Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο της Οξφόρδης : Πριν από τα Χριστούγεννα θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα από τις δοκιμές τελικού σταδίου

Εμβόλιο της Οξφόρδης : Πριν από τα Χριστούγεννα θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα από τις δοκιμές τελικού σταδίου

Πολύ ευχαριστημένοι οι επιστήμονες από το σημερινό αποτέλεσμα

Τα αποτελέσματα των δοκιμών τελικού σταδίου του υποψήφιου εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της COVID-19 θα έχουν «οπωσδήποτε» γίνει γνωστά πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των ερευνητών για τις δοκιμές του εμβολίου, προσθέτοντας ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητά του.

Στην ερώτηση αν είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί αν το εμβόλιο, για το οποίο έχει αδειοδοτηθεί η AstraZeneca, προλαμβάνει την εμφάνιση της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ο Άντριου Πόλαρντ, που είναι διευθυντής της Oxford Vaccine Group, απάντησε: «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο. Είναι προφανές ότι δεν θα υπάρξει βιασύνη».

«Πλησιάζουμε και αυτό θα γίνει οπωσδήποτε πριν από τα Χριστούγεννα, βάσει της προόδου», σημείωσε επίσης σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα μπορούν να γνωρίζουν τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου οι ερευνητές και επίσης πότε θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματά τους.

Πολύ ευχαριστημένοι οι επιστήμονες από το αποτέλεσμα

Ο επικεφαλής των ερευνητών για τις δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca δήλωσε παράλληλα ότι οι επιστήμονες είναι πολύ ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα που δόθηκαν νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα, σημειώνοντας ότι υπάρχει εξαιρετικά καλή ανοχή στο εμβόλιο από αυτούς που είναι άνω των 55.

Ο Πόλαρντ πρόσθεσε ότι προσπάθησαν να παρασκευάσουν ένα εμβόλιο που θα μπορεί να διανεμηθεί παντού και ότι υπάρχει ανάγκη να φτάσει πρώτα σε αυτούς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από την COVID-19.

Αναλυτικά τι έδειξαν τα αποτελέσματα στο δεύτερο στάδιο

Σημειώνεται πως το πρωί της Πέμπτης το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαίωσε ότι το εμβόλιο για την Covid-19, που αναπτύσσει από κοινού με την AstraZeneca, έχει παράξει ισχυρή ανοσοαπόκριση σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες στο δεύτερο στάδιο της κλινικής μελέτης.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Lancet, έρχονται να ρίξουν περισσότερο φως στον πώς ανταποκρίνεται στο εμβόλιο η ηλικιακή ομάδα, η οποία και διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο, εάν προσβληθεί από νέο κοροναϊό. Οι ερευνητές περιμένουν βεβαίως και τα αποτελέσματα του τελικού σταδίου για να δουν εάν το εμβόλιο Astra/ Οξφόρδης μπορεί να περάσει τον υψηλό πήχυ, που έθεσαν οι Pfizer/BionTech και η Moderna.

Υπενθυμίζεται ότι η Pfizer ανακοίνωσε πως το τελικό στάδιο της δοκιμής έδειξε αποτελεσματικότητα 95% στο εμβόλιο, ενώ και εκείνο της Moderna είναι 94,5% αποτελεσματικό.

Τα αποτελέσματα από το δεύτερο στάδιο της μελέτης της Οξφόρδης αποκαλύπτουν ότι το εμβόλιο είναι καλύτερα ανεκτό στον οργανισμό μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπων, ενώ παράγει εξίσου ισχυρή ανοσοαπόκριση σε ηλικιωμένους και νέους ενήλικες. Η μελέτη περιλαμβάνει 560 ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων 240 ηλικίας άνω των 70 ετών.

Οι δοκιμές έδειξαν ανοσία στις εξής 3 ηλικιακές ομάδες: 18-55, 56-69, και 70 ετών και άνω.

Στην έρευνα σε 560 υγιείς ενήλικους (ανάμεσα στους οποίους ήταν και 240 άνω των 70 ετών) το εμβόλιο έδειξε να προστατεύει περισσότερο τους ηλικιωμένους σε σχέση με τους πιο νέους εθελοντές.

Οι εθελοντές πήραν 2 δόσεις τους εμβολίου ή ένα ψευδοφάρμακο για την μηνιγγίτιδα και δεν εμφάνισαν καμία σοβαρή παρενέργεια.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024