Προσφυγικό : Κοινή πρωτοβουλία Μητσοτάκη και τριών ηγετών της ΕΕ για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Giuseppe Conte, της Ισπανίας Pedro Sanchez και της Μάλτας Robert Abela, συνυπογράφουν και απευθύνουν κοινό υπόμνημα προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις θέσεις τους στην υπό διαβούλευση πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο
Τέσσερις ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών της πρώτης γραμμής απευθύνουν κοινό υπόμνημα με τις θέσεις τους για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο προς την πρoεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Giuseppe Conte, της Ισπανίας Pedro Sanchez και της Μάλτας Robert Abela, συνυπογράφουν και απευθύνουν κοινό υπόμνημα προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις θέσεις τους στην υπό διαβούλευση πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Οι τέσσερις πρωθυπουργοί των χωρών πρώτης εισόδου υπογραμμίζουν ότι οι κανόνες δεν πρέπει να είναι σαφείς μόνο ως προς τις ευθύνες των χωρών πρώτης εισόδου, αλλά και ως προς τους κανόνες αλληλεγγύης των κρατών μελών, ώστε η ευθύνη να είναι κοινή.
Τονίζουν ότι οι διαδικασίες ελέγχου στα σύνορα δεν πρέπει να οδηγούν στη δημιουργία μεγάλων κλειστών κέντρων, ενώ δίνουν έμφαση στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, τόσο σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τις χώρες της Νότιας γειτονίας, όσο και σχετικά με ένα αποτελεσματικό σύστημα επιστροφών.
- Στην εποχή του ΑΙ χωρίς ευταξία… δίσκο δεν κρατάς – Viral η αγγελία για σερβιτόρο
- Το «καρφί» Μητσοτάκη στον Σαμαρά
- Χάρης Τζήμητρας στο in: Η Τουρκία συνεχίζει τις παραβατικές ενέργειες και επιβραβεύεται από τους συμμάχους
- Δικομανείς λόγω πανικού, στελέχη της ΝΔ προκαλούν τον Δημητριάδη να κάνει μήνυση στον Γλαβίνα που ασκεί κριτική
- Στη Ρόδο το Super Cup – Αυτές οι ομάδες θα συμμετάσχουν
- Ο Τζον Γουότερς απεχθάνεται το καλό γούστο, τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ και (πλέον) τα ναρκωτικά
- Γένοβα: Βαριές «καμπάνες» στους κατηγορούμενους για την κατάρρευση γέφυρας με 43 νεκρούς
- Φωτιά στο Βλαχόπουλο Μεσσηνίας – Μήνυμα από το 112
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/manouchehr-hejazi-QeoXkIesiCo-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442