Πώς θα γίνει η μεταφορά ασθενών από τη Θεσσαλονίκη σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.

Άκρως ανησυχητική παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Χτες τα κρούσματα κοροναϊού ξεπέρασαν τα 900, ενώ σχεδόν ήταν διπλάσια από αυτά της Αθήνας.

Το σύστημα στη Θεσσαλονίκη ήδη πιέζεται ενώ οι κλίνες ΜΕΘ που έχουν απομείνει είναι ελάχιστες.

Εδώ και δύο εβδομάδες στην συμπρωτεύουσα δίνεται η σκληρότερη μάχη καθώς από τους 3.500 χιλιάδες ασθενείς που νοσηλεύονται συνολικά στην χώρα, πάνω από 1.500 είναι στα νοσοκομεία της πόλης.

Επίσης σε ολόκληρη τη Μακεδονία, από τις υπάρχουσες 1204 απλές κλίνες covid-19, οι 895 είναι κατειλημμένες, ενώ μόνο 8 άνθρωποι πια θα βρουν κρεβάτι εντατικής, αφού από στα 126 από τα 134 κάποιος παλεύει για τη ζωή του.

Συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ 259 ασθενείς με κοροναϊό, ενώ χθες έγιναν 120 εισαγωγές σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Ετοιμο το σχέδιο μεταφοράς ασθενών με τρένα και αεροσκάφη

Λόγω λοιπόν της πίεσης άνευ προηγούμενου, είναι έτοιμο το σχέδιο για τη μεταφορά ασθενών στις ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων της χώρας.

Για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να γίνουν μαζικές μεταφορές σε άλλα νοσοκομεία, υπάρχει σχεδιασμός για τη μεταφορά των ασθενών με τρένα.

Μάλιστα έχει ζητηθεί να υπάρχει από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ διαθέσιμη αμαξοστοιχία στη Θεσσαλονίκη ώστε να μεταφερθούν με ένα δρομολόγιο περισσότεροι ασθενείς με COVID σε νοσοκομεία της Αττικής.

Οπως αναφέρει το GR Times η αμαξοστοιχία έχει ήδη φθάσει στη Θεσσαλονίκη και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες διαμόρφωσης των 4 βαγονιών για τη μαζική μεταφορά ασθενών με κοροναϊό.

Ο συρμός αποτελείται συνολικά από 4 βαγόνια τύπου πούλμαν, ένα βαγόνι- κυλικείο και ένα βαγόνι –κουπέ, ενώ βρίσκεται στο Ν.Σ.Σταθμό της Θεσσαλονίκης σε σημείο που θα μπορεί να γίνει ευκολότερα και με ασφάλεια η μεταφορά των ασθενών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr τα βαγόνια εξετάστηκαν από στελέχη του ΕΚΑΒ προκειμένου να δουν αν μπορούν να διαμορφωθούν σε χώρους φιλοξενίας ασθενών και να υποστηρίξουν τις ιατρικές συσκευές και κατ΄επέκταση την ασφαλή διακομιδή των ασθενών.

Σε κάθε περίπτωση από τους αρμόδιους φορείς έχουν εξεταστεί όλα τα ενδεχόμενα και όλες οι επιλογές σε περίπτωση που χρειαστεί η μεταφορά των ασθενών από την συμπρωτεύουσα στην Αθήνα.

Μέχρι στιγμής είναι έτοιμα τα δύο από τα 4 βαγόνια του τρένου.

Επίσης προκειμένου να αποσυμφορηθεί το σύστημα έχει προκριθεί από την πρώτη στιγμή η μεταφορά ασθενών στην Αττική  με αεροσκάφη C-130.

Η αεροδιακομιδή είναι η πρώτη επιλογή των αρμόδιων φορέων, σε περίπτωση που εξαντληθούν όλες οι κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Κι αυτό γιατί σε κάθε αεροσκάφος χωράνε έως τρεις ειδικές κάψουλες οι οποίες θα συνδέονται με ιατρικές συσκευές.

Έτσι ο ασθενής θα μεταφέρεται ταχύτατα και με ασφάλεια σε κάποιο νοσοκομείο αναφοράς της Αττικής.

Εξαντλούνται οι ΜΕΘ και στη Λάρισα

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με το onlarissa στη Λάρισα δεν υπάρχει κενό κρεβάτι στις ΜΕΘ, ενώ στην 5η ΥΠΕ καταγράφεται το πιο υψηλό ποσοστό πληρότητας σε ΜΕΘ πανελλαδικά.

Για τη σημερινή εφημερία μετά την παραλαβή 4 αναπνευστήρων και ειδικού εξοπλισμού αναμένεται να αναπτυχθούν αντίστοιχα νέα κρεβάτια ΜΕΘ ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρεβατιών ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σε 24.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr