Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Τα έχουμε καταφέρει εξαιρετικά λέει ο Κοντοζαμάνης - Αθλιότητες καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Κοροναϊός : Τα έχουμε καταφέρει εξαιρετικά λέει ο Κοντοζαμάνης – Αθλιότητες καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι αναφορές του Βασίλη Κοντοζαμάνη στη Βουλή για τις αντοχές του ΕΣΥ αλλά και η δήλωσή του ότι «τα έχουμε καταφέρει εξαιρετικά μέχρι στιγμής» προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στο ίδιο κλίμα με τα πυρά που εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης για τις δηλώσεις Γεωργιάδη σχετικά με τους θανάτους από τον κοροναϊό και τη σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οι αναφορές του Βασίλη Κοντοζαμάνη στη Βουλή για τις αντοχές του ΕΣΥ αλλά και η δήλωσή του ότι «τα έχουμε καταφέρει εξαιρετικά μέχρι στιγμής» προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στο ίδιο κλίμα με τα πυρά που εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης για τις δηλώσεις Γεωργιάδη σχετικά με τους θανάτους από τον κοροναϊό και τη σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Τα έχουμε καταφέρει εξαιρετικά»

«Το σύστημα υγείας δεν βρίσκεται σε διαδικασία απώλειας ελέγχου. Τα έχουμε καταφέρει εξαιρετικά μέχρι στιγμής. Κανένας συμπολίτης μας δεν έχει μείνει πίσω, επειδή ήμασταν προετοιμασμένοι, καταφέραμε και ανταποκρινόμαστε στις αυξημένες ανάγκες» τόνισε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απαντώντας σε σειρά επίκαιρων ερωτήσεων στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπογράμμισε πως σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου «διακομίζονται ασθενείς από χώρα σε χώρα, ή γίνεται διαλογή για το ποιος θα μπει σε ΜΕΘ», το ΕΣΥ αντέχει και «δεν αφήνουμε  κανέναν συμπολίτη μας πίσω και δεν πρόκειται να το κάνουμε».

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «fake news ότι στην χώρα μας γίνεται διαλογή ασθενών ή ότι έχουν επισπεύσεις σε εξιτήρια ασθενών από τα νοσοκομεία». Θα πρέπει, τόνισε, «να διαχωρίσουμε τη διασπορά ψευδών ειδήσεων σε σχέση με το τι ισχύει στην πραγματικότητα. ‘Αλλο να λέμε ότι παλεύουμε για καλύτερες συνθήκες εργασίας, παλεύουμε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας, και άλλο να λέμε ότι κάνουμε διαλογή περιστατικών ή ότι κάνουμε επιθετικά εξιτήρια. Όλοι δίνουν μια μάχη. ‘Αλλο όμως να διατυπώνεις ένα αίτημα, άλλο να διατυπώνεις μια κατάσταση και άλλο να διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις. Τα νοσοκομεία της χώρας παρέχουν με ασφάλεια υπηρεσίες υγείας σε όλους τους συμπολίτες μας».

Πόλεμος

Αυτή την στιγμή, ανέφερε, «διεξάγεται ένας πόλεμος. Οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές και οι συνθήκες εργασίας το ίδιο. Καταβάλλουν όλοι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προσπάθειες προκειμένου να κρατηθεί όρθιο, να ανταπεξέλθει στη μεγάλη πίεση, ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Και έχει ανταποκριθεί με επάρκεια και πληρότητα, χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες όλου του προσωπικού. Εδώ είμαστε για να στηρίξουμε το προσωπικό αυτό, να στηρίξουμε τις δομές αυτές. Επαναλαμβάνω όμως, δεν είναι οι συνθήκες κανονικές, όπως θα ήταν σε μια άλλη περίοδο».

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Θεσσαλονίκη και τις ΜΕΘ, ο υφυπουργός Υγείας σημείωσε πως «μέσα σε δέκα μέρες χρειάστηκε να νοσηλεύσουμε 95 συμπολίτες μας σε ΜΕΘ. Τον τελευταίο μήνα ανοίξαμε 155 κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, με 73 εξ αυτών τις τελευταίες δέκα ημέρες. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι τα καταφέραμε και τα καταφέρνουμε».

Απαντώντας σε παρατηρήσεις βουλευτών σχετικά με την προετοιμασία του Στρατιωτικού Νοσοκομείου, ο κ. Β. Κοντοζαμάνης ανέφερε πως «προετοιμαζόμαστε για παν ενδεχόμενο προκειμένου να μην βρεθεί κανένας συμπολίτης μας εκτός νοσοκομειακής περίθαλψης». Και εξέφρασε την ευχή του «να πετύχει το lockdown και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση».

Ο υφυπουργός ανέφερε πως «τα 9 νοσοκομεία του ΕΣΥ στην Θεσσαλονίκη διαθέτουν 4.330 κλίνες απλής νοσηλείας και 202 κλίνες ΜΕΘ εντατικής θεραπείας. Από αυτές έχουμε διαθέσει περίπου το 1/3 των απλών κλινών και 191 ΜΕΘ για αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με κοροναϊό».

Εδικά για το νοσοκομείο  «’Αγιος Παύλος», για το οποίο του τέθηκε ερώτημα, ανέφερε πως «σε σύνολο 202 ανεπτυγμένων κλινών απλής νοσηλείας έχουμε διαθέσει περίπου τις μισές για αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό και 8 κλίνες στη ΜΕΘ. Έχουμε ενισχύσει το νοσοκομείο με επιπλέον επικουρικό προσωπικό και, φυσικά, το έχουμε προμηθεύσει με όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, τόσο για το προσωπικό, όσο και για τους ασθενείς».

Ο υφυπουργός ανέφερε για το «Λοιμωδών» της Θεσσαλονίκης, ότι σήμερα δεν έχει την δυνατότητα να νοσηλεύσει ασθενείς με covid 19.

Για το Νοσοκομείο Καβάλας είπε πως αναπτύξαμε 12 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού, αυξάνοντας το σύνολο των κλινών σε 18.

Για  τα Κέντρα Υγείας, ο κ. Β. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι σήμερα  180 Κέντρα Υγείας και 43 περιφερειακά ιατρεία είναι σημεία ελέγχου και διεξαγωγής διαγνωστικού ελέγχου για τον κοροναϊό.

ΜΕΘ

Σχετικά με την προετοιμασία που έγινε για ΜΕΘ, ο υφυπουργός είπε ότι «έχουμε τουλάχιστον 310 νέες κλίνες ΜΕΘ περισσότερες στα νοσοκομεία της χώρας από τον Ιούλιο μήνα μέχρι σήμερα».

«Όλα τα χειρουργεία που χαρακτηρίζονται ως ‘επείγοντα’ ή ‘έκτακτα’ πραγματοποιούνται κανονικά, χωρίς καθυστερήσεις ή αναβολές. Το ίδιο ισχύει και στην παροχή υπηρεσιών σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι ογκολογικοί ασθενείς και ειδικότερα, ομάδες ασθενών που έχουν χρόνιες παθήσεις. Είναι ρητές και σαφείς» ανέφερε ο υφυπουργός. Απλά είπε πως πράγματι «υπάρχει ένας περιορισμός στα τακτικά χειρουργεία – αυτό όμως γίνεται σε όλον τον κόσμο – προκειμένου να προστατεύσουμε, τόσο το υγειονομικό προσωπικό, όσο και τους συμπολίτες μας που προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία».

Επιτάξεις

Για τις επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών, ο υφυπουργός σημείωσε ότι «αυτές, προβλέπονταν από τον Μάιο. Δεν κάναμε επίταξη γιατί δεν χρειάστηκε τότε. Αλλά να ξέρετε ότι και στην επίταξη πληρώνει το κράτος. Δεν υπήρχε λόγος να πληρώνουμε κάτι το οποίο δεν το χρησιμοποιούμε. Την κάνουμε τώρα – και αν χρειαστεί, θα προχωρήσουμε, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δεν γίνεται κάτι χωρίς σχεδιασμό». Ξεκαθάρισε πως «δεν προσπαθούμε να στείλουμε περιστατικά ή να ευνοήσουμε τον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχει μια συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα χρόνια, όχι μόνο τώρα την περίοδο της πανδημίας, αλλά και πριν την πανδημία.  Την περίοδο αυτή χρειάστηκε να συνεργαστούμε ξανά με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να μετακινήσουμε περιστατικά, κυρίως σε ΜΕΘ non-COVID, αλλά και σε απλές κλίνες, έτσι ώστε να διαχειριστούν τα περιστατικά κορονοϊού τα δημόσια νοσοκομεία».

Οικονομική επιβράβευση

Ερωτηθείς σχετικά με την οικονομική επιβράβευση των ιατρών και του προοσωπικού του ΕΣΥ ανέφερε πως «θέλουμε να ενισχύσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας και που όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουν υπερβάλει εαυτόν, προκειμένου να παρέχουν απρόσκοπτα υπηρεσίες υγείας σε όλους τους συμπολίτες μας.  Όμως, ανακοινώσεις δεν πρόκειται να ακούσετε από εμάς για αυτό το θέμα, το οποίο – θα σας απαντήσω με σαφήνεια – υφίσταται και παραμένει ανοιχτό ως ενδεχόμενο, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση του επιδόματος τον περασμένο Απρίλιο. Το εξετάζουμε, αλλά πριν να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα, δεν πρόκειται να μπούμε σε λεπτομέρειες». Παράλληλα, ζήτησε να μην δημιουργούνται συνειρμοί με το χρηματικό ποσό το οποίο διέθεσε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» σε συγκεκριμένη μερίδα υγειονομικών, λέγοντας πως αυτή «ήταν απόφαση του Ιδρύματος το πού θα δοθεί αυτό το χρηματικό ποσό και δεν είχε καμία εμπλοκή το κράτος».

Δωρεές

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ανέφερε πως «βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης μεγάλο κομμάτι της δωρεάς αυτής. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε έτοιμη τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στον Ερυθρό Σταυρό, στο «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο», στο ΚΑΤ. Τις επόμενες ημέρες θα είναι προς χρήση άλλη μία δωρεά του κ. Μαρινάκη, της κ. Φράγκου και της Βιομηχανίας «ΙΟΝ» στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας» σημειώνοντας ότι «η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΘ δεν σταματά μόνο σε αυτές τις δωρεές. Υπάρχει προγραμματισμός να επεκταθούν ΜΕΘ και πέραν του προγράμματος των δωρεών, το οποίο αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη».

Τεστ

Ο υφυπουργός Υγείας, απαντώντας στην κριτική βουλευτών της αντιπολίτευσης γιατί δεν γίνονται μαζικά τεστ και δεν συνταγογραφούνται από τις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, απάντησε ότι «δεν  μπορούμε, σε καμία περίπτωση, να κάνουμε δέκα εκατομμύρια τεστ την ημέρα. Τα τεστ γίνονται στοχευμένα, συγκεκριμένα. Τα τεστ αυτά αυξάνονται μέρα με την ημέρα και έχουμε φτάσει και τον αριθμό των 30.000 διαγνωστικών ελέγχων ημερησίως. Από τη στιγμή που παρέχεις δωρεάν αυτήν την υπηρεσία, δεν υπάρχει λόγος και να συνταγογραφείς» σημείωσε, και επανέλαβε πως «βεβαίως, δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε κάποιον συμπολίτη μας, ο οποίος, εκτός κριτηρίων, κρίνει ότι πρέπει να κάνει τον έλεγχο να τον κάνει και γι’ αυτό προσφεύγει στον ιδιωτικό τομέα».

Ο κ. Κοντοζαμάνης, επίσης απέρριψε την πρόταση να μετατραπούν ξενοδοχεία σε νοσοκομεία προκειμένου να νοσηλεύσουμε εκεί ασθενείς, λέγοντας ότι «τα ξενοδοχεία δεν είναι δυνατόν να μετατραπούν σε νοσοκομεία και να έχουμε εκεί νοσηλεία ασθενών. Τα ξενοδοχεία είναι μόνο για λόγους καραντίνας και για αντιμετώπιση άλλων περιστατικών, υπό την ιατρική βέβαια επίβλεψη. Τους ασθενείς και τους εργαζόμενους στις υγειονομικές δομές της χώρας οφείλουμε να τους προστατεύσουμε».

Δαπάνες Υγείας

Ερωτηθείς σχετικά με τις δαπάνες υγείας, ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε πως σήμερα, περισσότεροι από 7.000 ιατροί υπηρετούν ως επικουρικό προσωπικό στις υγειονομικές δομές της χώρας. Τα στοιχεία αυτά είναι ακλόνητα. Επίσης παρατείναμε την επέκταση των συμβάσεων αυτών μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 και υπάρχουν και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό και σε ό,τι αφορά τη μετατροπή των θέσεων των επικουρικών γιατρών σε θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ.

Ήδη το 2020, οι δαπάνες Υγείας ήταν κατά 788 εκατομμύρια αυξημένες σε σχέση με το 2019, γιατί αυτό το ποσό αφορά κυρίως δαπάνες COVID. Στα νοσοκομεία, από 3,153 δισεκατομμύρια θα πάει στα 3,488 δισεκατομμύρια. Ο τακτικός προϋπολογισμός από τα 4,043 δισεκατομμύρια, θα πάει στα 4,126 δισεκατομμύρια, χωρίς να συνυπολογίσουμε εκεί μέσα τις δαπάνες για το έκτακτο προσωπικό, τις δαπάνες για τις νέες προσλήψεις που θα γίνουν και βεβαίως τις δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού».

Αποκτήνωση και τυμβωρυχία

Σφοδρές επικρίσεις για τις δηλώσεις του κ. Κοντοζαμάνη εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για αποκτήνωση και χυδαία τυμβωρυχία της κυβέρνησης.

«Μετά τον Άδωνι Γεωργιάδη που πανηγυρίζει, ενώ έχουμε πλέον 100 νεκρούς τη μέρα και ενώ το ΕΣΥ και οι υγειονομικοί τελούν υπό κατάρρευση, σειρά πήρε και ο κ. Κοντοζαμάνης που με θράσος δήλωσε πως «τα έχουμε καταφέρει εξαιρετικά».

«Κατανοούμε το λόγο που ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται και δεν παίρνει θέση για τις αθλιότητες.  Δεν κατανοούμε όμως πλέον αν πρόκειται μόνο για αποκτήνωση και χυδαία τυμβωρυχία η απλά η κυβέρνηση είναι τόσο εκτός τόπου και χρόνου και κοροϊδεύει τον κόσμο μήπως και καλύψει τις εγκληματικές της ευθύνες για τη μη ενίσχυση του ΕΣΥ» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Εξοργιστική και μακάβρια η προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες για την πανδημία με επιλεκτικές συγκρίσεις» ανέφερε το ΚΚΕ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Sports in

Αναζητώντας ακόμη … τον ηγέτη Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό (pic,vids)

Σχεδόν 2,5 μήνες σε αγωνιστική δράση στα επίσημα ματς με την πράσινη φανέλα ο Κώστας Σλούκας δεν έχει δικαιώσει, έως τώρα, τις πολύ μεγάλες προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2023