Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιουσουφά Μουκοκό : Το επόμενο «θαύμα» της Ντόρτμουντ

Γιουσουφά Μουκοκό : Το επόμενο «θαύμα» της Ντόρτμουντ

Ολόκληρη η Ευρώπη περίμενε να κλείσει τα 16 του για να… παίξει. Ο Γιουσούφα Μουκοκό έκανε (επιτέλους) το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Ντόρτμουντ, το ποδόσφαιρο γνώρισε τον επόμενο σταρ του και το «10» σας κάνει μία αναδρομή στο σύντομο αλλά «πλούσιο» παρελθόν του…

«Είναι εκπληκτικός επιθετικός. Είναι καλύτερος από ότι εγώ στα 15 μου» ήταν τα λόγια του Έρλινγκ Χάαλαντ προς ένα… αγόρι των ακαδημιών της Ντόρτμουντ. Ο Νορβηγός επιθετικός αποτελεί, ήδη, έναν από τους κορυφαίους επιθετικούς της Ευρώπης και ας είναι μόλις 20 ετών, όμως γνωρίζει ότι από πίσω του, έρχεται ένας ακόμα πιο ελπιδοφόρος φορ.

Ο Γιουσουφά Μουκοκό πραγματοποίησε την παρθενική του εμφάνιση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, έσπασε κάθε ρεκόρ και ξεκίνησε να γράφει ιστορία στο άθλημα. Τα μεγάλα εμπόδια της ζωής του, ήταν αυτά που τον οδήγησαν να γίνει «χρυσός» από… κούνια!

Κάθε αρχή και δύσκολη…

Για να αντιληφθεί κάποιος την ηλικία του, ο Γιουσουφά Μουκοκό, γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 2004, δηλαδή λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του EURO από την Εθνική Ελλάδος. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Γιαουντέ του Καμερούν και μεγάλωσε μαζί με τον παππού και τη γιαγιά του καθώς ο πατέρας του, βρισκόταν στη Γερμανία.

Σε ηλικία 10 ετών, αποφασίζει να μετακομίσει μόνιμα εκεί, μαζί με τον γονιό του, ώστε να έχει ένα καλύτερο μέλλον. Εκεί έγινε και η πρώτη επαφή με το ποδόσφαιρο. Κατευθείαν, γράφτηκε στις ακαδημίες της Ζανκτ Πάουλι και, μάλιστα, στην πρώτη προπόνηση, παρουσιάστηκε με παπούτσια για τρέξιμο και όχι ποδοσφαιρικά. Αυτό δεν τον εμπόδισε να ξεδιπλώσει άμεσα το ταλέντο του και να αρχίζει να φορτώνει τα αντίπαλα δίχτυα.

Η (άμεση) μεταγραφή στη Ντόρτμουντ!

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ φημίζεται για το αξιοζήλευτο σκάουτινγκ που έχει. Η ομάδα που κρύβεται πίσω από τις «ανακαλύψεις» της επόμενης μέρας, δείχνει με κάθε τρόπο πως κάνει τρομερή δουλειά. Ο Μουκοκό είναι ένα ακόμα παράσημο αλλά, ίσως και το μεγαλύτερο. Η κινητικότητα των Βεστφαλών για τον 12χρονο, τότε, φορ, ήταν άμεση.

Ο γερμανικός σύλλογος πείθει τον νεαρό και τον ενσωματώνει στις ακαδημίες του. Στην πρώτη του, κιόλας, σεζόν, δείχνει ότι είναι έτοιμος να γράψει ιστορία. Στο πρωτάθλημα της Κ15, βρίσκει 33 φορές δίχτυα σε 21 ματς (!) και η ποιότητα του δεν δείχνει να «κολλάει» στην μεγάλη διαφορά ηλικίας. Αμέσως, προβιβάζεται στην Κ17 και αντιμετωπίζει παιδιά που τον περνούν 4 με 5 χρόνια. Το ταλέντο του ξεχείλιζε και ολοκληρώνει την χρονιά 2018/19 με συνολικά 40 γκολ (!), διαλύοντας στην κυριολεξία, όλα τα ρεκόρ.

Τα αντίπαλα δίχτυα… «έτρεμαν» και η Nike χρυσοπλήρωνε

Έπειτα από τέσσερα χρόνια παρουσίας στις «μικρές» ομάδες της Ντόρτμουντ, ο Μουκοκό μόνο υπερήφανος μπορεί να αισθάνεται. Ωστόσο, οι αμυντικοί που βρέθηκαν στο πέρασμά του, ίσως και έχουν ακόμη τον τρόμο όταν τον αντιμετώπιζαν. Σε όλες τις βαθμίδες, ο 16χρονος φορ έπαιξε σε συνολικά 88 παιχνίδια και πάντα με μεγαλύτερους της ηλικίας του.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, μέτρησε 141 γκολ (!). Ο αριθμός δεν στη «σφαίρα» της φαντασίας αλλά πραγματικός. Αυτός ο έφηβος είχε κάνει όλη την Ευρώπη να τον κοιτάει πριν καν κάνει ντεμπούτο. Το αποκορύφωμα, ωστόσο, βρίσκεται στο εξωπραγματικό συμβόλαιο της Nike. Συγκεκριμένα, η πολυεθνική εταιρία πρόσφερε πολυετές συμβόλαιο στον ανήλικο Γιουσουφά, το οποίο θα του αποφέρει το ποσό των 10 εκατ. ευρώ (!). Όλα αυτά, πριν καν βγει για πρώτη φορά στο γήπεδο με τα χρώματα της πρώτης ομάδας.

Τα… «έσπασε» τα ρεκόρ

Ο διεθνής με τους Νέους της Γερμανίας άσος έπρεπε να κλείσει τα 16 του χρόνια για να κάνει το επίσημο ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα. Πριν πέντε μέρες, είχε και το δικαίωμα να αγωνιστεί και να πραγματοποιήσει το όνειρο που έχει κάθε παιδί. Ωστόσο, εκείνος, κατάφερε να γραφτεί από τώρα στην ιστορία.

Συγκεκριμένα, στο παιχνίδι της Ντόρτμουντ κόντρα στη Χέρτα, έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στη Bundesliga. Μάλιστα, θα λάβει την ίδια διάκριση και στο Champions Leagueεφόσον αγωνιστεί στο ματς της Τρίτης (24/11, στις 22:00) κόντρα στην Μπριζ. Ο αριστεροπόδαρος φορ αναμένεται να πάρει θέση πίσω από τον Έρλινγκ Χάαλαντ και να επαληθεύσει τον λόγο που ο γερμανικός σύλλογος δεν προχώρησε μεταγραφή δεύτερου επιθετικού.

Η αγάπη του στη Ντόρτμουντ, ο Μέσι και το κομμάτι της εθνικής

«Το όνειρο μου είναι να κατακτήσω το Champions League και την Χρυσή Μπάλα. Όλα με την φανέλα της Ντόρτμουντ». Αυτό είχε δηλώσει το παιδί-«θαύμα» των Βεστφαλών όταν ακόμα εντυπωσίαζε στις ακαδημίες του συλλόγου. Ο ίδιος έχει δείξει δεκάδες φορές την αγάπη του για την γερμανική ομάδα και δεν έχει λόγο να σταματήσει ούτε στιγμή να το αναφέρει.

Τα όνειρά του συμβαδίζουν με τη Ντόρτμουντ ακόμα και αν τα «θηρία» της Ευρώπης θα προσφέρουν πολύ σύντομα, γη και ύδωρ. Φυσικά, όπως όλα τα ταλέντα της ηλικίας του, έτσι και σε αυτόν, υπάρχει η ταμπέλα του «νέου Μέσι». Από την αρχή που ξεκίνησε να σκοράρει, όλοι έλεγαν ότι πρόκειται για τον νέο αστέρα του ποδόσφαιρο. Ωστόσο, τα στατιστικά του, δεν τον κάνουν να απέχει και πολύ από τον Αργεντινό σταρ. Φυσικά, πρώτα πρέπει να δείξει τι μπορεί να κάνει στα δεδομένα της πρώτης ομάδας, χωρίς αυτό να αναιρεί ότι έχει ένα αρκετά σπάνιο χάρισμα.

Όσο για την εθνική ομάδα, εκεί τα πράγματα ήταν πολύπλοκα. Μπορεί να γεννήθηκε στο Καμερούν, ωστόσο οι άνθρωποι της γερμανικής ομοσπονδίας, τον έπεισαν να φορέσει τα χρώματα των «πάντσερ». Μπορεί η οικογένεια του να ήθελε να τον δει με το εθνόσημο της χώρας όπου γεννήθηκε, όμως η Γερμανία αποτελούσε μία καλύτερη συνθήκη. Λίγο πριν κλείσει τα 12, κλήθηκε στην Κ17 και πριν λίγους μήνες, είδε το όνομά του στις επιλογές της Κ20. Ο απολογισμός του με την πρώτη είναι τρία τέρματα σε τέσσερις αγώνες ενώ με την δεύτερη, μετράει μόλις δύο παρουσίες.

Δεν είναι λίγα τα wonderkids που έρχονται για να γυρίσουν σελίδα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής, είναι πανέτοιμος να γράψει ιστορία. Λίγοι πίστευαν την ηλικία του και ακόμη λιγότεροι τα στατιστικά του. Όμως, άπαντες, περίμεναν με το ημερολόγιο στο… χέρι να κλείσει τα 16 και να έχει δικαίωμα συμμετοχής. Το όνομα του Γιουσουφά Μουκοκό δεν χρειάζεται να το θυμάστε. Έχει ήδη γραφτεί στην ιστορία.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024