Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι μάσκες των Tind είναι το ιδανικό αξεσουάρ για την δυστοπική Αθήνα

Οι μάσκες των Tind είναι το ιδανικό αξεσουάρ για την δυστοπική Αθήνα

Χρησιμοποιώντας χιουμοριστικά μηνύματα και eco friendly, ανακυκλώσιμα υλικά, η αθηναϊκή ομάδα που ασχολείται με την τέχνη της μεταξοτυπίας φτιάχνει προστατευτικές μάσκες που διαλύουν έστω και για λίγο την αίσθηση δυστοπίας εκεί έξω.

Μέχρι πρόσφατα εικόνες απλών ανθρώπων να κυκλοφορούν στον δρόμο φορώντας προστατευτικές μάσκες ήταν συνδεδεμένες στο μυαλό των περισσότερων από εμάς με ασιατικές μητροπόλεις και πυκνή αιθαλομίχλη. Και έπειτα ήρθε η παγκόσμια πανδημία.

Η μάσκα μετατράπηκε σε ένδειξη σεβασμού για την δημόσια υγεία και η χρήση της σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, έγινε υποχρεωτική. Καθώς λοιπόν συνηθίζουμε το νέο, απαραίτητο αξεσουάρ της εποχής οι Tind, η γνωστή αθηναϊκή ομάδα που ασχολείται με την τέχνη της μεταξοτυπίας, έφτιαξε μια σειρά από μάσκες, στολισμένες με ξεχωριστά μηνύματα- άλλοτε χιουμοριστικά και άλλοτε με μια δόση πικρής ειρωνείας- που σπάνε τη μονοτονία και την άβολη ησυχία κάθε φορά που τις βλέπουμε να κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης. 

«Μετά το τέλος του πρώτου lockdown και πριν η χρήση μάσκας γίνει υποχρεωτική θέλαμε να κάνουμε κάποιες μάσκες για εμάς και τους φίλους μας. Στην αρχή ψάχναμε έτοιμες για να τυπώσουμε επάνω και είχαμε απογοητευτεί τόσο από την ποιότητα όσο και από τα σχέδια που βρίσκαμε.  

Η συνεργάτις μας και μέλος της ομάδας, η Κωνσταντίνα, το πήρε πάνω της και άρχισε να σχεδιάζει το πατρόν και μιλήσαμε με έναν από τους μόνιμους συνεργάτες μας, τον Βασίλη Γεωργίου, για κάποια σχέδια. Στην συνέχεια μετά από διάφορα δείγματα στα πατρόν καταλήξαμε σε δύο μεγέθη για μικρά και μεγάλα πρόσωπα. Τα σχέδιά μας είναι περιορισμένης έκδοσης και παράγουμε και κάποια μοναδικά που εξαφανίζονται αμέσως» λέει ο Μανώλης Αγγελάκης που διατηρεί μαζί με τον πατέρα του, Χρύσανθο, ένα μικροσκοπικό αλλά πολύ δραστήριο εργαστήριο μεταξοτυπίας στον Νέο Κόσμο. 

Έτσι λοιπόν, αφού η Κωνσταντίνα Πολυτίμη Ζερδεβά Μπρικόρη σχεδίασε το πατρόν, με eco friendly και ανακυκλώσιμα υλικά, χωρίς σιδεράκι για την μύτη και λάστιχο για τα αυτιά, η ομάδα διάλεξε τα τυπογραφικά. Με την γνώριμη γραμματοσειρά από τα αθηναϊκά ενοικιαστήρια κάποιες από τις μάσκες μοστράρουν φαρδιά πλατιά στο πρόσωπο όσων τις φορούν ένα «Δε Γαμιέται» σε κόκκινο ή σε μαύρο. Ένα μήνυμα που μοιάζει σχεδόν με συγκρατημένη αισιοδοξία- δεδομένης της κατάστασης.

«Τα τυπογραφικά «Δε Γαμιέται» και «Δυστοπία» είναι του Βασίλη Γεωργίου με τον οποίο έχουμε μια μόνιμη συνεργασία και τα υπόλοιπα είναι δικά μου» συνεχίζει ο Μανώλης. «Τις μάσκες τις ράβει η κυρία Έφη Λαναρά, η μοδίστρα μας, σε ένα μικρό ραφείο στον Νέο Κόσμο. Η διαδικασία γενικά ξεκινάει από τόπι 100% βαμβακερό ύφασμα που έπειτα κόβεται σε πιο μικρά κομμάτια που τυπώνουμε με μεταξοτυπία μαζί με τον πατέρα μου τον Χρύσανθο χρησιμοποιώντας μελάνια που έχουν πιστοποίηση για βρεφικά ρούχα. Μετά κόβονται τα πατρόν ένα, ένα στο χέρι και στην συνέχεια ράβονται με διπλό ύφασμα στην μοδίστρα μας, στο τελικό κομμάτι τα πακετάρουμε με αγάπη και προσθέτουμε διάφορα εξτραδάκια μεταξοτυπίας στα πακέτα» λέει περιγράφοντας την διαδικασία που φτιάχνονται οι χειροποίητες μάσκες. 

Η επιλογή των συγκεκριμένων μηνυμάτων για τις μάσκες έγινε απλά «Γιατί το χιούμορ σώζει!» συμπληρώνει ο ίδιος. Με το μισό μας πρόσωπο κρυμμένο και μάτια- μέτωπο να δουλεύουν υπερωρίες για να επικοινωνήσουμε κάποιο συναίσθημα, η μάσκες των Tind αναλαμβάνουν να αρχίσουν λίγο την κουβέντα. 

Όπως λέει και η Κωνσταντίνα «Ανάλογα την μάσκα υπάρχει και η αντίστοιχη ανταπόκριση. Για τους πιο τολμηρούς η «Δε Γαμιέται» αμέσως σπάει τον πάγο και τις περισσότερες φορές δημιουργεί χαμόγελα στα μάτια. 

Πέρα από τα μηνύματα που έχουν πλάκα, έχουμε πολύ καλό feedback ως προς την χρηστικότητάς τους και φοριούνται άνετα και πολλές ώρες χωρίς πρόβλημα. Μας έχουν ζητήσει να κάνουμε και για παιδιά. Δεν πιέζουν καθόλου τα αυτιά, προσαρμόζονται σε κάθε κεφάλι, και είναι πάντα στον λαιμό σου ειδικά όταν χρειάζεται να τις βάζεις και να τις ξαναβάζεις. Δεν υπάρχουν λάστιχα για να χαλαρώσουν ή να πονέσουν τα αυτιά ή σιδεράκια για να σπάσουν. Η παραγωγή τους, καθώς είναι χειροποίητες από την αρχή μέχρι το τέλος, μας παίρνει βέβαια πολύ χρόνο και γι’ αυτό δεν μπορούν ούτε και θέλουμε να γίνουν μαζικό προϊόν». 

Η ομάδα των Tind ετοιμάζει αυτή τη στιγμή τις καινούργιες σειρές «Filthy Fabric» και ΜΕΤΗΕΝ καθώς και περιορισμένης έκδοσης αλλά και μοναδικά σχέδια. 

Βρείτε εδώ τις μάσκες και τις υπόλοιπες δημιουργίες των Tind. 

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024