Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συμφωνία ΕΕ - Κίνας για αμοιβαία προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων

Συμφωνία ΕΕ – Κίνας για αμοιβαία προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων

Εντός τεσσάρων ετών το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας θα επεκταθεί, ώστε να καλύψει επιπλέον 175 γεωγραφικές ενδείξεις και από τις δύο πλευρές

Το Συμβούλιο εξέδωσε χτες απόφαση για τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σχετικά με τη συνεργασία και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ).

Μια λίστα με 100 ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα διατροφής, όπως οι Queso Manchego, Champagne, Cava, Polska Wodka, Feta, Munchener Bier, Irish whisky, Porto, Prosciutto di Parma και Ouzo, θα προστατεύονται νόμιμα στην Κίνα από απομιμήσεις και κακή χρήση του προϊόντος.

Παρομοίως, 100 κινεζικά προϊόντα, για παράδειγμα Pixian Dou Ban (Pixian Bean Paste), Anji Bai Cha (Anji White Tea), Panjin Da Mi (Panjin Rice) και Anqiu Da Jiang (Anqiu Ginger), θα προστατεύονται στην ΕΕ, με διασφάλιση του αμοιβαίου σεβασμού των καλύτερων και των δύο γεωργικών παραδόσεων.

«Είναι η πρώτη φορά που υπογράψαμε συμφωνία με την Κίνα για αμοιβαία προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων. Τα ευρωπαϊκά προϊόντα θα προστατεύονται καλύτερα στην κινεζική αγορά σε σχέση με παρόμοια προϊόντα που δεν έχουν την καταγωγή που υποδεικνύεται από αυτήν τη γεωγραφική ένδειξη. Αυτό θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές στην Κίνα και θα ενισχύσει τη θέση τους στην αγορά» επισήμανε σχετικά ο Πέτερ Αλτμάιερ, υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας και προεδρεύων του Συμβουλίου Εμπορίου.

Τα επόμενα βήματα

Μετά τη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 11 Νοεμβρίου 2020 και την απόφαση που εγκρίθηκε χτες, 23 Νοεμβρίου 2020, στο Συμβούλιο, η συμφωνία θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021.

Εντός τεσσάρων ετών το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας θα επεκταθεί, ώστε να καλύψει επιπλέον 175 γεωγραφικές ενδείξεις και από τις δύο πλευρές.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ένα μηχανισμό για την προσθήκη περισσότερων GI στη συνέχεια.

Το ιστορικό

Η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας στον τομέα των γεωγραφικών ενδείξεων ξεκίνησε το 2006 και οδήγησε σε μια πρώτη δέσμη 10 προϊόντων που προστατεύτηκαν από κάθε πλευρά έξι χρόνια αργότερα.

Το 2019 η Κίνα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προορισμός για προϊόντα γεωργικής διατροφής στην ΕΕ, αξίας 14,5 δισ. ευρώ.

Είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός για εξαγωγές προϊόντων της ΕΕ που προστατεύονται από GI, αντιπροσωπεύοντας το 9% κατ ‘αξίαν, συμπεριλαμβανομένων κρασιών, οινοπνευματωδών ποτών και άλλων προϊόντων διατροφής.

Σε όρους αξίας, η αγορά γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ είναι περίπου 74,8 δισεκατομμύρια ευρώ ή 6,8% των τροφίμων και ποτών της ΕΕ, και οι εξαγωγές αξίας 16,9 δισεκατομμυρίων ευρώ αντιπροσωπεύουν το 15,4% όλων των εξαγωγών τροφίμων και ποτών της ΕΕ.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024