Ο κ. Κοσμάς είναι νεφροπαθής. Το ίδιο και όλοι όσοι νοσηλεύονται μαζί του στον θάλαμο. Ασθενείς υψηλού κινδύνου. Η οριακή κατάσταση ωστόσο στο νοσοκομείο, δεν τους επιτρέπει να λάβουν τη φροντίδα που απαιτείται

«Νιώθω ότι έχω χάσει σαν άνθρωπος την αξιοπρέπειά μου. Νιώθω ότι έχω χάσει την αξιοπρέπειά μου. Τελείως. Αντί να παρακαλάς να βγεις έξω, κάνε μία προσευχή να βγει ένας άρρωστος έξω. Κάνε μία προσευχή να βγει ένας άρρωστος έξω».

Είναι η ύστατη έκκληση από έναν άνθρωπο που με κουρελιασμένη αξιοπρέπεια παλεύει εδώ και 14 μέρες με τον κοροναϊό. Στο αποκλειστικό βίντεο που εξασφάλισε το LIVE NEWS, περιγράφει τις συνθήκες νοσηλείας μέσα στον θάλαμο Covid-19 για αιμοκαθαιρόμενους, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Κοσμάς είναι νεφροπαθής. Το ίδιο και όλοι όσοι νοσηλεύονται μαζί του στον θάλαμο. Ασθενείς υψηλού κινδύνου. Η οριακή κατάσταση ωστόσο στο νοσοκομείο, δεν τους επιτρέπει να λάβουν τη φροντίδα που απαιτείται.

«Γίνεται πόλεμος εδώ πέρα. Όταν λέω πόλεμος, πόλεμος. Πόλεμος. Είμαστε στην ορθοπεδική, στον τρίτο όροφο και τον έχουν κάνει covid. Έχουν διώξει τα πάντα. Έχουν αποκλείσει χειρουργεία, έχουν αποκλείσει τα πάντα. Παντού γκρεμίζουν και φτιάχνουν δωμάτια. Γκρεμίζουν και φτιάχνουν δωμάτια. Αυτό κάνουν συνέχεια. Φοράμε συνέχεια μάσκες. Μάσκες, μάσκες, μάσκες. Μάσκες. Κοιμόμαστε με μάσκες».

» Έχουμε δύο μέρες να το δούμε το αντισηπτικό. Παρακαλάμε να μας δώσουν αντισηπτικό. Οι καθαρίστριες δηλαδή έρχονται, έχουνε μία καθαρίστρια για τρεις ορόφους δηλαδή. Γίνεται ένας χαμός. Δεν προλαβαίνουμε να καθαρίσουμε τις τουαλέτες, δεν προλαβαίνουμε.

» Προσπαθούν οι άνθρωποι, εγώ δεν έχω αντίρρηση. Αλλά είναι στα όρια αυτών των προσπαθειών. Να φανταστείς εδώ έχουμε τον κ. Μιχάλη, είναι 88 χρόνων τον ταΐζουμε εμείς τον κύριο Μιχάλη».

«Σπαρταράμε σαν τα ψάρια»

Το Ιπποκράτειο είναι το μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης που δέχεται θετικούς νεφροπαθείς. Σύμφωνα με τους νοσηλευόμενους όμως, δεν διαθέτει τα κατάλληλα μηχανήματα προκειμένου οι ασθενείς να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

«Τα μηχανήματα αυτά είναι, δεν ξέρω ποιας χρονολογίας, δεν δουλεύουν τα νερά με ζεστό τρόπο και εμείς εδώ σπαρταράμε πάνω στο κρεβάτι σαν ψάρια από το κρύο. Γιατί οι σάκοι είναι κάτω από 15 βαθμούς. Είμαι 60 χρόνων, είμαι νέος άνθρωπος κι έχω νέο παιδί 15 χρονών. Γιατί δηλαδή να μην το ευχαριστηθώ το παιδί αυτό;».

Σύμφωνα με τον κ. Κοσμά, γίνεται προσπάθεια από το νοσοκομείο να δημιουργηθεί μια μονάδα ειδικά για εκείνους, μέχρι τότε όμως κάθε δεύτερη μέρα που υποβάλλονται στην θεραπεία τους, υποφέρουν.

«Με κόλλησε η κόρη μου»

Ο κ. Κοσμάς νοσηλεύεται για 14η ημέρα στο Ιπποκράτειο. Ασυμπτωματικός. Όπως και η 15χρονη κόρη του, που κόλλησε στο σχολείο της από συμμαθητή της κι έφερε τον ιό στο σπίτι τους.

«Κόλλησα covid από την κόρη μου. Δεν τα έκλεισαν τα σχολεία. Είναι ασυμπτωματικά τα παιδιά. Τα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά όλα. Κόλλησε από το σχολείο, ήρθανε στο σπίτι ασυμπτωματικά και μας κόλλησαν όλους, όχι μόνο εμένα. Όλους όμως. Δηλαδή εμένα, τη γυναίκα μου, την πεθερά μου, την κουνιάδα μου».

Ευτυχώς, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, αν και εμφάνισαν συμπτώματα, δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν και πλέον περιμένουν και τον κ. Κοσμά να το ξεπεράσει σύντομα και να επιστρέψει κοντά τους.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr