Αυτόματη λήψη φορολογικής ενημερότητας στον e-ΕΦΚΑ και σε φορείς του Δημοσίου
Ο e-ΕΦΚΑ, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας, αποκτά πρόσβαση στη διασύνδεση των δημοσίων φορέων με τα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
Από ένα σημαντικό γραφειοκρατικό βάρος απαλλάσσονται πολίτες και Δημόσια Διοίκηση, καθώς ο e-ΕΦΚΑ ξεκινά να αξιοποιεί τη διαλειτουργικότητα για την αυτόματη λήψη φορολογικής ενημερότητας για την εξόφληση πολιτών και επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα σε αυτόν.
Έτσι, φυσικά και νομικά πρόσωπα σταματούν να προσκομίζουν φορολογική ενημερότητα για να πληρωθούν, καθώς η διαδικασία γίνεται αυτόματα.
Ο e-ΕΦΚΑ, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας, αποκτά πρόσβαση στη διασύνδεση των δημοσίων φορέων με τα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Μόνο σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο φορέα, κατά το τελευταίο έτος πάνω από 10.000 φορολογικές ενημερότητες εκδόθηκαν και προσκομίστηκαν από υπόχρεους, είτε με φυσικό είτε με ηλεκτρονικό τρόπο.
Η διασύνδεση υλοποιείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ταυτόχρονα, ξεκινά η αξιοποίηση της συγκεκριμένης διαλειτουργικότητας και από την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και το Δήμο Βόλου.
Η Βουλή των Ελλήνων ήταν ο πρώτος δημόσιος φορέας που αξιοποίησε την εν λόγω υπηρεσία μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας.
Ακολούθησε η ΚΕΔΕ, ώστε να μη χρειάζεται η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας προς τους δήμους της χώρας.
Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί αιτήματα ένταξης από 110 και πλέον δημόσιους φορείς.
Αυτήν τη στιγμή η συγκεκριμένη διαλειτουργικότητα βρίσκεται σε πιλοτική ή παραγωγική λειτουργία σε περισσότερους από το 50% των φορέων.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης καλεί όλους τους φορείς του Δημοσίου να αξιοποιήσουν την υπηρεσία διαλειτουργικότητας για τη φορολογική ενημερότητα, προκειμένου να ωφεληθούν χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά και οι ίδιοι οι φορείς.
- Η τεχνητή νοημοσύνη απέκτησε τον μεγαλύτερο αντίπαλό της: την κοινωνία
- Τα ψέματα δημιουργούν πρόβλημα ακόμα κι αν είναι για καλό σκοπό
- Ο Βιν Ντίζελ μοιράζεται στιγμιότυπα από τα παρασκήνια της ταινίας «Fast Forever»
- Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ: Ο Τραμπ δεν ξεχνά ότι δεν τον βοήθησαν με το Ιράν – Και θα το καταστήσει σαφές
- Στεγαστική κρίση: «Βουτιά» στις βαθύτερες αιτίες της – Από το δικαίωμα στην κατοικία στην επισφάλεια
- Σύνοδος κορυφής υπό πίεση: Το ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι μεταξύ του «οικοδεσπότη» Ερντογάν και του «μπαμπάκα» Τραμπ
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς η Νότια Κορέα έκανε την ΑΙ να πάψει να είναι εχθρός των εργαζομένων
- Ιράν: Οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ ήταν πιο εκτεταμένοι από τους προηγούμενους – Επλήγησαν «πάνω από 80 στόχοι»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)

































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442