Οι γυναίκες ως πράκτορες της αλλαγής ή καλύτερα ως ο παράγων που θα δημιουργήσει ευκαιρίες.

Το 3ο Γυμνάσιο Ελευσίνας έχει παράδοση στα ευρωπαϊκά προγράμματα και αυτό ανοίγει τους ορίζοντες. Αυτή την φορά με το καινούργιο πρόγραμμα Erasmus που ανέλαβε το σχολείο για την επόμενη διετία 2020-2022 με τίτλο «Women as Agents of Chance» δηλώνει εκ νέου παρουσία και μάλιστα παρεμβατική.

Τι ακριβώς όμως είναι αυτό το πρόγραμμα; Βασικοί άξονες του είναι η συμπερίληψη στην εκπαίδευση, η ενσωμάτωση καθώς και η εναντίωση απέναντι στις διακρίσεις φύλου.

Το σημαντικό είναι πως συμμετέχουν σχολεία από την Ισπανία, την Γερμανία, την Πορτογαλία και την Γαλλία. 4 συνολικά στον αριθμό που είναι τα ακόλουθα με το ισπανικό να έχει και τον ρόλο του συντονιστή: IES Mesa y López (Las Palmas de Gran Canaria) Ισπανία, Berufsbildende Schule (Bad Dürkheim) Γερμανία, Agrupamento de Escolas Professor Abel Salazar ( Guimaraes), Πορτογαλία και Lycée Jacques Prévert (Nîmes), Γαλλία

Ένα από τα βασικά στοιχεία του προγράμματος είναι η αναγνώριση της ύπαρξης ή μη στερεοτύπων σχετικά με το φύλο και φυσικά πως μπορεί η στάση αυτή να αλλάξει με τρόπο ουσιαστικό, με τρόπο πρακτικό και πάντα μέσα στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος η ομάδα Erasmus του σχολείου έχει σχεδιάσει δράσεις που θα εστιάσουν στο ρόλο της γυναίκας μέσα στο πέρασμα των αιώνων, στο χώρο της επιστήμης, της τέχνης και στην αγορά εργασίας.

Για να επιτευχθεί ο σκοπός το σχολείο θα συνεργαστεί με τοπικούς φορείς όπως είναι ο Δήμος Ελευσίνας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα-Eleusis 2021, τoν Σύλλογο Ποντίων και Μικρασιατών Ελευσίνας, το Λαογραφικό Σύλλογο «Αδράχτι», το Εργαστήριο Κεραμικής Τέχνης Άμασις κ.α.

Ήδη το σχολείο έχει επισκεφτεί την έκθεση της εικαστικού Ασπασίας Σταυροπούλου και έχει ξεναγηθεί από την ίδια την καλλιτέχνιδα. Στη συνέχεια οι μαθήτριες και οι μαθητές συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας τα οποία αφορούσαν την προσέγγιση των γυναικείων μορφών μέσω της δημιουργικής γραφής. Επίσης προκηρύχτηκε για τους μαθητές του Γυμνασίου επετειακός Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Γραφής με θέμα, εκτός των άλλων, Γυναίκες στην επανάσταση του 1821.

Κάποιες από τις δράσεις που θα ακολουθήσουν είναι:

• Επίσκεψη στο αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας: Φύλλο εργασίας για τις «σιωπηλές» γυναικείες μορφές της αρχαιότητας, φεμινιστική προσέγγιση του μύθου της Περσεφόνης.

• Επίσκεψη στο Σύλλογο Ποντίων και Μικρασιατών: Οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες θα εκπονήσουν ερευνητικές εργασίες σχετικά με τις γυναίκες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και τον ξεριζωμό τους από τις πατρογονικές τους εστίες αλλά και με την απαρχές της γυναικείας εργασίας στην βιομηχανική ζώνη της Ελευσίνας.

• Λαογραφικός Σύλλογος Ελευσίνας «Το αδράχτι»: Εκπόνηση εργασιών σχετικά με τα εργόχειρα, τη γυναικεία λαϊκή τέχνη, καταγραφή δημοτικών τραγουδιών με θέμα τη γυναίκα και ανάδειξη του ρόλου της μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο της εποχής.

• Κέντρο κακοποιημένης γυναίκας: Μέσα από συνεντεύξεις με εργαζόμενες του κέντρου θα γίνει μια απόπειρα να φωτιστεί το θέμα της κακοποίησης της γυναίκας.

Η ομάδα Erasmus του 3ου Γυμνασίου επέλεξε να επικεντρωθεί στην Ελευσίνα και να φωτίσει τη γυναικεία παρουσία σε αυτό τον τόπο από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Η διαδρομή ξεκινά από την Περσεφόνη και τις ιέρειες των Ελευσινίων μυστηρίων, συνεχίζει με τις γυναίκες που μιλούν μέσα από τα εργόχειρά τους, τις μαχήτριες της ζωής, γυναίκες του Πόντου και καταλήγει στη σύγχρονη γυναίκα και τις διεκδικήσεις της.

Μέσα από το project αυτό οι μαθητές και οι μαθήτριες θα απομακρυνθούν από τα στερεότυπα που συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη και σήμερα σε θέματα ισότητας των φύλων και το σχολείο να γίνει τόπος αλλαγής των αντιλήψεων και προώθησης της ουσιαστικής ισότητας και να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους κανόνες δικαίου και την κοινή πολιτισμική κληρονομιά, εμπλουτισμένη από τη διαφορετικότητά της.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr