψουλας, με διάμετρο 40 εκατοστών, «θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση» είπε ο Γιοσικάβα σε συνέντευξη Τύπου.

Η παράδοση του φορτίου, πάντως, δεν θα σημάνει το τέλος της αποστολής Hayabusa2. Το σκάφος θα συνεχίσει το ταξίδι του στο Διάστημα και σε περίπου δέκα χρόνια θα φτάσει σε έναν άλλο μικρό αστεροειδή με την ονομασία 1998KY26.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024