Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊος - Γερμανία : Καμία χαλάρωση των μέτρων στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια των εορτών

Κοροναϊος – Γερμανία : Καμία χαλάρωση των μέτρων στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια των εορτών

Λόγω του υψηλού επιπέδου μόλυνσης στο Βερολίνο, θα επιτρέπεται να συναντηθούν για ιδιωτικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια των εορτών μόνο πέντε ενήλικα άτομα. Τα παιδιά κάτω των 14 ετών δεν συμπεριλαμβάνονται.

Στο Βερολίνο δεν θα υπάρξει χαλάρωση των περιορισμών για τις ιδιωτικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Αυτό αποφάσισε η Γερουσία, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της γερμανικής πρωτεύουσας Μίχαελ Μιούλερ.

Σύμφωνα με την απόφαση, λόγω του υψηλού επιπέδου μόλυνσης στο Βερολίνο, θα επιτρέπεται να συναντηθούν για ιδιωτικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια των εορτών μόνο πέντε ενήλικα άτομα. Τα παιδιά κάτω των 14 ετών δεν συμπεριλαμβάνονται.

Εκτός τούτου, η υποχρέωση της μάσκας επεκτείνεται και θα ισχύει στο μέλλον σε όλους τους πολυσύχναστους δρόμους του Βερολίνου.

Έως 10 άτομα

Η ομοσπονδιακή και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων συμφώνησαν να επιτρέψουν συναντήσεις έως και δέκα ενηλίκων ατόμων (και παιδιών κάτω των 14 ετών) κατά τη διάρκεια των εορτών.

Επίσης, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Ρολφ Μπρίνκχαους εξέφρασε αμφιβολίες για το αν ο γενικός κανόνας των δέκα ατόμων θα μπορούσε να ισχύσει -εκτός από τα Χριστούγεννα- και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς εξελίσσονται τα πράγματα τον Δεκέμβριο, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Südwestrundfunk (SWF).

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Έντονες ήταν οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) για την παράταση του μερικού lockdown και την αυστηροποίηση ορισμένων κανόνων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού.

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ επέκρινε την κυβέρνηση ότι «η αναγγελθείσα συνολική στρατηγική δεν υπάρχει ακόμα και μετά τις χτεσινές διαβουλεύσεις των πρωθυπουργών των κρατιδίων και της καγκελαρίου. Από τον κυματοθραύστη του Νοεμβρίου φτάσαμε στην ακινησία του Δεκεμβρίου, ενώ το κόστος της καταπολέμησης της πανδημίας εκτινάχτηκε».

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), Αλίτσε Βάιντελ, είπε μεταξύ άλλων πως «τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι αντιφατικά και κηδεμονευτικά. Επίσης, δεν αφορά το κράτος ποιος συναντά ποιόν σε ιδιωτικούς χώρους. Επιπλέον, η «παράπλευρη ζημιά» που προκαλείται από το μερικό lockdown είναι ήδη μεγαλύτερη από τη ζημιά που προκαλείται από τον ίδιο τον ιό».

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Nτίτμαρ Μπαρτς τόνισε ότι «στον γύρο των συζητήσεων της καγκελάριου Μέρκελ και των πρωθυπουργών των κρατιδίων γίνεται επίσης λόγος για περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά το σώμα αυτό δεν έχει τέτοια νομιμοποίηση».

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων (Die Gruenen) Άντον Χόφράιτερ χαρακτήρισε μεν τις «αποφάσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού σωστές, αλλά επέκρινε το γεγονός ότι «για παράδειγμα, τα σχολεία έχουν πολύ μικρή υποστήριξη».

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του -συγκευβερνώντος- Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Ρολφ Μίτσενιχ, από την άλλη πλευρά, χαρακτήρισε τους κανόνες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού «υπεύθυνους και ρεαλιστικούς. Εκείνοι που θίγονται από το lockdown θα μπορέσουν να συνεχίσουν να βασίζονται σε γενναιόδωρη βοήθεια», τόνισε.

Η καγκελάριος Μέρκελ είχε προηγουμένως αιτιολογήσει τις αποφάσεις, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ακόμη ανάκαμψη στον αριθμό των κρουσμάτων. Οι τρέχοντες περιορισμοί είναι αναπόφευκτοι και η χαλάρωση είναι επί του παρόντος αδιανόητη».

Δημοσκόπιηση RTL: Τι ζητούν οι Γερμανοι για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Το 41% των Γερμανών τάσσεται κατά και το 44% υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού τα Χριστούγεννα, ενώ το 59% δηλώνει κατά και το 30% υπέρ για την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με δημοσκόπηση για το RTL.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων αποφάσισαν να χαλαρώσουν τους κανόνες του ισχύοντος μερικού lockdown για την αντιμετώπιση του κορονοϊού κατά την περίοδο των Χριστουγέννων έως την Πρωτοχρονιά.

Από τις 23 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου, θα επιτρέπονται συναντήσεις έως και δέκα ενηλίκων ατόμων και παιδιών κάτω των 14 ετών.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Forsa η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTL, το 41% των Γερμανών θεωρεί ότι αυτή η εξαίρεση από τον μέχρι τώρα ισχύοντα κανόνα είναι λανθασμένη και πιστεύει ότι θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί αυτή η χαλάρωση των μέτρων ακόμη και τα Χριστούγεννα. Το 44% θεωρεί όμως την απόφαση η οποία ελήφθη ορθή.

Όσον αφορά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η ετυμηγορία είναι ακόμη πιο σαφής. Το 59% των Γερμανών είναι της άποψης ότι η χαλάρωση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί και μόνο το 30% θεωρούν τα μέτρα για την Πρωτοχρονιά ενδεδειγμένα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειονότητα των Γερμανών (60%) δεν πιστεύει πάντως ότι τα ισχύοντα μέτρα θα είναι σε θέση να περιορίσουν το ποσοστό μόλυνσης από τον κορονοιό.

Επίσης, το 86% θεωρεί πιθανό ότι το μερικό lockdown θα παραταθεί τον Ιανουάριο και μόνο το 11% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα πράγματα θα επανέλθουν σταδιακά στην κανονικότητα τον Ιανουάριο.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024